Logo de la Universitat de València Logo Centre d'Idiomes UV Logo del portal

Foto de Yasmina Khadra
Trobada literària amb Yasmina Khadra
Presencial

TURIFIL Literatura del Mediterráneo 2025. Centre Cultural La Nau

 

Trobada literària amb Yasmina Khadra

(TURIFIL Literatura del Mediterráneo 2025)

Participen

Yasmina Khadra. Escriptor

Paul Pierroux-Taranto. Periodista i president de La Base Culture-Maisondes Francophonies

Bouziane Ahmed Khodja. Escriptor i periodista de TVE

Presenta

Cristina García Pascual. Responsable Aula de Narratives UV

Yasmina Khadra, pseudònim de l'escriptor algerià Mohammed Moulessehoul, va nàixer el 10 de gener de 1955 en Kenadsa, al Sàhara algerià. Format com a militar des de xiquet, va desenvolupar la seua passió per l'escriptura mentre servia en l'exèrcit algerià, on va començar a publicar les seues primeres obres. En els anys 90 va adoptar el seu pseudònim per a sortejar la censura militar, combinant els noms de la seua esposa, i va aconseguir notorietat amb Morituri, la primera novel·la del "quartet algerià". En 2000 va deixar l'exèrcit i es va traslladar a França, on va revelar la seua identitat amb la publicació de L’écrivain. Des de llavors, s'ha convertit en un referent literari internacional, publicant una prolífica obra que inclou títols com Las golondrinas de Kabul i El atentado Algunes de les seues novel·les han sigut adaptades al cinema i altres arts, consolidant el seu impacte global.

Khadra aborda en els seus llibres temes de gran rellevància, com els conflictes a Orient Mitjà, les tensions entre Orient i Occident, i el radicalisme en el món àrab. El seu defensa dels drets de les dones i el seu enfocament en personatges femenins són una constant en les seues obres. El seu estil combina un llenguatge directe amb un lirisme carregat de metàfores, inspirat en autors com Saint-Exupéry, la qual cosa li permet tractar temes complexos de manera poètica. 

Reconegut amb prestigiosos guardons com el Premio de la Academia Francesa i el Gran Premio de Literatura Henri Gal, les seues obres han sigut traduïdes a més de 50 idiomes, reafirmant el seu lloc en la literatura contemporània. Yasmina Khadra continua sent una figura central de les lletres universals, el treball de les quals

continua inspirant lectors, crítics i creadors a tot el món.

Trobada literària a València: Yasmina Khadra encapçala la taula redona de TURIFIL 2025

El Centre Cultural La Nau de València serà l'escenari d'una taula redona literària excepcional en el marc de TURIFIL 2025, l'esdeveniment anual que connecta les cultures mediterrànies i francòfones.

Organitzat per Lepetitjournal.com, el mitjà de comunicació de referència per als francesos a l'estranger, La Base Culture -Maison dones Francophonies i el Parlement dones écrivains de la méditerranée (PEM), aquesta trobada reunirà sis escriptors francòfons del Mediterrani, entre els quals està Yasmina Khadra, padrí d'aquesta edició i una de les veus més emblemàtiques de la literatura contemporània.

A través de les seues obres, Khadra ha explorat temes universals com el diàleg cultural, els conflictes socials i la humanitat compartida, consolidant-se com una referència global. 

La taula redona serà moderada per Bouziane Ahmed Khodja, escriptor i periodista de TVE, al costat de Paul Pierroux-Taranto, redactor cap a Espanya de Lepetitjournal.com i president de La Base Culture.

L'esdeveniment celebrarà els llaços històrics entre València i els països francòfons del Mediterrani, regions unides per segles d'intercanvis humans i culturals.

La cita és una oportunitat única per a gaudir d'un diàleg enriquidor entre autors i lectors, explorant les connexions que inspiren i defineixen les literatures mediterrània i francòfona

Entrada lliure, aforament limitat

Fullet

 

Data 17 de febrer de 2025 de 19:00 a 20:30. Dilluns.

 
 
Lloc de realització

Capella de la Sapiència. Centre Cultural La Nau

Carrer de la Universitat, 2

València (46003)

 
Organitza

Aula de Narratives, Servei de Cultura Universitària UV. La Base Culture-Maisondes Francophonies. Parlement dones écrivains de la méditerranée (PEM).

 
literatura@uv.es