Logo de la Universitat de València Logo Centre d'Idiomes UV Logo del portal

Vull acreditar els meus coneixements d’espanyol, què hi puc fer?

  • Maria Vanessa Izquierdo Bulgarelli
  • 21 de novembre de 2022
Certificació espanyol

Tots els que estudiem una llengua estrangera ens trobem en algún moment amb la necessitat d’acreditar els nostres coneixements lingüístics.

Els motius són molt variats: postular-se per a un lloc de treball, estudiar a una universitat estrangera, viajar a un país on es parla la llengua que estudies, etc. El problema és triar entre els diferents exàmens que hi ha perquè, de vegades, no els coneixem gaire. Anem a ajudar-te a conéixer més les proves de certificació amb reconeixement oficial que pots trobar en espanyol com a llengua estrangera. En particular, l'objectiu d'este post és mostrar-te la diferència entre els diplomes d'acreditació DELE i SIELE

Diplomes d’Espanyol com a Llengua Estrangera de l’Institut Cervantes (DELE).

Aquests diplomes són, actualment, els únics que certifiquen el teu grau de coneixement de la llengua. Té validesa indefinida i estan reconeguts internacionalment. Es tracta d’un títol oficial del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports d’Espanya que atorga l’Institut Cervantes.

Els DELE acrediten el grau de competència i el domini de l’idioma espanyol. Es tracta d’un examen de domini, és a dir, no valoren el coneixement dels continguts d’un curs ni tenen en compte la informació dels candidats. Per tant, aquestes proves avaluen si el/la candidat/a posseeix un determinat nivell de domini de l’espanyol, segons la classificació dels nivells que apareixen al Marc Comú de Referència per a les Llengües (MCER). Per tant, podeu realitzar l’examen per a qualsevol nivell (A1 a C2), però només per a un únic nivell.

Aquests exàmens consten de 4 proves (excepte el C2 que només en té 3): comprensió de lectura, comprensió auditiva, expressió i interacción escrita, expressió i interacción oral. La qualificació final és APTE / NO APTE i el resultat el reps en un termini aproximat de 3 mesos. L’examen es fa de manera presencial a l’Institut Cervantes o en algun dels centres examinadors.

Per a veure les convocatòries d’examen i els terminis d’inscripció podeu consultar la pàgina web de l’Institut Cervantes: https://examenes.cervantes.es/es/dele/que-es

Servei Internacional d’Avaluació de la Llengua Espanyola (SIELE)

El SIELE és un títol promogut per l’Institut Cervantes, la Universitat Autònoma de Mèxic, la Universitat de Salamanca i la Universitat de Buenos Aires. A diferencia del DELE, aquest títol té una validesa de 2 anys.

Amb el SIELE s’acredita el domini de la llengua espanyola a joves i adults que tenen l’espanyol com a llengua estrangera, segona o materna. Es tracta d’un examen multinivell que conta amb 5 modalitats independents basades en la combinació de diferents proves. Es a dir, el/la candidat/a pot decidir si vol fer un Siele global i examinar-se de totes les competències o si, per contra, només vol fer alguna de les competències.

A la qualificació apareix reflectida la puntuació obtinguda a cadascuna de les quatre proves (comprensió lectora, comprensió auditiva, expressió escrita i expressió oral) i la seua equivalència amb els nivells del MCER i una puntuació global de 0 a 100 si optes per l’examen complet. Això significa que amb aquesta prova el/la candidat/a pot saber quin és el seu nivell a cadascuna de les destreses, per exemple, una persona que realitza el Siele pot tenir un nivell de B2 a les parts de comprensió lectora i comprensió auditiva, i un nivell de B1 a les parts d’expressió oral i expressió escrita.

L’examen es pot realitzar en qualsevol escola d’espanyol que siga Centre Acreditat de l’Institut Cervantes i els resultats estan disponibles en un termini màxim de 3 setmanes.

Per consultar els centres acreditats i conèixer millor aquest examen podeu visitar la seua pàgina web: https://siele.org/

Si encara tens dubtes i no vols decidir tu sol, visita’ns i t’ajudarem a triar l’opció més adequada per a tu. I si vols, també t’ajudarem a preparar-te per a la prova que tries.