-
30 años construyendo puentes. Técnica e innovación.
AGUILAR CIVERA, Inmaculada; ROCA LORENTE, Adolfo (dirs.)
València: Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient , 2015. LlibreLa Càtedra presenta una nova publicació titulada 30 años construyendo puentes. Técnica e innovación. Aquesta edició, presentada en format panoràmic, fa un recorregut per alguns dels ponts més característics i emblemàtics que ha promogut la Generalitat Valenciana en els seus 30 anys amb competència de carreteres, a través de 36 fitxes organitzades en les diverses tipologies constructives de ponts (arc, llosa, biga, etc.), passarel·les i actuacions de conservació. A manera d’introducció, el llibre es basa en diversos articles redactats per experts en la matèria, els quals tracten sobre la història del traspàs en la gestió sobre les carreteres, passant del Ministeri a la Generalitat; en...
La Càtedra presenta una nova publicació titulada 30 años construyendo puentes. Técnica e innovación. Aquesta edició, presentada en format panoràmic, fa un recorregut per alguns dels ponts més característics i emblemàtics que ha promogut la Generalitat Valenciana en els seus 30 anys amb competència de carreteres, a través de 36 fitxes organitzades en les diverses tipologies constructives de ponts (arc, llosa, biga, etc.), passarel·les i actuacions de conservació. A manera d’introducció, el llibre es basa en diversos articles redactats per experts en la matèria, els quals tracten sobre la història del traspàs en la gestió sobre les carreteres, passant del Ministeri a la Generalitat; en l’art i la tècnica en la construcció de ponts; en el caràcter estètic dels ponts, o en la restauració del seu patrimoni històric i monumental.
Read more HideCapítols:
- AGUILAR CIVERA, Inmaculada; ROCA LORENTE, Adolfo, “Presentación: La historia reciente de los puentes de la GVA 1984/2014”.
- CÁMARA BOLUDA, Vanesa; BAU IZQUIERDO, Rafael, “30 años de competencia de la Generalitat en infraestructuras terrestres”.
- ATIENZA REALES, José Ramón, “El arte y la técnica en la construcción de puentes”.
- MONLEÓN CREMADES, Salvador, “El carácter del puente en la contemporaneidad”.
- REGALADO TESORO, Florentino, “Breve introducción a la restauración del patrimonio histórico y monumental de los puentes”.
-
Llums i fars del Mediterrani. Paisatge, tècnica, art i societat. De Torrevieja a Vinaròs.
AGUILAR CIVERA, Inmaculada (coord.)
València: Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient , 2014. LlibreAquesta publicació, coordinada per Inmaculada Aguilar Civera, i titulada Llums i fars del Mediterrani. Paisatge, tècnica, art i societat. De Torrevieja a Vinaròs, ens introdueix en els diferents i variats aspectes que podem observar al voltant dels fars en l'esdevenir històric: els antecedents en el mític far d’Alexandria o en els testimoniatges i vestigis romans de la Torre d’Hèrcules, a la Corunya; el procés constructiu dels fars, iniciat amb l’encesa del far de Tabarca fa exactament 160 anys; la tecnologia que va tenir en La Maquinista Valenciana una empresa capdavantera en el segle XX; l'entorn social dels fars, els oficis i la figura entranyable i aïllada del farer o torrer de fars;...
Aquesta publicació, coordinada per Inmaculada Aguilar Civera, i titulada Llums i fars del Mediterrani. Paisatge, tècnica, art i societat. De Torrevieja a Vinaròs, ens introdueix en els diferents i variats aspectes que podem observar al voltant dels fars en l'esdevenir històric: els antecedents en el mític far d’Alexandria o en els testimoniatges i vestigis romans de la Torre d’Hèrcules, a la Corunya; el procés constructiu dels fars, iniciat amb l’encesa del far de Tabarca fa exactament 160 anys; la tecnologia que va tenir en La Maquinista Valenciana una empresa capdavantera en el segle XX; l'entorn social dels fars, els oficis i la figura entranyable i aïllada del farer o torrer de fars; les nombroses llegendes, imatges gràfiques i literàries que configuren el far com a acumulador de significacions culturals i simbòliques; la seua relació amb les noves infraestructures portuàries, adaptant-se al desenvolupament d’aquestes i al seu camp d’acció; o el seu paper en el paisatge cultural valencià com a fites singulars i estratègiques que es vinculen al terreny, a l’espai portuari i a l’entorn urbà.
Read more HideCapítols:
- JULIANA COLOMER, Desirée, “Iluminación y sistema defensivo de la costa valenciana”.
- AGUILAR CIVERA, Inmaculada, “El alumbrado marítimo en el siglo XIX. La costa valenciana”.
- CLIMENT VIGUER, Susana, “Empresas y evolución tecnológica: los planes del siglo XX”.
- CARRERES RODRÍGUEZ, Manuel, “Los torreros de faros. Trabajo, vida y futuro de un oficio dedicado al mar”. [pdf]
- DOMÉNECH GARCÍA, Sergi, “El faro en el imaginario visual. Manifestaciones artísticas y legado cultural”. [pdf]
- BOLINCHES MARTÍNEZ, Laura, “Origen y evolución de las antiguas luces y faros de carácter portuario”.
- HERNÁNDEZ LAMAS, P., RUBIO GAVILÁN, A., SARABIA ÁLVAREZ-UDE, A., RAMIRO NUÑO, M.J., “Los faros en el paisaje de la costa valenciana”.