Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Del cel blau a la terra blanca, a través dels haikus d’Hiromi Kawakami

  • 9 de desembre de 2014
Club de lectura

El Club de Lectura d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València s´ha reunit al desembre al Restaurant Fuji, c/ Justícia 1, València, per a analitzar el llibre ‘El cielo es azul, la tierra blanca’, de l’escriptora japonesa Hiromi Kawakami (Tòquio, 1658).

Amb ‘El cielo es azul, la tierra blanca’, Kawakami ha aconseguit una novel·la que participa, ja des del títol, de la naturalesa poètica de l’haiku, un tipus de poesia japonesa. Aquest és un llibre, per tant, de lectura tranquil·la, assossegada i espiritual.

Els haikus són poemes breus, de només tres versos, que naixen del sentiment que provoca la contemplació de la natura, anomenat ‘aware’. Estilísticament, així com aquesta novel·la, es caracteritzen per la naturalitat, la senzillesa, la subtilesa i l’austeritat. Així doncs, naixen de la percepció sensorial i directa de la realitat, lliure de conceptes abstractes.

Argument
Tsukiko té trenta-huit anys i una vida solitària. Considera que no està dotada per a l’amor. Fins que un dia troba en una taverna el seu vell mestre de japonés. Entre ambdós s’estableix un pacte tàcit per a compartir la solitud. Escullen el mateix menjar, anhelen la companyia de l’altre i els costa separar-se, encara que algunes vegades intenten escapar l’un de l’altre: el mestre, en el record de la dona que un dia el va abandonar; Tsukiko, en un antic company de classe.

Amb una prosa sensual i despullada, Kawakami narra una història d’amor molt especial: l’acostament subtil de dos amants, amb tota la seua íntima bellesa, tendresa i profunditat. Tot un descobriment literari.

L’autora
Hiromi Kawakami és una de les escriptores més populars del Japó. Va estudiar Ciències Naturals en la Universitat d’Ochanomizu i va ser professora de Biologia fins que el 1994 va aparèixer la seua primera novel·la (‘Kamisama’). Els seus llibres han rebut els més prestigiosos premis literaris, que l’han convertit en una de les escriptores japoneses més llegides. En 1996 va obtindre el Premi Akutagawa per ‘Tread on a Snake’. L’any 2000, va obtindre el Premi Ito Sei i el Woman Writer’s per ‘Oboreru’. En 2001, va guanyar el Premi Tanizaki per la novel·la ‘El cielo es azul, la tierra blanca’ (Acantilado, 2009), adaptada posteriorment al cinema amb gran èxit. També s’ha traduït al castellà ‘Algo que brilla como el mar’ (Acantilado, 2010), ‘Abandonarse a la pasión’ (Acantilado, 2011), ‘El señor Nakano y las mujeres’ (Acantilado, 2012) i ‘Manazuru’ (Acantilado, 2013).

Per a participar en el Club de Lectura d’Amics i Antics Alumnes només cal ser membre del col·lectiu de la Universitat de València.

Dia: 9 de desembre.
Hora: 15 hores.
Lloc: Restaurant Fuji, carrer Justícia 1, València.
Llibre: ‘El cielo es azul, la tierra blanca’, d’Hiromi Kawakami.

La participació en el Club de Lectura és gratuïta i exclusiva per als membres d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València, els quals han d’enviar un correu electrònic a amics@uv.es per a inscriure-s’hi.