Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

17.2.- Cinema

L’Aula de Cinema realitza les següents activitats:

  • Organització de cicles de cinema en diferents seus de la Universitat de València
  • Realització de seminaris, cursos, certàmens, tallers o presentacions entorn de la cultura cinematogràfica o altres mitjans audiovisuals.
  • Programació de Nits de Cinema al claustre de La Nau

Al llarg de 2019 s’ha desenvolupat les següents activitats:

- 25 de maig. Enredados en el Spiderverso. Aula Magna Centre Cultural La Nau. Projecció de la producció d’animació guanyadora d’Oscar a Millor Llargmetratge d’Animació 2019 i col·loqui obert al públic amb el seu animador principal, Jesús Alonso Iglesias. Activitat realitzada amb la col·laboració de l’Aula de Còmic.

- 4 de juny. Per què Berlanga? Aula Magna Centre Cultural La Nau. Amb motiu del 20 aniversari de París-Tombuctú -la seua darrera pel·lícula com a director-, organitzem una trobada al voltant de la figura de Luis García Berlanga. Jaime Chávarri (director i guionista), Sol Carnicero (directora de producción) i Rafael Maluenda (guionista i director) dialogaren amb el públic respecte a la trajectòria, personalitat, tasca i vigència del cinema de Berlanga al segle XXI i el seu llegat per a cineastes nacionals i internacionals.

- 25 de juny. Las Sinsombrero 2. Ocultas e Impecables. Col·legi Major Rector Peset. Estrena a València del documental Las simsombrero II. Ocultas y impecables, sobre les dones de la Generació del 27 que no es van exiliar. L’acte compta amb Tània Balló i Manuel Jiménez Núñez, directors i guionistes del documental. Ocultas y impecables és segona part de Las Sinsombrero. Els directors del documental, Tània Balló, Serrana Torres i Manuel Jiménez Núñez, tornen a posar el focus en les artistes i intel·lectuals de la Generació del 27, però a les que la història ha oblidat.

- 12-21 de juliol. Nits de Cinema al Claustre de La Nau. L’Aula de Cinema de la Universitat de València reprén un any més la seua activitat estiuenca al Claustre del Centre Cultural La Nau. És esta una proposta cultural que s’ha consolidat ja com una cita inel·ludible per a totes les persones aficionades al cinema i que combina el caràcter lúdic amb el rigor i la qualitat de la programació. Aforament: mitjana de 340 espectadors per sessió.
Els dos cicles de Nits de Cinema 2019 són els següents: 

20 anys de La Nau, 20 anys de Cinema
La Nau compleix 20 anys com a centre cultural de referència a la ciutat de València. Per tal cosa, l’Aula de Cinema s’uneix a les celebracions d’este aniversari i proposa una revisió de les pel·lícules estrenades a 1999, any que va suposar una autèntica fita en la creació cinematogràfica internacional.

  • Las vírgenes suicidas (1999). EE.UU. 97’. Direcció: Sofia Coppola
  • Todo sobre mi madre (1999). Espanya. 105’. Direcció: Pedro Almodóvar
  • Matrix (1999). EE.UU. 131’. Direcció: Lilly Wachowski, Lana Wachowski
  • Magnolia (1999). EE.UU. 188’. Direcció: Paul Thomas Anderson
  • Boys don’t cry (1999). EE.UU. 114’. Direcció: Kimberly Peirce

Films de Culte
Organitzat en col·laboració amb La Filmoteca de València i com a mostra prèvia a la Filmoteca d’Estiu, l’Aula de Cinema ofereix tres pel·lícules de culte (títols que han marcat l’imaginari de diverses generacions) i una estrena oferida per Netflix.

  • Sospechosos habituales (1995). EE.UU. 105’. Direcció: Bryan Singer
  • ¿Quién puede matar a un niño? (1976). Espanya. 100’. Direcció: Narciso Ibáñez Serrador
  • Tenemos que hablar de Kevin (2011). Regne Unit. 110’. Direcció: Lynne Ramsay
  • Tercera Temporada La Casa de Papel. Estrena Netflix

- 5 de octubre. Prime the Animation. Centre Cultural La Nau Jornada de pitch de portfolis, projectes i masterclass en colaboració amb el màster d’Animació de la UPV.

- 21 i 22 d’octubre. Sombras Eléctricas. I Muestra de cine chino hecho en España. Centre Cultural La Nau 
Projeccions i col·loquis d’una selecció de pel·lícules que aborden la interculturalitat des del punt de vista d’espanyols que conviuen amb xinesos, amb l’objectiu de comunicar i construir llaços d’enteniment des de la cultura i l’expressió artística.

  • Día para Nadie, de Daniel López Sánchez.
  • Yu Gang (La Pecera), de Paco Nicolás. Xiao
  • Xian, de Jiajie Yu Yan. El hilo rojo, de Xiaomei
  • Espiro.

- 4-8 de novembre. VLC PITCH FORUM 2019. Centre Cultural La Nau i Col·legi Major Rector Peset
Masterclass i espais de creació de guionistes juntament amb experts reconeguts internacionalment.

- 12 de novembre. Nova Animació Europea. Col·legi Major Rector Peset
Projecció: Rubén Brandt, coleccionista, de Milorad Krstic.

- 18 de novembre. Encontre amb Luis Gasca. Centre Cultural La Nau
Una trobada amb Luis Gasca, un dels primers teòrics de la imatge d’aquest país, editor, escriptor, director del festival de cinema de Sant Sebastià... Una xerrada sobre la seua trajectòria amb Pedro Porcel i en col·laboració amb l’Aula de Còmic de la UV.

- 21-29 de novembre. La Cabina. Festival Internacional de Mediometrajes. Centre Cultural La Nau, Filmoteca de València i La Mutant. XII edició del festival La Cabina.
Més de set mil espectadors van gaudir de la dotzena edició de la Cabina – Festival Internacional de Mediometrajes de València. Entre les seccions a competició (Secció Oficial i Amalgama) i les activitats paral·leles (Matinal en família, Videopoesía, Fashion Films, Inèdits, Aula Cabina, Visuals amb Túria i Carne Cruda on Tour) s’han pogut veure 44 films que han mostrat el millor del migmetratge internacional.
La col·laboració de centres docents com l’Escola Oficial d’Idiomes Saïdia o el Centre d’Estudis Barreira A+D reforcen encara més la labor didàctica i formativa del festival. A més, La Cabina, consolidat ja com el festival del cinema de 30 a 60 minuts, és finalista als premis del Iberian Festival Awards.
- 18 i 19 de desembre. Desembre Europeu. Lux Film Days. Centre Cultural La Nau
Participació en la celebració del #DesembreEuropeu2019 amb les projeccions dels Lux Film Prize 2018 del Parlament Europeu:

  • The Other Side of Everything, de Mila Turajlic. Finalista #LuxFilmPrize2018
  • Woman At War, de Benedikt Erlingsson. Guanyadora #LuxFilmPrize2018