University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

De Palau a Palau: l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València porta a Barcelona el 'Requiem' de Mozart

  • UV General Foundation
  • May 22nd, 2025
Orquestra UV i Cor Jove català, juntament amb solistes vocals i directors titulars, saluden en finalitzar el 'Requiem' de Mozart al Palau de la Música de València. Foto: Eduardo Alapont.
Orquestra UV i Cor Jove català, juntament amb solistes vocals i directors titulars, saluden en finalitzar el 'Requiem' de Mozart al Palau de la Música de València. Foto: Eduardo Alapont.

Una de les obres més estimades del repertori coral universal és el 'Requiem, K. 626' de Mozart que aquest dissabte, 24 de maig (22 hores), interpretarà l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, acompanyada pel Cor Jove de l’Orfeó Català, al Palau de la Música Catalana de Barcelona en un concert dirigit pel titular de l’Orquestra, Hilari Garcia Gázquez.

El Requiem de Mozart, l’última obra que va compondre -i que hagué d’acabar Süssmayr, el seu alumne i deixeble més proper- sonarà a la Casa dels Cants, la llar musical del jove cor català, després d’haver posat dempeus el Palau de la Música de València el passat cap de setmana en un concert solidari dedicat a les víctimes de la dana del 29 d’octubre i la recaptació del qual ha estat destinada als Programes d’Ajuda i Recuperació Postdana de la UV.

Aquesta obra de Wolfgang Amadeus Mozart ha tingut una existència envoltada d’intriga i controvèrsia. Més enllà de la llegenda motivada pel misteri a l’entorn del seu encàrrec i la mort de l’autor a la meitat de la seua composició, el Requiem, K. 626 ocupa un lloc a la història per mèrits propis: l’altíssim nivell i els traços enèrgics que conté transmeten la idea d’un Déu proper i bo, no gens distant ni catastrofista, sense necessitat de litúrgies grandiloqüents.

Una obra que encaixa a la perfecció en el context en què ambdues joves formacions s’uneixen per a interpretar-la: el recolliment i la pau que reclamen els esperits més dolguts, així com l’oportunitat d’abastar tot un univers musical des del “dramatisme més absolut fins a la glòria celestial”, com assenyalava Garcia Gázquez a València, gaudint nota a nota de tota la força dramaticoexpressiva que ens brinda ací el compositor alemany.

Orquestra i Cor comptaran a Barcelona amb la interpretació dels solistes vocals Irene Mas (soprano), Tànit Bono (contralt), Matthew Thomson (tenor) i Guillem Batllori (baix).

30 aniversari de l’Orquestra universitària
El viatge a Barcelona s’emmarca així mateix en les activitats especials programades pel 30 aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i amb aquest finalitza l’intercanvi amb el Cor Jove de l’Orfeó Català dedicat a Mozart.

Durant el que va d’any, l’Orquestra de la UV ha realitzat diversos cicles com el de la Novena Simfonia de Beethoven, que va interpretar al Palau de la Música de València en un concert benèfic per a programes de rehabilitació i inclusió d’AICE (Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya) i en el marc del 30 aniversari de l’Auditori de Saragossa a la capital aragonesa amb el Cor Amici Musicae; mentre en el mes de juny té prevista la interpretació de Carmen Suite de Shchedrin en diversos espectacles i festivals a València i província, també de caràcter solidari.

Tot allò, en la línia de treball marcada pel seu director, Hilari Garcia Gázquez, d’enriquiment de la formació musical i humana dels membres de l’Orquestra a través de la interpretació d’un repertori d’alta qualitat preparat amb professorat especialitzat.

Links: