Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

El projecte MicroHNSCC té com a objectiu identificar un patró específic de microbiota amb capacitat pronòstica i avaluar si eixe patró modula la resposta a tractament quimioradioteràpic de tumors avançats de cap i coll a través de la seua interacció amb el metabolisme tumoral.
Acrònim

MicroHNSCC

Descripció

Títol: Estudi de la microbiota com a factor implicat en l’inici, progressió i resposta al tractament del carcinoma escamós de cap i coll.

Grup d'investigació: Genètica Evolutiva

El carcinoma escamós de cap i coll (CECC) es diagnostica mundialment en més de mig milió de pacients cada any, sent el tercer tumor con major incidència en països desenvolupats i el sisè a nivell mundial. El consum de tabac i alcohol, o la infecció per determinats genotips del virus del papil·loma humà són factors de risc primaris. Malgrat això, per sí mateixos no basten per a explicar la incidència, i probablement altres factors no descrits juguen un paper clau en el desenvolupament, progressió i metàstasis d’aquest tipus de tumors.

La radioteràpia és un dels tractaments estandarditzats per aquests pacients. Tanmateix, encara que molts responen bé, una proporció significativa no ho fa. Per això, resulta fonamental predir la sensibilitat a la radiació, els mecanismes subjacents de la qual són poc coneguts, havent-se postulat factors tant genètics com ambientals, amb una evidencia creixent que suggereix que un factor ambiental clau el constitueix la microbiota. La microbiota local o distant associada al càncer pot influir en les cèl·lules canceroses per a que presenten respostes inflamatòries, immunes i metabòliques específiques del càncer, que modulen l’inici, la progressió i la resposta al tractament del càncer.

La resistència a la radioteràpia en cèl·lules tumorals de CECC pot venir determinada en part per un perfil de microbiota diferent al trobat en cèl·lules tumorals radiosensibles. Per això, aquest projecte pretén identificar un patró específic de microbiota amb capacitat de pronòstic i avaluar si eixe patró modula la resposta a tractament de tumors avançats de cap i coll a través de la seua interacció amb el metabolisme tumoral.

Finançament global: 235.100 €

Ref: CDEI-06/20-E

Generalitat Valenciana - Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

Desenvolupa el projecte
Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SYSBIO)
Investigadors principals:
  • Moya Simarro, Andres
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors principals no UV

Vicente Pérez Brocal

Data d'inici
2020 Gener
Data de finalització
2023 Desembre
Entitats finançadores:

Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública