Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El to vascular depén de substàncies vasoactives circulants i de neurotransmissors alliberats en la paret del vas. El to simpàtic és un component fonamental de la resistència vascular que pot estar influït per la presència d'un endoteli intacte, per la qual cosa podria intervindre en patologies on el to simpàtic estiga elevat, com en l'espasme local i en la hipertensió. Des del començament de la formació del grup d'investigació un dels principals objectius ha sigut iniciar les bases per a conéixer la participació de l'endoteli i del NO en la regulació nerviosa i hormonal del flux sanguini en artèries i venes humanes de diverses regions. També hem pogut comprovar que l'endoteli i l'alliberament de NO no tenen un patró comú en els diversos llits vasculars estudiats. Hem valorat, mitjançant mètodes indirectes, l'activitat basal i induïda de l'òxid nítric en diferents llits vasculars. El coneixement dels mecanismes bàsics que relacionen els factors endotelials amb la perfusió de diversos òrgans o llits vasculars humans, ens permet conéixer en l'home la repercussió que el sistema endoteli-NO pot tindre en la patologia cardiovascular.

El paper modulador endotelial pot alterar-se en diverses condicions patològiques com la hiperreactivitat bronquial, la hipertensió arterial, la resistència a la insulina, l'hipertiroïdisme i l'obesitat entre altres. Aquestes patologies comparteixen diversos factors de risc pel que sovint es poden presentar associades. Per exemple, l'obesitat està sovint associada a hipertensió i a un augment del to simpàtic. Per tant, és possible que l'estímul adrenèrgic de les artèries de resistència es trobe modificat a conseqüència d'una alteració en l'alliberament de factors endotelials. El mateix pot ocórrer respecte a la resposta enfront de substàncies com la vasopresina, endotelina, tromboxà, angiotensina, directament implicades en la regulació de la circulació.

Fa uns anys iniciem estudis in vitro de l'efecte d'inhibidors endògens de la NO sintasa sobre l'alliberament d'òxid nítric endotelial i dels seus efectes sobre la resposta endoteli dependent a l'acetilcolina en pacients amb insuficiència renal crònica i sotmesos a hemodiàlisi. També hem pogut comprovar la correlació entre la disfunció hepàtica i l'increment de la concentració plasmàtica d'ADMA. En estudis amb pacients afectats de síndrome hepatorrenal (SHR) vam demostrar nivells elevats d'ADMA i SDMA i correlacions d'SDMA amb els nivells d'alteració renal.

La nostra experiència indica que la contribució de l'endoteli varia en diferents llits vasculars humans amb patologia diversa. Donades les limitacions lògiques que presenta l'experimentació en humans, els nostres estudis en artèries i venes humanes es realitzen mitjançant tècniques in vitro. Aquests estudis tenen nombrosos avantatges des del punt de vista experimental, destacant especialment la manipulació senzilla de les mostres vasculars i la possibilitat de dur a terme estudis farmacològics amb poques limitacions. Per raons ètiques, no sempre els estudis es poden realitzar en mostres humanes. En aquests casos hem recorregut a diferents models animals. Recentment s'ha afegit l'estudi dels efectes vasculars de fàrmacs de nova generació entre els quals destaquen blocadors del corrent tardà de sodi, interaccions del levamisol amb la cocaïna, blocadors de l'enzim degradant de la insulina o agonistes del PPARγ entre altres.
Els estudis de la reactivitat vascular s'han completat amb determinacions analítiques per tècniques d'HPLC o colorimetria de substàncies que poden interferir en el sistema vasodilatador endotelial dependent de l'òxid nítric (NOx, ADMA, SDMA, L-arginina entre altres) i determinacions d'expressió proteica i gènica per tècniques de western Blot i de PCR.

Objectius CT
  • Estudi dels mecanismes de regulació vascular en situacions fisiològiques, fisiopatològiques i amb diferents tractaments farmacològics.
Línies d'investigació

Fisiologia, fisiopatologia i farmacologia vascular

Estudi de mecanismes de regulació del to vascular.

Direcció
  • VILA SALINAS, JOSE M
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • ALDASORO CELAYA, MARTIN
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • MARTINEZ LEON, JUAN BAUSTISTA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • MAURICIO AVIÑO, MARIA DOLORES
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • MAURICIO AVIÑO, MARIA DOLORES
    Alumn.-Servei de Formacio PermanentVicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
    Expandir
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Fisiologia Vascular (InVas)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 15

46010 València (València)

963 864 644

Geolocalització

jose.m.salinas@uv.es

Persones de contacte
  • VILA SALINAS, JOSE M
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa