Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El nostre equip porta treballant des de fa aproximadament 20 anys en diverses línies d'investigació relacionades amb diferents aspectes neurofarmacològics i neuroquímics del tractament de la recaiguda en l'alcoholisme. 

Una de les nostres línies actuals d'investigació se centra en l'estudi i anàlisi de fàrmacs per al tractament de la recaiguda que actuen sobre noves dianes terapèutiques potencials. En aquest sentit, la nostra investigació ens ha permés demostrar que el segrest del acetaldehid, mitjançant la D-Penicil·lamina (DP), és una estratègia terapèutica eficaç i prometedora per a bloquejar la recaiguda en el consum d'alcohol. A més, hem demostrat l'avantatge que ofereix l'ús combinat de la DP amb la naltrexona (antagonista dels receptors opioides que actualment s'empra en la terapèutica de les recaigudes en la dependència alcohòlica encara que amb eficàcia molt limitada) en relació al tractament únic amb naltrexona per a la prevenció de la recaiguda. 

Actualment, estem avaluant l'efectivitat d'un nou fàrmac en la recaiguda en l'alcoholisme: la N-acetilcisteïna, un aminoàcid que potencialment seria capaç de normalitzar l'alteració de l'homeòstasi glutamatèrgica provocada per l'etanol a nivell dels transportadors GLT-1 i xCT. 

La nostra segona línia d'investigació, està centrada en l'establiment de les bases mecanístiques subjacents a l'acció de l'etanol sobre el sistema mesolímbic. L'activació de les neurones dopaminèrgiques (DONA) de l'àrea tegmental ventral (VTA) és un esdeveniment inicial necessari per al desenvolupament de l'addicció a les drogues. Encara que els mecanismes involucrats en aquesta activació són coneguts amb detall per a drogues com els psicoestimulants, opiacis o nicotina, no ocorre el mateix amb l'etanol. Les nostres investigacions persegueixen concretar uns certs aspectes del mecanisme a través del qual l'etanol s'apodera d'aquesta important via dopaminèrgica. 

El nostre grup ha suggerit que l'acció de l'etanol sobre el sistema mesolímbic és de tipus dual: d'una banda, els responsables de l'activació d'aquest sistema serien els productes derivats del metabolisme cerebral de l'etanol i, entre ells, el salsolinol (producte derivat del acetaldehid i la dopamina) que actuaria a través dels receptors opioides de tipus mu. D'altra banda, la fracció no metabolitzada de l'etanol actuaria en sentit oposat, limitant l'activació de les neurones DONA a través d'una promoció de la inhibició gabaèrgica d'aquestes neurones. Aquest coneixement pot ser útil per a la identificació de noves dianes terapèutiques així com per al desenvolupament de noves estratègies farmacològiques per al tractament de l'alcoholisme.

Actualment, s'han incorporat dues noves línies d'investigació al nostre grup. En l'estudi de la recaiguda, juguen un paper principal uns certs factors que puguen promoure la recaiguda i/o el risc a patir un nou trastorn de consum de drogues. Entre aquests factors, actualment estem analitzant com la presència de dolor altera el sistema mesocorticolímbic i, en concret, la farmacologia dels receptors opioides. Aquestes alteracions neurobiològiques poden donar lloc a l'aparició de comorbiditats, com els estats afectius negatius. Aquests estats afectius negatius són un component ja conegut que pot o bé incrementar el risc per a patir un trastorn de consum de drogues o precipitar la recaiguda en el consum d'aquestes, inclòs l'alcohol. En aquest sentit, estem analitzant les alteracions neurobiològiques que ens permeten detectar noves dianes terapèutiques que, de manera més selectiva i efectiva puguen evitar la iniciació o la recaiguda en el consum de drogues. A conseqüència de l'anàlisi d'aquestes noves dianes, estem desenvolupant formes farmacèutiques que permeten vectoritzar els tractaments al sistema nerviós central, limitant així l'aparició d'efectes secundaris sobre altres òrgans.

Finalment, l'última línia d'investigació incorporada analitza el paper de la micròglia en la regulació de l'expressió, internalització i funció dels receptors opioides del sistema mesocorticolímbic en situacions patològiques com la presència de dolor i/o el trastorn de consum de drogues.

Objectius CT
  • Estudi de noves dianes terapèutiques en el tractament de la recaiguda en el pacient alcohòlic.
  • Desentranyar els diferents aspectes neuroquímics de l'etanol en el Sistema Nerviós Central.
  • Analitzar les alteracions induïdes per la presència del dolor en el Sistema Mesocorticolímbic i les seues conseqüències sobre els estats afectius negatius i la recaiguda en el consum de drogues.
  • Desenvolupament de formes farmacèutiques que permeten la vectorització de les noves dianes terapèutiques a sistema nerviós central.
  • Analitzar els mecanismes de comunicació microglia-neurona que alteren l'expressió, internalització i/o funció dels receptors opioides.
Línies d'investigació
Direcció
  • POLACHE VENGUT, ANA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • CUITAVI MARTIN, JAVIER
  • Alumn.
Veure fitxa
  • FERNANDEZ RODRIGUEZ, SANDRA
  • Alumn.
Veure fitxa
  • GRANERO MACIA, LUIS FCO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Estructura asociada
Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia
Dades de contacte del grup
Neurofarmacologia de l'Addicció (NEUROPHARAD)

Campus Burjassot/Paterna

Av. Vicent Andrés Estellés, s/n

46100 Burjassot (València)

963 544 910

Geolocalització

www.uv.es/neuropharad

neuropharad@uv.es

Persones de contacte
  • POLACHE VENGUT, ANA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa