
La Universitat de València impulsa la transformació digital del seu manteniment tècnic amb la implantació d’un sistema GMAO en tots els seus campus.
València, juny de 2025 — La Universitat de València està portant a terme una profunda transformació en la gestió tècnica de les seues infraestructures mitjançant la implantació de un sistema GMAO (Gestió del Manteniment Assistida per Ordinador), concebut per a centralitzar, digitalitzar i optimitzar totes les activitats de manteniment en els edificis universitaris.
Este ambiciós projecte, impulsat des del Servei Tècnic i de Manteniment (STM), forma part d’un pla estratègic més ampli d’organització, modernització i millora contínua, orientat a enfortir la qualitat, sostenibilitat i eficiència del servei en tota la comunitat universitària.
Iniciat en 2024, el projecte ha arribat a una nova etapa amb la incorporació progressiva de tots els campus, la qual cosa ha permés consolidar el seu desplegament i començar a operar amb una visió integrada del conjunt d’actius físics universitaris.
L’estratègia d’implantació contempla una fase pilot en cada campus, que permet validar processos, estructures de dades i coordinació operativa abans de la seua extensió global. L’objectiu és assolir un estat de producció complet, que garantisca traçabilitat, eficiència i control total del parc d’actius universitaris.
La magnitud d’esta integració ha suposat mesos de treball tècnic especialitzat, dedicats a la identificació, estructuració i digitalització de milers d’elements, des d’extintors o polsadors d’emergència, fins a components constructius complexos com ara baranes, cobertes o revestiments estructurals.
Un dels elements més innovadors del sistema és la incorporació de mecanismes de digitalització semiautomàtica, que permetrà agilitzar la integració de nous actius, facilitant així l’actualització constant del sistema en una universitat que evoluciona contínuament a través d’obres, ampliacions i reformes.
“La implantació del sistema GMAO en tota la Universitat de València representa un salt qualitatiu en la gestió eficient del manteniment, alineat amb els nostres objectius de sostenibilitat, digitalització i servei a la comunitat universitària. A més a més, ens permetrà optimitzar els recursos disponibles i anticipar amb major precisió les necessitats futures, la qual cosa és fonamental per a una gestió eficient i responsable de la despesa pública”, destaca Cristina Mateo, Cap del Servei Tècnic i de Manteniment.
Este procés està sent possible gràcies també a l’estreta col·laboració amb totes les empreses de manteniment integral que actualment presten servei en els diferents campus universitaris:
-
Campus de Blasco Ibáñez – Urbia
-
Campus de Burjassot – Serveo
-
Campus dels Tarongers – Elecnoir
-
Campus de Paterna i ETSE – Acsa/Sorigué
-
Campus disseminats – Acsa/Sorigué
La primera reunió del grup de coordinació del projecte tingué lloc el passat divendres 27 de juny, a la seu de l’Edifici del Rectorat de la Universitat de València. A partir d'esta data, s’establirà una dinàmica de reunions periòdiques d’implantació i seguiment, en les que participaran tant els equips tècnics del STM com les empreses responsables del manteniment integral. Este marc de treball compartit garantirà una implantació ordenada, eficaç i alineada amb els objectius estratègics del servei.
València reafirma el seu compromís amb l'excel·lència en la gestió pública, la innovació tecnològica i la modernització dels serveis tècnics, consolidant-se com a referent en l’àmbit universitari espanyol.