UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Un espai de DISC virtual et permet emmagatzemar els teus fitxers de dades en un lloc segur, accessible còmodament des de qualsevol ordinador de la xarxa, i a través de diferents mètodes per a connectar als seus continguts (web, xarxa, etc...) Això proporciona un espai d'emmagatzematge auxiliar i addicional als suports de dades dels teus dispositius, la principal utilitat dels quals és la d'alliberar-te d'unitats de suport (CDs, USBs, etc...), i de les quals a més es fan còpies de seguretat, que garantisca la disponibilitat i recuperació de les dades en cas de pèrdua. En l'entorn universitari, a més de tindre espais d'emmagatzematge personals, podem disposar d'espais d'emmagatzematge DISC per a grups de treball amb diferents fins (administratius, investigació, etc...).

El servei DISC de la UV et permet per tant, compartir i accedir a les teues dades des de qualsevol lloc de la xarxa.
DISC manté les teues dades fora de perill i els copia regularment.
DISC et permet crear espais col·laboratius amb altres usuaris de la universitat.
Tots els espais poden accedir-se a través del Web, connectant-los com una unitat de xarxa Windows, com una unitat AppleShare de Macintosh o utilitzant un client FTP.

Els espais poden ser de diferents tipus: Pots crear un espai WEB per a publicar els teus documents en la xarxa, i un espai DISC que és com un disc virtual només per a tí i accessible únicament amb el teu usuari i contrasenya.
Tots els espais de els grups als quals pertanys t'apareixeran com a subespais del teu espai individual i podràs accedir a tots ells en lectura i escriptura (si estàs autoritzat) escrivint una única vegada el teu usuari i contrasenya.
Si eres l'administrador d'un grup, podràs donar d'alta i de baixa a tres tipus diferents d'usuaris en el teu grup: editors (que poden llegir i escriure), lectors (que tan sols poden llegir) i Webauts (que poden modificar els espais WWW).
Si tens algun dubte, consulta primer la documentació que posem a la teua disposició amb les preguntes més freqüents sobre els espais de DISC i pàgines web en la UV, i altres informacions addicionals que de segur fan que optimitzes l'ús dels teus recursos d'emmagatzematge.

Emmagatzematge compartit 

Un espai de disc virtual et permet emmagatzemar els teus fitxers de dades en un lloc segur, accessible còmodament des de qualsevol ordinador de la xarxa.

El teu DISC virtual és un espai d'emmagatzematge accessible a través de la xarxa, la qual cosa ara anomenem "en el núvol". Aquest DISC virtual et permet depositar arxius, i accedir des de qualsevol punt d'Internet a ells a través d'una interfície web.

Des de la Universitat, o bé, sota una connexió VPN pots accedir també a aquest DISC, com si estigueren en el teu propi ordinador, com si fóra una unitat de disc local.

  • En el cas que siga un espai de DISC per a ús individual (carpeta particular),el DISC et permet alliberar-te de la necessitat de transportar altres suports com a discos, CDs, USB's,  o altres suports d'informació.
  • En el cas que siga un espai de DISC per a ús en grup (carpeta de grup), el DISC Virtual et permet a més fer treballs en col·laboració d'una manera més flexible, ja que tots els usuaris del grup tenen accés a la mateixa informació al moment. Addicionalment, la publicació i manteniment són flexibles, perquè els administradors del grup poden canviar en qualsevol moment la llista d'usuaris pertanyents al grup (autoritzats a veure la informació emmagatzemada en el DISC Virtual del grup) o autoritzar o no a un usuari a modificar continguts de l'espai de disc (permís de "editor").

Com a avantatge addicional, les dades presents en els espais de DISC Virtual es copien regularment (per part del Servei d'Informàtica), per a mantindre'ls a resguard de possibles catàstrofes, mantenint-se còpies periòdiques per a poder recuperar fitxers perduts recentment.

Què puc fer amb el meu DISC UV?

Des del Portal d'Usuari de la Universitat de València (miUV) pots accedir a la gestió del teu compte d'usuari /a. Allí pots gestionar els teus comptes i espais. Per a accedir a les teues dades per a veure'ls i modificar-los pots utilitzar la interfície de "DISC": https://disco.uv.es a la qual també pots entrar des de la interfície de correu electrònic: https://correo.uv.es (Explorador de fitxers).

Entre altres coses, pots:

Com puc sol·licitar...?

Gestió d'espais

Introducció als espais, Disc Virtual i Pàgines Web, capacitats i quotes.

Espais Públics (WEB) i Espais Privats (DISC)

Si tens compte, la Universitat de València ofereix dos serveis d'emmagatzematge:

  • Emmagatzematge de Espais (pàgines) Web.
  • Emmagatzematge de Espais de Disc Virtual.

Cadascun pot ser utilitzat per usuaris individuals, o grups de treball.

En el cas dels grups de treball, mitjançant les eines de gestió de grup es poden definir editors (persones autoritzades a modificar els espais de disc) i webauths (persones autoritzades a modificar els espais web). En general tots els membres d'un grup podran veure el contingut dels espais d'aquest.

Ja siguen espais de grup o particulars, de disc o de web, tots els espais apareixeran com a carpetes dins de la carpeta base de l'usuari quan s'accedisca a modificar-los.

Capacitats disponibles

L'ocupació dels espais de disc i web està limitada. S'assigna una quota a cada espai en el moment de la seua creació. Aquesta quota va creixent a mesura que augmenten les capacitats dels servidors. Per a saber quin és l'espai disponible a cada moment, consultar els "Informes d'ocupació del meu espai web" o els '"Informes d'ocupació del meu espai disc" disponibles en el servidor de comptes http://comptes.uv.es.

En cas de necessitar més espai, es pot sol·licitar ampliació de la capacitat a través del CAU.

Activar Espais: com obtindre un espai de disc virtual o una pàgina web?

Com obtindre un espai Web o de Disc Virtual?

Tant l'espai particular de disc, com el de de web, és activable directament per l'usuari, sempre que dispose de compte de correu. Aquesta activació es realitza a través de la pàgina http://comptes.uv.es , prem sobre CONNECTAR-TE. En aquest punt s'observen les opcions Activar/Desactivar la meua pàgina WWW i Activar/Desactivar el meu disc virtual, de les quals cal triar la que vulguem.

En el cas de grups, és necessària una sol·licitud (http://solicitudes.uv.es ) de creació d'un grup al servidor disc o de creació d'un grupo al servidor web, per a poder generar el grup. El grup estarà compost per més d'un usuari i, com a mínim, un ha de ser l'administrador. Aquests administradors seran els responsables principals i interlocutors vàlids per a tots els temes referits a l'espai. Els usuaris podran ser usuari@uv.es (un com a mínim) i usuari@alumni.uv.es (opcional). Una vegada sol·licitat i habilitat un dels dos espais (de disc o de web), qualsevol dels administradors del grup pot activar l'altre. Es considerarà a totes les persones responsables PER IGUAL del contingut de l'espai.

En qualsevol dels casos, ja siguen espais de grup o particulars, de disc o de web; tots els espais apareixeran en connectar-se com a carpetes dins d'una carpeta propietat de l'usuari.

Com puc accedir i modificar els continguts de les carpetes en el Disc Virtual o espai Web?

Cada usuari accedirà amb el seu propi nom d'usuari i contrasenya. Es proporcionen tres quatre mètodes (protocols) d'accés: via Web/HTML, via unitat de MS Windows SMB/CIFS, via Appleshare i via FTP.

Mètodes d'accés a la carpeta de disc:

Via WEB (Accessible des de Internet sense VPN)

Per a accedir després a la informació depositada pel grup en el servidor, bastarà que òbriga amb un navegador la direcció del servidor http://disco.uv.es i prem sobre CONNECTAR-TE.

Via FTP

ftp disco.uv.es, usant usuari i paraula de pas del seu correu.

En el cas d'un navegador, és possible realitzar la connexió directament en la direcció: ftp://uuuuu@disco.uv.es/

(posar el teu usuari en lloc de "uuuuu") i l'equip ens demanarà la contrasenya. Si disposem d'una Internet Explorer 5.0 o superior, serà possible arrossegar els arxius de la finestra com si es tractara d'una carpeta local.

Via muntar Unitat de Xarxa (SMB/CIFS)

Connectar l'espai de disc com a unitat de xarxa des de MS-Windows (SMB/CIFS)

El mètode recomanable és connectar l'espai de disc com a unitat de xarxa. Això es realitza obrint El meu PC, i seleccionant en Eines Connectar a unitat de xarxa... carpeta: \\disco.uv.es\uuuuu (posar el teu usuari en lloc de "uuuuu") i seleccionar Connectar de nou en iniciar sessió (si és el que desitgem). Farem clic a Connectar usant un altre nom de sessió perquè ens permeta introduir en usuari de la UV. També ens demanarà que introduïm la contrasenya.

Un altre mètode és menú Inici, Executar, i introduir \\disco.uv.es\uuuuu (posar el teu usuari en lloc de "uuuuu"). Se'ns demanarà que introduïm la contrasenya del correu. Amb aquest mètode, cada vegada que tanquem la finestra, perdrem la connexió

Muntant el directori com un disc SMB o AppleShare en MacOSX (!Macintosh).

Des del Finder, usem l'opció "Anar", "Connectar-se al servidor" i posem:

o bé

(posar el teu usuari en lloc de "uuuuu").

Publicació d'espais o com publicar una carpeta qualsevol dins dels teus espais

Publicació d'espais

Pots publicar qualsevol carpeta que tingues en un espai (disc, web,...), de manera que siga visible via web sense necessitat d'usuari i contrasenya.

La carpeta es visualitzarà en, manera només lectura tal com la veus des de la interfície web de "disco.uv.es". És a dir, es mostraran tots els fitxers, URL's, carpetes que conté, amb els seus comentaris si n'hi haguera; serà possible veure les miniatures i mostrar passes de diapositives amb les imatges. Els fitxers d'índex ("index.html", "MainPage.wiki",...) no s'utilitzen, és a dir, no es mostra "com a pàgina web".

Això permet crear molt fàcilment repositoris d'informació públics, autoindexats, de manera similar al que es té quan es deixen fitxers en un servidor web que autoindexa les carpetes; però amb una interfície molt més completa, en la qual pots afegir comentaris, ordenar, etc...

El publicar una carpeta no implica publicar les subcarpetes que continga: si això es desitjara cal publicar cadascuna de les subcarpetes per separat.

Procediment

Per a activar el permís n'hi ha prou que tingues accés en escriptura a la carpeta.

  1. Connecta't a la interfície web de http://disco.uv.es.
  2. Accedeix a la carpeta o espai que continga la carpeta que vulgues publicar.
  3. Prem en la corresponent icona de "Modificar descripció" (i) en la línia de la carpeta a publicar.
  4. Marca "publicar" i prem "Aplicar".

La carpeta quedarà publicada i se't mostrarà l'URL corresponent (es tracta de URLs simples de la forma http://disco.uv.es/pub/usuari/ + el camí fins a la carpeta). Pots comunicar aquest URL a tots aquells que vulgues puguen accedir al contingut de la carpeta.

  • No és el mateix URL que s'usava anteriorment. Ara és un URL de disco.uv.es, no de www.uv.es.
  • L'URL de l'espai se't mostra en verd en la part superior de la pàgina res més prémer "Aplicar".
  • En qualsevol moment, pots consultar l'URL de l'espai publicat prement en botó (i) de la carpeta.
  • També es pot publicar el propi espai "disc" i "web". Però en aqueix cas, "Modificar descripció" apareix en la capçalera del llistat.

Protecció d'espais

Protecció de pàgines Web

És possible protegir algunes o totes les pàgines del teu espai WWW si consideres que el seu accés no ha de ser públic.

Actualment, en el servidor suporta dos tipus de protecció de pàgines:

      • Pàgines WWW d'accés restringit a tots (o part) dels usuaris de la universitat.
      • Pàgines WWW protegides poer una contrasenya.

Pàgines web d'accés restringit a determinats usuaris

Aquest servei permet protegir un espai web de manera que les seues pàgines només siguen accessibles per persones que disposen d'un compte en la universitat. És possible especificar quins usuaris d'entre tots els de la universitat poden accedir. Es poden definir diversos espais, cadascun accessible al seu propi conjunt d'usuaris.

Procediments per a la configuració del servei:

  1. Es parteix del supòsit que l'usuari és propietari d'un espai WWW en el servidor de la universitat i vol deixar en aquest servidor un conjunt de pàgines que desitja protegir.
  2. L'usuari crea un directori el nom del qual comence per "privat" (p.e.: "privat", "privado1", "privadomio",...), en minúscules, en el PRIMER NIVELL (no en un subdirectori) del seu espai web en el servidor web de la universitat (el servidor "www", això NO s'aplica al servidor "mural") Pot crear quants directoris d'aquests estime convenient. L'URL d'aquests directoris serà de l'estil: http://www.uv.es/usuari/privat , http://www.uv.es/usuari/privat0 , etc...
  3. Automàticament, totes les pàgines incloses per l'usuari en aquests directoris deixaran de ser públicament accessibles, exigint-se per a visualitzar-les el proporcionar un parell usuari/contrasenya vàlid en els servidors de correu de la universitat (post o postal).
  4. Per a restringir encara més l'accés i només permetre-ho a determinats usuaris (p.e: upepe, juanjp, calques), el creador de la pàgina haurà d'incloure dins del directori "privat..." del qual es tracte un fitxer anomenat ".htaccess" (tal que: nom en minúscules, començant per punt i SENSE sufixos) que continga línies com les següents (text ASCII, nom d'usuaris en minúscules):
         require user upepe juanjp
         require user calcas
    

Si existeix el fitxer .htaccess , únicament els usuaris indicats d'aquesta manera en ell tindran accés a la pàgina. El fitxer .htaccess pot ser diferent per a cadascun dels directoris "privat..." que es tinguen.

Nota: En MS-Windows, la millor manera de crear un fitxer ".htaccess" és utilitzar el programa "bloc de notes" (notepad), assegurant-se de no posar l'extensió ".txt" en guardar el fitxer.

Pàgines restringides a personal de la UV

Si el directori en comptes de començar per "privat" comença per "privuni" ("privuni1", "privunia",...) només s'autoritzarà l'accés a comptes @uv.es (personal de la UV); és a dir, només podrà accedir el personal de la UV, no l'alumnat.

Canvis de contrasenya

La contrasenya vàlida per a accedir a les pàgines protegides és la contrasenya que té a cada moment l'usuari autoritzat, llevat que haja procedit a canviar-li-la el mateix dia, i en aquest cas, la nova contrasenya entra en efecte l'endemà per a l'accés a pàgines protegides, havent d'utilitzar-se l'antiga fins aleshores.

Pàgines web protegidae per una única contrasenya

Aquest servei permet protegir un espai web de manera que les seues pàgines només siguen visibles per a les persones que coneguen un determinat parell nomene/contrasenya.

Condicions del servei

Qualsevol usuari del servidor WWW oficial de la universitat pot Sol·licitar que es protegisca per nom/contrasenya una "subpágina" (subdirectori o subcarpeta) del seu espai WWW en el servidor. Pot protegir-se un espai WWW complet, encara que no és el recomanat. Perquè un usuari puga sol·licitar la protecció d'un subespai, aquest ha d'estar dins de la pàgina personal de l'usuari o bé dins d'una pàgina de grup de la qual l'usuari siga responsable principal.
Nota: En aquest servei només es proporciona un parell usuari/contrasenya per espai protegit; és a dir, tots els usuaris de l'espai comparteixen nom/contrasenya.

Dades necessàries 

  1. URL de l'espai web a protgeir (http://www.uv.es/~...). Alternativament, nom d'usuari i nom de subdirectori en l'espai WWW d'aqueix usuari.
  2. Breu descripció (200 caràcters màxim) de l'espai a protegir i un títol (30 caràcters màxim) per a aquest.
  3. "Nom" suggerit (lletres minúscules o xifres, màxim 8 caràcters).

Procediment

  • Accedir al CAU i emplenar la sol·licitud corresponent.
  • Es crearà l'espai protegit amb el nom suggerit (o el més semblant possible) i una contrasenya generada en crear la protecció.
  • Es notificarà al sol·licitant via e-mail.

Canvi de contrasenya o anul·lació de la protecció

  • Enviar al CAU ( http://solicitudes.uv.es ) una sol·licitud per a això, especificant l'URL.
  • Es notificarà al sol·licitant (que ha de ser el propietari o responsable principal de la pàgina en la qual es troba l'espai protegit) via e-mail.

En aquest cas, seguir les instruccions indicades i crear un fitxer ".htaccess", amb la la línia:

  Options Indexes

Si el fitxer ja existia (p.e. perquè tenies una restricció a uns certs usuaris), pots afegir-li aquesta nova línia.

Còpies de seguretat

Tots els continguts depositats en els Espais de Web i Disc Virtual són copiats periòdicament en un suport diferent al de treball. Això ofereix seguretat en dos sentits: enfront de modificacions per error no desitjades per part de l'usuari, i enfront de desastre en el propi Centre de Càlcul.

Periodicitat en les còpies i la seua caducitat:

  • Diària: Tots el dies laborals (dilluns-divendres) a la nit. La còpia diària expira a les tres setmanes.
  • Setmanal: Tots els caps de setmana. La còpia setmanal expira a l'any.

Funcionament:

  • No totes les modificacions realitzades en aquests espais són reversibles. Només podem tornar a una situació anterior d'un arxiu, si aquest arxiu ha sigut copiat.
  • Perquè es copie un arxiu, NO cal sol·licitar-lo. L'única cosa necessària és que aquest arxiu es trobe present en el moment en el qual es realitzen les còpies, ja que no s'està copiant arxius les 24 hores, només en els moments que s'ha indicat.
  • Les còpies caduquen, després de la qual cosa, les còpies són eliminades. Aquest espai és reciclat per a copiar nous arxius.
  • Les còpies diàries i de cap de setmana són independents: després de tres setmanes només podem recuperar un arxiu que haja romàs en un dels espais durant el cap de setmana, ja que totes les còpies diàries han expirat.
  • Perquè executem la restauració, serà necessari realitzar una sol·licitud en el Centre d'Assistència a l'Usuari.

Servei de Còpia de seguretat dels Espais de Web i Disc Virtual

Tots els continguts depositats en els Espais de Web i Disc Virtual són copiats periòdicament en un suport diferent al de treball. Això ofereix seguretat en dos sentits: enfront de modificacions per error no desitjades per part de l'usuari, i enfront de desastre en el propi Centre de Càlcul.

Periodicitat en les còpies i la seua caducitat:

  • Diària: Tots el dies laborals (dilluns-divendres) a la nit. La còpia diària expira a les tres setmanes.
  • Setmanal: Tots els caps de setmana. La còpia setmanal expira a l'any.

 

Bústia DISC

Perquè els teus adjunts d'e-mail s'entreguen directament al teu espai disc.

Existeix i es poden enviar missatges de correu a les adreces del tipus:

   nom_usuari@disco.uv.es
   nom_grup@disco.uv.es

Els missatges dirigits a aquestes direccions seran entregats en el corresponent espai de disc en una carpeta (creada si necessari) de nom "bustiadisc".

Es crearà una subcarpeta per cada missatge rebut, amb l'adreça del remitent (p.e. "amic@gmail_com_1").

Dins de la carpeta existiran diversos fitxers, corresponents a cadascuna de les parts (adjunts) que es componguera el missatge, amén d'un fitxer headers.txt amb les capçaleres.

P.e., per al cas típic d'un missatge amb un adjunt:

amic@gmail_com_1157404923      [carpeta]
     headers.txt                 [capçalera]
     message.txt                 [text del missatge]
     planetazul.pps              [adjunt]

Una aplicació directa d'això és que un usuari puga salvar en el seu disc virtual un adjunt o paquet rebut per correu sense haver de descarregar-li'l primer al seu PC i tornar-ho després a pujar a disco.uv.es (impossible si la línia és lenta).

També permet el lliurament de fitxers de FINS A 50MB (límit màxim per a missatges de correu) al disc d'un usuari sense passar per la paqueteria i sense que haja ni d'obrir el seu correu.

Òbviament, s'aplica la quota de l'espai de disc i es rebutjaran els missatges si aquest se supera.

Antivirus

Els fitxers SÓN COMPROVATS amb un ANTIVIRUS i són rebutjats si estan infectats. Pot ocórrer que el remitent NO reba el missatge d'error en aquest cas, però el fitxer infectat és esborrat i en disco.uv.es es deixa un fitxer "VIRUS_TROBAT.txt" que avisa de l'ocorregut.

Condicions per a l'entrega (anti-spam)

CONDICIÓ NECESSÀRIA perquè s'efectue el lliurament que es complisca una de les dues condicions següents:

  1. El remitent (From:) siga una direcció del domini "uv.es".
  2. En l'assumpte existisca la subpalabra "adjunt" o "attach" (és a dir, funciona també amb la paraula "adjunt", "adjunts", "attachments", etc...).
      • P.e.: és vàlid posar "Assumpte: Documents sol·licitats adjuntats"

Això permet als usuaris de la universitat redirigir directament missatges a una bustiadisc @disco.uv.es, mentre que una persona amb direcció externa haurà de posar "adjunt" o similar en l'assumpte perquè se li accepte. Aquesta és una (lleugera) mesura anti-spam.

Nota

Observar que el servei està dissenyat per a missatges senzills (uns pocs adjunts, no adjunts dins d'adjunts). És probable que algun tipus de missatge no siga correctament descodificat per bústiadisc.