University of Valencia logo Logo Language Center of UV Logo del portal

Els exàmens oficials de certificació. Quines opcions tenim per aconseguir un C1 de valencià?

  • September 22nd, 2022
Image de la noticia

El nivell C1 de valencià és, ara per ara, o bé requisit per accedir al funcionariat o bé un mèrit d’un valor notable tant en el sector públic com en el privat. Sou molts els estudiants que al Centre d’Idiomes de la Universitat de València rebem interessats a formar-vos en este nivell de l’idioma, i amb això es planteja una qüestió interessant: quines opcions tenim a l’hora de certificar que, efectivament, tenim una competència nivell C1 de valencià?

Tres són els organismes que al País Valencià certifiquen oficialment el nivell de coneixement de la nostra llengua: la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), la Comissió Interuniversitària d’Estandarització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA) i l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI). A la següent taula trobareu una comparativa ràpida entre els exàmens d’estos ens. 

Com podeu comprovar, hi ha algunes diferències entre els exàmens. En qualsevol cas, heu de tindre present que, encara que els valors de superació de cada part siguen diferents, per obtindre la titulació cal aconseguir un 60% en el global de l’examen, en els casos de CIEACOVA i JQCV, i un 65% en l’EOI. 

Cal puntualitzar, a més, diverses coses: per exemple, com es mostra a la taula, voreu que l’EOI té dos seccions de mediació que ni la JQCV ni la CIEACOVA realitzen. Els exercicis de mediació consisteixen a produir textos a partir d’imatges, gràfics... ja siguen orals (MO) o escrits (ME). És, per tant, una redacció o monòleg més que, en lloc d’usar com a base un text o una sèrie d’idees, usa altre tipus de mitjà. 

D’altra banda, la quantitat de paraules necessàries en les àrees de CO, EE i ME representen el mínim necessari. Tant l’EOI com la JQCV juguen amb un marge de +20 mots, mentre que la CIEACOVA no dona un màxim de paraules. 

 

Quant als tipus d’exercici, les diferències principals són les següents: 

  • CE: tant la JQCV com l’EOI tenen un exercici tipus test. A més, l’EOI en té un d’omplir buits i un de relacionar fragments de text. 
  • CO: la CIEACOVA requereix la redacció d’un text a partir d’apunts que s’han de prendre d’allò que s’escolta. L’EOI té un exercici tipus test i un altre de relacionar fragments de text. 
  • EL: tant la JQCV com la CIEACOVA plantegen exercicis de triple opció. 

 

Per últim, respecte de la part oral, en el temps indicat a la taula està inclòs el període de preparació de la tasca, de 10 minuts en el cas de l’EO i de 5 en el cas de la MO. Els temps dels exercicis són, també, diferents: els monòlegs dels tres organismes demanen entre 3 i 4 minuts de text, mentre que els diàlegs han de ser d’entre 5 i 6 minuts a la JQCV i la CIEACOVA, i d’entre 6 i 7 minuts a l’EOI. L’exercici de MO de l’EOI requereix entre 2 i 2 minuts i mig. 

Comptat i debatut, esperem que la infografia que vos hem presentat vos haja sigut útil i que tingueu un poquet més clares les semblances i diferències entre els tres exàmens oficials de valencià nivell C1. Insistim que el títol expedit pels tres organismés té la mateixa validesa en qualsevol circumstància i, per tant, heu de ser vosaltres qui decidiu quin examen vos anirà millor segons les vostres destreses. I, si penseu que un C1 és encara massa per a vosaltres (o massa poc!), estigueu-vos pendents del bloc perquè ben prompte publicarem les comparatives de la resta de nivells. Salut!