Logo de la Universitat de València Logo Col·leció Espanyola de Cultius Tipus Logo del portal

Anys 60, l’inici de la CECT
Els inicis de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) es remunten a 1960, quan el professor J. R. Villanueva, catedràtic de microbiologia, va començar a recollir i mantenir soques microbianes al laboratori. Aquestes primeres soques s’oferien als microbiòlegs espanyols per a les seues investigacions. Durant vuit anys, la CECT va estar a l’Institut Jaime Ferrán de Microbiologia i a l’Institut de Biologia Cel·lular, del CSIC a Madrid.

Anys 70
La CECT es va traslladar, primerament a la Universitat de Salamanca (1968), i d’allà a la Universitat del País Basc (1974), a Bilbao, amb el professor Federico Uruburu de nou director, mentre que el manteniment de les soques va quedar a càrrec de la Dra. María Dolores García. Les fites més importants d’aquesta etapa són la publicació de la primera edició del seu Catàleg de soques (1976), que n’incloïa un total de 436, entre bacteris, fongs filamentosos i llevats, i l’ingrés de la CECT (1977) en la Federació Mundial de Col·leccions de Cultiu (WFCC) amb el número de registre WDCM412 en el Directori Mundial de Col·leccions de Cultiu (WDCM).

Anys 80
El 1980 la CECT va arribar a Burjassot (València) amb motiu del trasllat del professor F. Uruburu a la Universitat de València per ocupar la càtedra de microbiologia de la Facultat de Biologia. El 1991 va ser reconeguda com a servei de la Universitat de València.

Anys 90
El 1992, la CECT va adquirir l’estatus d’autoritat internacional de dipòsit de microorganismes per a finalitats de patents, segons el Tractat de Budapest. La CECT és des d’aleshores l’única autoritat internacional de dipòsit de bacteris, fongs filamentosos i llevats per a finalitats de patents que hi ha a Espanya.

Segle XXI
Des de la fi de 2003 fins a la fi de 2012, la CECT va ser dirigida per la catedràtica de microbiologia Esperanza Garay. D’aquest període cal destacar la certificació de la CECT per a la norma ISO 9001 i el trasllat de la col·lecció a les noves instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València. Gràcies a l’esforç i els contactes establerts per E. Garay durant el seu mandat, la CECT forma part des de novembre de 2012 de la fase preparatòria de MIRRI.
Des de la fi de 2012, la direcció de la CECT és ocupada per la catedràtica de microbiologia Rosa Aznar.