Vicent Martínez, premi d’Ensenyament Universitari de la Reial Societat Espanyola de Física

Vicent Martínez.

La Junta de Govern de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) ha concedit el seu premi d'Ensenyament i Divulgació de la Física (Ensenyament Universitari) 2011, al catedràtic de la Universitat de València Vicent Martínez García. El premi, que té una dotació econòmica de 8.000 euros, s'emmarca dins dels premis anuals que atorguen la Reial Societat Espanyola de Física i la Fundació BBVA.

El jurat ha reconegut “el caràcter innovador i l'aplicació de les noves tecnologies tant en l'àmbit de la docència com en el de la divulgació”. El jurat també destaca l'important paper de Vicent Martínez en la creació del Museu d'Instrumentació Astronòmica Antiga de l'Observatori de la Universitat de València i, de manera general, “la seua contribució a la divulgació al gran públic de l'astronomia des d'aquesta Universitat”.

La Reial Societat Espanyola de Física, creada en 1903, concedeix premis i distincions a aquells socis que destaquen en la seua activitat professional. Els guardons es concedeixen des de l'any 1958. La Medalla es lliurarà en un acte públic en la seu de la Fundació BBVA de Madrid, en una data encara no determinada.

Vicent J. Martínez és catedràtic d'Astronomia i Astrofísica en la Universitat de València, i és des de fa deu anys, és el director de l'Observatori Astronòmic de la institució. Ha estat pioner en la introducció de l'ensenyament dels fonaments bàsics de l'Astronomia i la Astrofísica en els primers cursos dels plans d'estudi de la Universitat de València. Ha impartit assignatures de Física General. Astronomia, Mecànica Celeste, Astrofísica, Dinàmica de Sistemes Estel·lars, Fractals, Mètodes Matemàtics i Cosmologia. Ha participat en els projectes d'innovació educativa relacionats amb la introducció de la astrofísica en els actuals plans d'estudi, i ha dissenyat materials didàctics relacionats amb les matèries imparteix.

Martínez ha organitzat seminaris i conferències internacionals sobre l'ensenyament i comunicació de l'astronomia i la astrofísica, i ha publicat més d'un centenar d'articles de divulgació de física, astrofísica i cosmologia en diferents mitjans de comunicació. Ha organitzat cicles de conferències sobre temes actuals de la Física en els quals han participat nombrosos físics de prestigi internacional.

Com director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, ha impulsat iniciatives com les sessions de portes obertes “Nits de divendres, nits d’estrelles”. Vicent Martínez és un dels 50 astrònoms de tot el món seleccionat pel projecte ‘Astronomy Stars’.

Last update: 21 de september de 2011 11:07.

News release