University of Valencia logo Logo Confucius Institute Logo del portal

.
.

Els dotze animals de l'horòscop xinés

 

 

L'horòscop xinés consta de dotze animals amb el següent ordre: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. El nou any xinés de 2019 comença el 5 de febrer i és l'any del Porc. Els xinesos creuen que l'horòscop d'una persona influeix en la seua vida configurant el seu caràcter.


 

Techo de un edificio de Macao que representa los doce animales del horóscopo chino.

Sostre d'un edifici de Macau que representa els dotze animals de l'horòscop xinés.

 

 

6 february 2019

Entre el poble xinés existeix el costum d'atorgar un signe zodiacal d'animal al nounat, d'acord amb la data de l'enllumenament. El zodíac en idioma xinés (huangdao dai o 黄道带) també es diu “naixement” i “assimilació”. És, doncs, una manera tradicional d'enumerar els anys i calcular l'edat.

 

En l'antiga Xina, per a enumerar els anys s'aplicava l'ús dels títols dels emperadors i del sistema celeste ganzhi, així l'any 2937 a. de C. es va elaborar el primer calendari lunar xinès, segons el qual cada signe consta de 60 anys —temps del regnat de l'Emperador Groc—, distribuïts en cinc cicles de dotze anys cadascun. Va ser a partir de la dinastia Han de l'Est (25-220), quan els xinesos comencen a usar els dotze signes d'animals en ordre –Rata, Bou, Tigre, Conill, Drac, Serp, Cavall, Cabra, Mico, Gall, Gos i Porc– i, igual que els signes del zodíac occidental que també són dotze –Àries, Taure, Bessons, Càncer, Leo, Virgo, Lliura, Escorpió, Sagitari, Capricorn, Aquari i Peixos–, marquen d'alguna manera la personalitat de cadascun de nosaltres.

 

Aquests signes, inspirats en les fases del calendari lunar, existeixen en la tradició xinesa des del segle VI abans de nostra era, encara que no va ser fins al segle III a. de C. quan van ser incorporats a l'estudi formal de l'astrologia i astronomia.

Segons explica una llegenda, Buda va manar cridar davant la seua presència a tots els animals de la Terra, no obstant açò, únicament dotze van aparèixer davant ell. El primer a fer-ho va ser la rata, ja que en anar posada sobre el llom d'un bou, no més veure a Buda, va donar un salt i va córrer cap a ell. La rata representa, doncs, el primer any i els altres tenen les característiques de la resta d'animals que van arribar després d'ella. Com és lògic, el bou va ser el segon, sent el porc l'últim.

Una altra llegenda xinesa diu que va ser el Rei de Jade qui va organitzar una carrera per a determinar quins eren els animals més ràpids. Els primers dotze que van aconseguir creuar un riu assenyalat van ser els escollits per a representar a les dotze branques terrestres en les quals està dividit l'ordre cíclic del calendari lunar.

 

Año del Cerdo

 

El signe de cada persona depèn de l'any –i per tant de l'animal- en el qual s'ha nascut i sempre tenint en compte que aquest comença a la fi de gener o principis de febrer. Les característiques d'aqueix animal seran les que determinaran la personalitat, la sort, les desgràcies o, fins i tot, l'amor ideal de qualsevol de nosaltres.

A Xina, una de les preguntes més freqüents que se sol formular quan es coneix a algú és: “De quin animal eres?”, per a saber l'edat de la persona a qui ens dirigim, perquè fins i tot els xiquets saben de memòria la successió dels dotze animals i són capaços de calcular l'edat de qualsevol persona immediatament.

Segons els antics filòsofs xinesos, els cinc elements fonamentals de l'Univers que es combinen amb els dotze animals i influeixen en la seua personalitat són: el metall, la fusta, l'aigua, el foc i la terra. Cada element regna dos anys, un sota el signe del Yang i un altre sota el signe del Yin, establint-se així un equilibri perfecte. 

 

Horóscopo Chino

 

ELS 12 ANIMALS

Els xinesos creuen que l'horòscop d'una persona influeix en la seua vida configurant el seu caràcter. A continuació trobarà una breu explicació de cadascun dels animals de l'horòscop xinés.

 

LA RATA (1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008)

Horóscopo Chino

Rata

Els nascuts sota el signe de la Rata són persones sàvies a les quals els agrada envoltar-se de familiars i amics, a els qui ajuden en els seus quefers i problemes diaris. Bones treballadores, estalviadors i bons administradors de la seua economia.

 

EL BOU (1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009)

Horóscopo Chino

Bou

Els búfalos o bous són animals pacients i tranquils, que irradien molt afecte i amor i infonen respecte. Grans treballadors, se senten a gust envoltats de l'ordre i la neteja i aconsegueixen l'èxit gràcies al seu esforç. Per a ells el més important és la família, encara que són gelosos amb la seua parella. Estimen l'art i la música. No els agrada discutir, encara que sí que els obeïsquen. Signes compatibles: serp, gall, bou. Signes incompatibles: ovella, cavall, drac i gos.

 

EL TIGRE (1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010)

Horóscopo Chino

Tigre

Les persones d'aquest signe són molt passionals i plenes d'energia. No passen desapercebudes, són aventurers, independents, enginyosos, impulsius i els agrada la diversió. Són amics per a tota la vida, encara que els agrada ser el líder del grup. En el món de les relacions de parella es mostren el més fort, sexy i seductor, encara que de comportament excessiu.

 

EL CONILL (1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011)

Horóscopo Chino

Conill

Els que naixen l'any del Conill reuneixen extraordinàries qualitats humanes: són prudents, intel·ligents, afables, discrets, previsors, atents i benvolents. Per açò, el signe del conill és àmpliament acceptat per la gent.

De caràcter moderat i indulgent, amant de la pau i la concòrdia, el conill odia la guerra i la violència. Li agrada la vida tranquil·la, la tendresa i l'harmonia. S'esforça per portar-se bé amb els altres i quasi sempre ho aconsegueix per les seues virtuts humanes. La seua gran clarividència i la seua desenvoltura davant situacions delicades el converteixen en un excel·lent diplomàtic i mediador.

 

EL DRAC (1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012)

Horóscopo Chino

Drac

Símbol de l'Emperador a Xina, el drac és imaginatiu, magnànim, emprenedor, afortunat i poderós. Està ple de força i vitalitat. És un vertader acumulador d'energia i si l'enutges, s'enfuriarà de tal manera que perdrà els estreps. Serà difícil calmar-li, doncs no creu ni a ningú ni en ningú. Solen donar bons consells i són afortunats tant en els diners com en l'amor. Són molt sentimentals i s'enamoren bojament. Compatibles amb el tigre, el gall, el cavall, l'ovella i el conill.

 

LA SERP (1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013)

Horóscopo Chino

Serp

Les persones Serps són astutes, saben el que volen i com aconseguir-ho. La seua conversa és elegant i fluida.  Són intensos i prudents alhora. Són geloses i possessives amb la seua família però lleials. Els agrada acaronar als seus amics i esperen d'ells una actitud recíproca. Si se senten menyspreats o fracassen en les seues temptatives, poden estar enfadats durant hores, encara que són bones per a mantenir la calma i semblar tranquil·les en situacions difícils.

 

EL CAVALL (1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014)

Horóscopo Chino

Cavall

Populars, optimistes, plens d'alegria, aventurers, eloqüents, impacients, emprenedors, entusiastes amb la vida, grans amants i amics. La seua gran passió és els diners i els viatges. Els agrada conèixer gent nova, diferents cultures, parlar idiomes i són l'ànima de les festes. El seu atractiu físic i la seua bellesa fa que els siga fàcil trobar l'amor: parany en la qual cauen sense remei.

 

LA CABRA (1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015)

Horóscopo Chino

Cabra

La cabra és creativa, artística, positiva, elegant, femenina, afable, compassiva, plorona, sensible, somiadora, orgullosa i trista. No persegueixen la riquesa material i prefereixen viure dels seus ensomnis. Estimen la família, els xiquets, la llar i estar en contacte amb la naturalesa. Són molt treballadores, encara que no els agrada la pressió ni d'una data límit, ni d'un cap.

 

EL MICO (1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016)

Horóscopo Chino

Mico

Animal més semblat a l'ésser humà, és enginyós, divertit, simpàtic, de ment ràpida i desperta, comprador, persuasiu, sociable, capaços de resoldre qualsevol problema per difícil que siga amb soltesa. Les seues relacions amoroses i amb els amics solen ser conflictives, doncs no suporta que no ho valoren. Gaudeixen de bona salut, encara que els seus excessos en les festes, alcohol i drogues podrien passar-li factura.

 

EL GALL (1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017)

Horóscopo Chino

Gall

Atractiu i seductor, amb talent i benvolgut. Són meticulosos, eficients, ordenats, bons conversadors, observadors, egoistes, usurers, pragmàtics i molt familiars. En l'amor són romàntics, obstinats i lluiten pel control de la seua parella. Solen destacar com a relacions públiques o com a artistes. No presten massa atenció a la seua salut.

 

EL GOS (1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018)

Horóscopo Chino

Gos

El gos és un ser dedicat al treball, honest, confiable, diligent, amb un gran sentit de la justícia i la lleialtat. Captiva a tots amb la seua personalitat excitant, el seu bon humor i la seua gran capacitat per a escoltar els problemes dels altres i donar bons consells. En l'amor són fidels i lleials, encara que molt gelós quan la seua parella no està a casa. Els nervis són el seu major problema de salut.

 

EL PORC (1947, 1959, 1971, 1983 1995, 2007, 2019)

Horóscopo Chino

Porc

És un animal sincer, honest, confiat, educat, afectuós, servicial, valent, decidit, amb gran força de voluntat, sense grans pretensions ni vanitat, amb els peus en la terra. Són molt agradables i tenen gust i modals impecables. En l'amor són sensuals, apassionat i pacients, però fins a un punt. Són molt treballadors, encara que la falta d'atracció per l'esport i l'apatia faran que el seu físic es ressenta i engreixe a l'excés.

 

 

Publicat originalment en:

José Vicente Castelló

何维柯

Revista Instituto Confucio.
Número 4. Volumen I. Gener de 2011

Tags