
Del 20 de gener al 13 de febrer, l'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha programat i organitzat una sèrie d'activitats i exhibicions culturals i festives amb motiu de l'arribada de l'Any Nou Xinés que, este any 2025, correspon al 4723 segons el còmput tradicional. Tallers, conferències, actuacions musicals, exhibicions de cal·ligrafia i altres culminaran als actes centrals que tindran lloc a la plaça de l'Ajuntament el pròxim dissabte 25 de gener. En esta jornada se celebrarà, en horari de matí i vesprada, diverses activitats a l'escenari principal així com a les carpes habilitades a l'espai on habitualment es disparen les mascletades del cicle faller.
A la tarda del mateix dissabte 25, i a partir de les 17:30, tindrà lloc la XII Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés que s'iniciarà al carrer Pelai per continuar pel de Xàtiva, Marquès de Sotelo i concloure a la citada plaça de lAjuntament. Este edició serà la dotzena que se celebra a la nostra ciutat, l'inici de la qual es remunta a l'any 2012 per iniciativa de l'ICUV. La desfilada està organitzada per la Federació d'Associacions Xineses de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l'Ajuntament de València i el mateix Institut Confuci. En este gran cavalcada cívica desfilaran els diversos grups folklòrics i culturals de la Xina que tenen presència a la societat valenciana. Durant el recorregut, el públic podrà admirar exhibicions de tai-txi i arts marcials. Sense oblidar els grups de percussió de batutxina, una barreja pròpia de ritmes brasilers i música tradicional xinesa, que sumaran més d'un centenar d'integrants, així com les danses del lleó i el drac, que amenitzaran una cercavila que omplirà de llum i so els carrers d´un dels barris amb més presència de la comunitat xinesa a València.
Durant el desenvolupament dels actes, l’ICUV regalarà un calendari tradicional, que edita anualment en llengua xinesa, valenciana i castellana; i als qui ho desitgen se'ls escriurà el seu nom en versió cal·ligrafiada xinesa que realitzaran mestres cal·lígrafs i els seus docents. A l'edició de l'any passat es van congregar en esta jornada cultural i festiva més de 20.000 persones pels carrers del centre de la ciutat, en horari de matí i vesprada. Pel que fa a les activitats organitzades per l'ICUV, destaquen tallers de tai-txi per participar a la cavalcada, tallers infantils de manualitats, així com xerrades i col·loquis sobre les diverses tradicions de la també coneguda a la Xina com a Festa de la Primavera.
Este any 4723, segons el calendari tradicional, comença oficialment el dimecres 29 de gener de 2025 i finalitzarà el dilluns 16 de gener de 2026. L'animal que li correspon del Zodíac xinés és la Serp de Fusta, el sisè dels dotze que componen la sèrie d'animals i que té l'ordre següent: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. Al calendari gregorià, l'inici de la Festa de la Primavera, que és com es coneix l'Any Nou a la Xina, correspon al període comprès entre el 21 de gener i el 19 de febrer, és a dir, la durada d'un cicle lunar. El seu inici el marca la segona nova lluna després del solstici d'hivern.
L'ICUV va començar el seu camí a la Universitat de València el novembre de 2007 i té com la seva institució agermanada a la Xina la Universitat Normal del Nord-est amb seu a Changchun, la capital de la província de Jilin. L'ICUV té la consideració d''Institut Confuci Model' per part de la seu central, ha rebut diversos premis i mencions, entre els quals cal destacar el 2017 la Distinció al Mèrit Cultural 9 d'Octubre de la Generalitat i ser un dels 20 millors Instituts Confuci d'aquell mateix any, dentre els 492 que hi ha a tot el món actualment. És el responsable, a més, del Club de Lectors (confuciomag.com), una iniciativa amb més de 30.000 seguidors a les xarxes socials més importants.
Images: