Ens dirigim cap a un canvi de model amb un gran nivell d'incertesa, que ens exigirà optimitzar els nostres recursos de proximitat. L'Agroecologia incorpora un enfocament de l'agricultura més lligat al medi ambient i més sensible socialment: centrat no sols en la producció sinó també en la sostenibilitat ecològica del sistema de producció. Respecte a l'agronomia clàssica en l'agroecologia s'introdueixen tres elements que resulten claus: la preocupació mediambiental, l'enfocament ecològic i la preocupació social.
Amb aquest projecte es pretén guiar la inevitable transformació del barri, aprofitant la visibilitat guanyada a pols en els anys de conflicte, cap a un model de barri sostenible, referent en l'apoderament ciutadà i en la lluita contra l'escalfament global. A més de fer de la convivència un valor de futur, que faça possible la coexistència dels diferents estrats socials i sensibilitats que habiten al Cabanyal.
Proposem un nou Cabanyal, on siga possible asseure les bases per a un món alternatiu on el comunitari no siga solament un concepte i supose una revaloració del procomú.
La nostra petició va ser terra de cultiu per als horts i arbres donats en majoria pels veïns/veïnes que es van plantar durant el dia de l'arbre. Aquesta ajuda ens va permetre celebrar aquest dia amb els voluntaris –reunint a quasi 100 persones en la convocatòria.
Per al creixement de l'espai hem invertit en caragols i ferreteria que ens ha permés construir un hivernacle, un parc per a gats, una llibreria per a xiquets i hortolans, vages i baranes...
GREEN KIDS, a més, ens ha permés posar en marxa i desenvolupar activitats setmanals amb els més de 50 xiquets dels col·legis Santiago Apòstol i Educació Especial Ruiz Jiménez.
EQUIPO IMPULSOR
Silvia Sanchez Roselló, Maria de los Desamparados Obiol Saiz.
El nostre projecte té l'objectiu de generar un canvi creatiu integral, sa i sostenible, remodelant un espai públic degradat proper a la població del barri perquè s'empoderen, ho senten com a propi tant des de la gestió compartida, usos, aprofitament i, per què no, des de la generació d'auto ocupació i la consecució de la sobirania alimentària de les famílies del Cabanyal. Però principalment és un punt de trobada social.
S'ha plantejat el disseny des dels principis ètics (cuidar a les persones, cuidar el medi ambient) i de disseny de la permacultura atenent les necessitats concretes de la població directa i la seua àrea d'influència integrant l'oci amb l'obtenció de beneficis socials.
Hem començat per la neteja de l'espai i així començar a poc a poc per construir en gran. S'ha implicat als veïns en el desenvolupament del projecte amb la seua aportació, tenint en compte les seues capacitats i disposicions; perquè aconseguir la sostenibilitat de l'entorn amb la seua gestió i manteniment.
Igualment hem establit un hort educatiu per a la formació en el maneig de la producció orgànica d'aliments, a través d'un aprenentatge en acció, coneixent els processos que porten els aliments i prenent consciència dels actes de consum diari..
Impulsa: Silvia Sanchez Roselló, Marina Pérez Andreu, Maria de los Desamparados Obiol Saiz.
2016