UVCulturaUV Logo del portal

BLASCO IBÁÑEZ I LA CONQUESTA DE LES MASSES.
Fons de la Universitat de València

El Pueblo: diario republicano de la mañana. Valencia: [s.n.], 1894-1939. Número extraordinari (1921), dedicat a Vicente Blasco Ibáñez. Il·lustració de Dubón.  Universitat de València. Biblioteca Històrica. BH HP-6/A-C
El Pueblo: diario republicano de la mañana. Valencia: [s.n.], 1894-1939. Número extraordinari (1921), dedicat a Vicente Blasco Ibáñez.
Il·lustració de Dubón. Universitat de València. Biblioteca Històrica. BH HP-6/A-C

 

Amb motiu del centenari dels homenatges tributats a Vicente Blasco Ibáñez entre el 15 i el 22 de maig de 1921, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València ens convida a redescobrir l'impacte de l'obra del cèlebre valencià a través de l'exposició dels seus fons més destacats. En aquesta ocasió, la sala Duc de Calàbria albergarà una notable mostra de la producció literària i periodística de Blasco, marcada pel denominador comú que durant dècades va nodrir el seu polifacètic impuls creador: la conquesta de les masses.

 

Servint-se d'aquest particular enfocament, l'exposició proposa una relectura de la seua figura, que subratlla el caràcter polièdric que el caracteritza. Perquè, fins a quin punt és possible dissociar la mirada del prolífic novel·lista de la del director del diari El Pueblo? Lluny de tractar-se d'una disjuntiva, aquestes facetes es confonen, alhora, amb els propòsits propagandístics del líder del republicanisme federal valencià i amb l'envergadura de les seues empreses editorials, que convivien sempre amb els somnis d'un infatigable viatger. Ens trobem davant d’un “home d'acció” apassionat, davant d'un comunicador nat. Sens dubte, la novel·la va permetre a Blasco connectar amb les masses populars, de la mateixa forma que el cinema i el míting el van aproximar a aqueix poble al qual també dirigia els seus articles periodístics.

 

Sumant-se a la commemoració municipal d'aquests homenatges, Blasco Ibáñez i la conquesta de les masses. Fons de la Universitat de València revisa la monumental producció d'aquest famós creador i para atenció a la seua voluntat de transcendència en el convuls context sociocultural i polític del tombant de segle.

 

 

 

 

La Esfera: ilustración mundial.  Madrid: Prensa Gráfica, 1914-1931. Notícia apareguda al n. 387 (4 juny 1921).
Detall de les festes realitzades en València en homenatge a Blasco Ibáñez. Fotografia de Francisco Gómez Durán.
 Universitat de València. Biblioteca Històrica. BH HP-22/A(1-3)