Logo de la Universitat de València Logo Delegació per a la Incorporació a la Universitat Logo del portal

MATINAL DE L’EVOLUCIÓ “L’ORIGEN DE L’HOME I LA SELECCIO EN RELACIÓ AL SEXE de Charles Darwin”

  • 21 d’abril de 2021
Pintura rupestre

El dissabte 8 de maig de 2021 se celebrarà la XXII edició de la Matinal de l’Evolució a través d’una plataforma en línia i se dedicarà monogràficament a l’evolució humana.

Amb el suport de la Delegació de la Rectora per a la Incorporació a la Universitat i Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la Universitat de València (UV), Unitat de Cultura Científica i la Innovació (UV), Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT), Ministeri de Ciència i Innovació,  Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV), Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC), Facultat de Ciències Biològiques (UV), Jardí Botànic (UV), Publicacions de la UV, Revista Mètode, Societat Catalana de Biologia i Institut d’Estudis Catalans.

La inscripció estarà oberta del 26 d’abril al 4 de maig a l’adreça https://links.uv.es/08NhGFl  Rebreu instruccions per correu electrònic per connectar-vos a la sessió.

Amb la participació de Marta Mirazón Lahr, és paleoantropòloga, professora de la Universitat de Cambridge i directora del Laboratori Duckworth. Amb Robert Foley va establir el Leverhulme Center for Human Evolutionary Studies (LCHES) a la Universitat de Cambridge. Ha proposat un model «fora d’Àfrica» en què les proves fòssils, arqueològiques i genètiques s’ajusten a les condicions ecològiques i socials dels primers humans moderns. Després d’haver estat treballant a la major part del món, ara es centra a Kenya, on va descobrir la primera guerra coneguda en la nostra espècie. Ferran Suay, és doctor en psicologia per la UV,  professor del Departament de Psicobiologia i director del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la UV. Com a psicobiòleg, s’interessa especialment per entendre les causes últimes i pròximes de comportaments humans tan rellevants com l’agressió, la cooperació o l’aparellament i les semblances i diferències entre sexes. Inés Domingo, és professora d’investigació ICREA a la Secció de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona; Valentín Villaverde, és catedràtic de prehistòria de la Universitat de València i autor de «La mirada neandertal: Orígenes del arte visual» (Sin Fronteras, PUV, 2020) i Jaume Bertranpetit, és catedràtic de biologia de la Universitat Pompeu Fabra i investigador en l’Institut de Biologia Evolutiva IBE de Barcelona (UPF-CSIC).

PROGRAMA:

09:15–09:30  Benvinguda

09:30–10:15  Marta Mirazón Lahr.  Huit grans qüestions pendents en l'evolució humana

El registre fòssil, arqueològic i paleoecològic dels humans i els seus parents, els hominins, és extraordinari, com ho és el registre paleogenòmic de les espècies més recents: nosaltres mateixos, els neandertals i els denisovans. Això vol dir que ara tenim una bona comprensió del patró i el procés de l'evolució humana. No obstant això, encara queden importants preguntes sense resposta. En aquesta xerrada, discutiré (molt!) breument huit d'elles, elegides entre una gamma molt més àmplia de qüestions que segueixen pendents. Les meues huit preguntes són: (1) Els orígens dels homínids i el bipedisme. (2) La diversitat dels homínids del Pliocè. (3) La paradoxa ecològica d'Homo/Paranthropus. (4) Les primeres dispersions fora d'Àfrica. (5) La mida de el cos i la història de la vida a Homo. (6) L'evolució dels humans moderns a l'Àfrica. (7) Les interaccions entre humans, neandertals i denisovans. (8) L'evolució del comportament modern.

10:45–11:30  Ferran Suay. Per què costa tant d’entendre l’evolucionisme?

El paradigma evolucionista s’utilitza per a entendre i explicar tant l’anatomia com la fisiologia i el comportament de totes les espècies vives. Tanmateix, a l’hora d’estudiar l’espècie humana, tendim a ignorar que som una espècie tan sotmesa a les lleis naturals com les altres, i generalment es manegen hipòtesis que ignoren completament els efectes de l’evolució, a l’hora d’explicar la conducta humana. També en les ciències del comportament, «res no té sentit, si no és a la llum de l’evolució».

12:00–13:30  Taula rodona "Els orígens de l’art" amb Inés Domingo, Valentín Villaverde i Jaume Bertranpetit (moderador)  

Tret de la música i el seu possible paper en l’aparició del llenguatge, Darwin no va fixar la seua atenció en l’origen de les arts en general. Poc podia imaginar que, en el context del debat actual sobre l’evolució de la conducta humana, l’origen de l’art visual i del comportament simbòlic ocupa un lloc central. Què és l’art i quin significat evolutiu té? Té l’art un valor adaptatiu? Quines capacitats simbòliques i artístiques tenien els neandertals? Aquestes i moltes altres qüestions seran tractades en aquest diàleg.

13:30–14:00 Debat final moderat per Juli Peretó

Més informació: Programa complet 

 

Llista d'enllaços: