University of Valencia logo Logo Delegation for University Integration Logo del portal

XII EDICIÓ DE L’OLIMPÍADA DE VALENCIÀ

  • February 22nd, 2024
Image de la noticia

La inscripció per a participar en l’Olimpíada de Valencià estarà oberta fins el 8 de març de 2024.

Olimpíada organitzada per la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, pel departament de Filologia Catalana i per la Delegació per a la Incorporació a la Universitat, l’objectiu es doble, per una banda estimular i fomentar l’estudi de la llengua i la nostra literatura entre l’alumnat de batxillerat i d’altra crear lector i lectores de la literatura catalana i valenciana i potenciar la creació literària de l’alumnat.

Podrà participar l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat de centres d’ensenyament públics i privats preferentment de la província de València, formant equips de dues persones i realitzant una única prova, els equips poden estar formats per estudiants de diferent curs.

La prova tindrà lloc el dissabte 23 de març de 2024, a les 10 hores, a la segona planta de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Avda. Blasco Ibañez, 32 de València). Excepcionalment, la convocatòria es podrà modificar si les circumstàncies així ho aconsellen. Si es produïra aquesta circumstància, l’alumnat inscrit en serà informat oportunament.

La prova se centrarà en tres apartats: història de la literatura, variació lingüística i gramàtica.

- Història de la literatura (46 ítems): 39 d’aquests ítems tindran el disseny de resposta múltiple; els altres 7 ítems, extrets de l’Antologia de referència, on s’haurà d’identificar l’autoria o títol, segons indique la pregunta:

  • Època medieval (segle XV inclòs): 14 ítems.
  • Edat moderna (segles XVI a XVIII): 3 ítems.
  • El segle XIX i XX (des de la Renaixença fins la Guerra Civil): 7 ítems.
  • El segle XX (des de la postguerra fins l’actualitat): 15 ítems.

- Llengua (44 ítems): Fonètica, 6 ítems; Lèxic, 8 ítems; Dialectologia, 5 ítems; Sociolingüística, 7 ítems (3, al menys, a partir d’un text de referència); Gramàtica, 18 ítems (5, al menys, a partir d’un text de referència).

L’examen constarà de dues parts, una primera que formada per 90 qüestions tipus test (dels blocs esmentats). Aquesta prova tindrà una durada de 60 minuts. La segona consta de dos textos (extrets de l’Antologia de referència) i l’alumnat haurà de triar-ne un. Aquesta prova tindrà una durada de 60 minuts. L'alumnat haurà d'explicar el tema, l'estructura, un resum d'unes sis línies, la tipologia textual, (totes aquestes qüestions hauran de raonar-se), i l'opinió personal.

Els guanyadors de la fase local podran participar en una fase final que aplegarà els finalistes de les Olimpíades de Valencià de la Universitat d’Alacant, de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat de València (6 participants màxim per cada universitat). Dissabte 4 de maig de 2024 a la Sala de Juntes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Universitat de València)

Més informació: Olimpíada de Valencià 2024