Logo de la Universitat de València Logo Departament de Filologia Anglesa i Alemanya Logo del portal

El projecte Artelope, dirigit per l'Investigador Principal, Joan Oleza Simó, de la Universitat de València, i en el qual intervé un conjunt   de 20 investigadors, procedents de diverses universitats europees, hispanoamericanes i espanyoles, es troba en la segona fase d'una recerca que s'ha vingut desenvolupant, després d'una etapa preparatòria en la Universitat de València (1998-2000), a l'empara del Pla Nacional R+D+i, per mitjà de quatre projectes del Pla Nacional R+D+i: el BFF2000- 1292 (2001 a 2003 ), el BFF 2003-06390 (2004 a 2006), el HUM-2006-9148 (2007-2009) i el FFI-2009-12730 (2010-2012), actualment en vigor i que obri aquesta segona fase, la que hem denominat Artelope II: FFI 2012- 34347 (2013-2016). L'objectiu principal és la sistematització en un format electrònic de Base de dades capaç de subministrar als estudiosos i professionals del teatre l'immens conjunt de les obres de Lope (o atribuïdes) en un format manejable per a la recerca i per a la  consulta. Per a açò s'ha elaborat un model de fitxa per obra que conté un conjunt de fins a 20 camps d'informació, tots relacionables entre si i la majoria d'ells amb un desglossament d'informació en el seu interior, juntament amb Notes i Observacions. Els camps són, bàsicament, de tres tipus:

 

Una sèrie de Dades bibliogràfiques pròpies del text dramàtic (Títols, Presència en les llistes del pelegrí en la seua pàtria, Edicions Antigues, Manuscrits,           Edicions                        Modernes). Una sèrie d'Anotacions pragmàtiques  (Datació, Dedicatòries, Còmput de     Versos)       pròpies      de     cada           obra. Una sèrie de Caracteritzacions que concerneixen a l'Argument (Llistat i caracterització de personatges no computables, Llistat i caracterització de Personatges computables, Univers social propi de l'obra, Gènere dramàtic, Temporalitat de l'acció, Espais representats,  Durada de l'acció, Observacions) que culmina amb el resum de l'Argument.

 

La construcció d'una Base de dades que adapta a les nostres necessitats l'última versió del File Maker, i que incorpora tota la metodologia creada durant aquests anys, potència extraordinàriament la capacitat d'associar totes les dades i permet a l'investigador i al lector construir les seues pròpies indagacions, transformant la informació continguda en el Diccionari en coneixement científic elaborat. Heus ací un exemple possible i triat a l'atzar d'aquestes cerques: inventariar les obres anteriors a 1600, que siguen del gènere de la comèdia urbana, que continguen un Rei entre els seus personatges, referències històriques medievals als regnes espanyols, i que transcórreguen total o parcialment a Toledo i a Sevilla.

 

El projecte Artelope, actualment situat en  un servidor, en connexió  amb el qual treballen en xarxa els diversos investigadors, es presenta ací,  en una versió provisional en xarxa que permet als estudiosos posar a prova les fitxes de les obres, amb la informació que contenen, i el sistema    de     cerques. I a l'equip de recerca arreplegar suggeriments (en cada secció de la Base de dades hi ha un apartat de suggeriments, de lliure ús) dels qui la utilitzen i les aportacions dels qui tinguen fonament per a aportar-les.

 

L'any 2010 el Projecte Artelope II ha vingut a integrar-se, juntament amb altres onze projectes de recerca capdavanters en l'àmbit de la recerca sobre el teatre clàssic espanyol, en el macroproyecto Patrimoni Teatral Clàssic Espanyol TC/12 (CSD 2009 - 00033), en el qual en l'actualitat participen 150 investigadors procedents de 52 universitats i centres de recerca del Hispanismo internacional i que coordina el catedràtic de la Universitat de València Joan Oleza. El projecte forma part del programa Consolider Enginy 2010, vertadera punta       de     llança         del    Pla    Nacional    R+D+i. http://www.tc12.es