Logo de la Universitat de València Logo Departament de Filologia Espanyola Logo del portal

Projecte ARTELOPE (https://artelope.uv.es/),  dirigit pel catedràtic de Literatura Espanyola Joan Oleza, manté des de fa vint anys una investigació de primera línia en la qual conflueixen el patrimoni teatral clàssic espanyol i les humanitats digitals.

L'objectiu de la primera fase (1998-2012) va ser la sistematització de l'immens conjunt de les obres de Lope (o atribuïdes) en un format electrònic de base de dades, manejable per a la investigació i per a la consulta. Per fer-ho, es va elaborar un model de fitxa per obra amb un conjunt de fins a 20 camps d'informació, tots relacionables entre si i la majoria amb un desglossament d'informació al seu interior, juntament amb notes i observacions. Els camps són, bàsicament, de tres tipus:

1. Una sèrie de dades bibliogràfiques pròpies del text dramàtic (títols, presència en les llistes d’El peregrino en su patria, edicions antigues, manuscrits, edicions modernes).

2. Una sèrie d'anotacions pragmàtiques (datació, dedicatòries, còmput de versos) pròpies de cada obra.

3. Una sèrie de caracteritzacions que concerneixen a l'argument (llista i caracterització de personatges no computables, llista i caracterització de personatges computables, univers social propi de l'obra, gènere dramàtic, temporalitat de l'acció, espais representats, durada de l'acció, observacions) que culmina amb el resum de l'argument.

La base de dades es troba disponible en: https://artelope.uv.es/basededatos/index.php

En la seua segona fase (des de 2012), ARTELOPE es dedica a la creació d'una biblioteca digital que alberga tres col·leccions d'edicions digitals:

1. Biblioteca digital ARTELOPE, dedicada a l'obra de Lope de Vega. Actualment s’hi troben en accés lliure 230 obres. A més de disposar d'un text fiable i actualitzat, l'investigador té al seu abast un apartat d’“estadístiques”, on pot trobar dades sobre l'estructura de l'obra (nombre d'actes, total de versos, total de fragments en vers i en prosa, total d'acotacions, total d'aparts); estadístiques sobre les intervencions dels personatges i un estudi mètric.

Enllaç a la biblioteca digital ARTELOPE: https://artelope.uv.es/biblioteca/index.php

2. Col·lecció EMOTHE (Early Modern Theatre). Es realitza sobre les quatre dramatúrgies bàsiques del Renaixement i el Barroc europeus: la italiana, l'anglesa, la francesa i l'espanyola. Cada obra inclosa en la col·lecció és acompanyada de diverses versions: el text original i una o, si és possible, tres traduccions. La base de dades permet ampliar el contingut a diversos textos antics en versió original i a refoses i adaptacions posteriors. En l'edició pròpiament dita, les obres estan hipervinculades, la qual cosa implica editar en paral·lel les diferents versions, en els diferents idiomes, de manera que es pot passar d'una versió a una altra, i navegar entre les diferents versions, els diferents idiomes, els diferents segles (les traduccions poden ser del XVIII, del XIX o del XX, i això mateix en les refoses o adaptacions), i les diferents pràctiques escèniques dins de la cultura europea. Igualment, s’ha dissenyat una secció de documentació, assignada a cada obra, per a incorporar diferents documents de text o audiovisuals, com enregistraments en vídeo o àudio de representacions de l'obra, tasca que es complementarà en les futures fases del projecte.

En aquest moment es disposa, en accés lliure i gratuït, de 113 obres canòniques que es concreten en 236 textos.

Enllaç a la col·lecció EMOTHE: https://emothe.uv.es/biblioteca/

3. Colección Canon 60. En el marc del projecte Consolider TC/12 “Patrimonio Teatral Clásico español: textos e instrumentos de investigación”, ARTELOPE va participar en la selecció, edició i publicació en web de les 60 principals obres del teatre clàssic espanyol.

Disponible en: https://tc12.uv.es/?page_id=3626 .

Dins de les noves activitats del projecte, s'ha elaborat una reconstrucció virtual del Corral de l’Olivera, el teatre avui desaparegut que va ser construït en dues fases (1582 i 1618) a la ciutat de València, i que va protagonitzar el procés de formació i desenvolupament de la Comèdia Nova. La reconstrucció, desenvolupada en el marc d'ARTELOPEi del microclúster Cultura y Sociedad en la era Digital (València Campus d'Excel·lència Internacional), ha sigut coordinada pel Dr. Joan Oleza i té la col·laboració del grup d'Acústica Virtual, en el qual participen experts de diverses àrees científiques i tecnològiques de les universitats de València i Politècnica de València. S'han superat ja les fases d'investigació documental, localització en l'entorn urbà de l'edifici teatral, traçat dels plànols arquitectònics del corral i elaboració d'un model 3D, a més de l'estructuració de trajectes interiors i l'enregistrament de fragments teatrals per part d'actors reals. Podeu consultar el documental que arreplega aquest treball en l’enllaç: https://youtu.be/alulgn9csac .

Patrocini i trajectòria:

El projecte ARTELOPE, coordinat des del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València, amb una trajectòria de 20 anys d'investigació, ha agrupat diferents investigadors procedents de diverses universitats europees, hispanoamericanes i espanyoles. Després d'una etapa preparatòria (1998-2000), ha obtingut el patrocini del Pla Nacional R+D+I, per mitjà de cinc projectes: el BFF2000-1292 (2001 a 2003), el BFF 2003-06390 (2004 a 2006), l'HUM-2006-9148 (2007-2009), el FFI-2009-12730 (2010-2012) i FFI 2012-34347 (2013-2016).

L'any 2009 el projecte Artelope es va integrar, juntament amb altres onze projectes d'investigació capdavanters en l'àmbit de la investigació sobre el teatre clàssic espanyol, en el macroprojecte Patrimonio Teatral Clásico Español TC/12 (CSD 2009-00033), en el qual van participar 150 investigadors procedents de 52 universitats i centres d'investigació de l'hispanisme internacional, tots ells coordinats pel catedràtic Joan Oleza. El projecte, executat entre 2009 i 2015, va formar part del programa Consolider Enginy 2010, vertadera punta de llança del Pla Nacional R+D+I.

Entre 2016 i 2017 es va sumar a la continuïtat del llegat de Consoliderper mitjà de la Red de Excelencia Consolider del Patrimonio Teatral Clásico Español (FFI2015-71441-REDC), finançada pel Pla Nacional d’R+D+I del Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Actualment, el grup ARTELOPE es manté sota l'empara del Pla Nacional amb el projecte EMOTHE. Teatro europeo de los siglos XVI y XVII: patrimonio y bases de datos (FFI2016-80314-P) i de la Generalitat Valenciana amb The  Hieronimo Project (GVAICO2016-094), tots dos dirigits pel Dr. Jesús Tronch i amb la participació activa del Dr. Joan Oleza i la col·laboració de diversos membres del Departament de Filologia Espanyola.

Disponibles en:https://emothe.uv.es/biblioteca/  ; http://hieronimo.uv.es/