Logo de la Universitat de València Logo Doctorat en Estudis Hispànics Avançats Logo del portal

Tabla de personas
Foto Nom i cognoms Adreça + info Biografia
ALBELDA MARCO, MARTA

ALBELDA MARCO, MARTA

PDI-Catedratic/a d'UniversitatCoordinador/a de Programa de Doctorat

Departamento de Filología Española Despacho 27 Universitat de València Av. Blasco Ibáñez, 32 Valencia, 46010

(9638) 64692

marta.albelda@uv.es

Biografia
 

Marta Albelda Marco és Catedràtica en la Universitat de València. Forma part del grup d'investigació Val.Es.Co. (València Espanyol Col·loquial, vwww.valesco.es), dedicat a l'anàlisi de la llengua oral col·loquial. Ha dirigit diversos projectes sobre l'atenuació pragmática en l'espanyol parlat d'Espanya i Amèrica, i coordina, amb María Estellés, el Corpus Ameresco   (www.esvaratenuacion.es). En l'actualitat codirigix el projecte d'investigació ESPRINT, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (ref. PID2020-114805GB-100, Estrategias pragmatico-retòriques en la interacció conversacional conflictiva entre íntims i conoguts: intensificació, atenuació i gestió interaccional);. Les seues principals línies d'investigació són la pragmàtica de la llengua oral, la lingüística de corpus i amb corpus, les categories pragmàtiques de l'atenuació i de la intensificació i l'evidencialidad. Les seues publicacions científiques poden consultar-se en https://uv.academia.edu/MartaAlbeldaMarco y  https://producciocientifica.uv.es/investigadores/334426/detalle .

PERIS BLANES, JAUME

PERIS BLANES, JAUME

PDI-Titular d'Universitat

(9639) 83251

jaume.peris@uv.es

Biografia
 

Professor titular de literatura i cultura llatinoamericana a la Universitat de València, al departament de Filologia Espanyola. Anteriorement va ser professor durant dos anys en la Université d'Antananarivo (Madagascar).

El seu principal camp d'investigació han estat les formes i representacions de la violència política a Amèrica Llatina i Espanya, així com la construcció de la memòria social i cultural a les societats postdictatoriales. Ha dedicat diversos estudis a la literatura testimonial i a les cultures de la memòria contemporànies. Ha publicat al respecte els llibres  La imposible voz. Memoria y representación de los campos de concentración en Chile (2005, Cuarto Propio) i Historia del testimonio chileno. De las estrategias de denuncia a las políticas de memoria (2008, Quaderns de Filologia). 

Ha estudiat també la relació entre literatura i els imaginaris revolucionaris a Amèrica Llatina en els anys seixanta i setanta, d'on han sorgit diferents publicacions sobre l'obra de Julio Cortázar, centrades en la cruïlla entre l'autonomia estètica i la revolució política. Actualment investiga al voltant de les relacions entre cultura i imaginació política a Amèrica Llatina i Espanya, amb especial atenció a la imaginació distòpica i la seva relació amb les cultures crítiques contemporànies. Ha coordinat el llibre col.lectiu Cultura e imaginación política (2018, Rilma2/ADELH).

 

És director de Kamchatka. Revista de análisis cultural, editada el departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València. En aquesta revista ha publicat un número especial sobre "Avatares del testimonio en América Latina: tensiones, contradicciones, relecturas", un dossier al voltant de la "Creación colectiva, sinautoría y cooperativismo en la cultura contemporánea" i el monogràfic "La vía cultural al socialismo. Políticas de la cultura en el Chile de la Unidad Popular", juntament amb Loreto López. Ha coordinat també el volum "Ficciones inmunitarias. Relatos culturales del contagio y la amenaza" a la revista Papeles del CEIC. International Journal On Collective Identity Research. 

HARO CORTES, MARTA

HARO CORTES, MARTA

PDI-Catedratic/a d'UniversitatDirector/a de Departament

Despacho nº 9 (tercer piso) Departamento de Filología Española Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Apartado 22097 Avd. Blasco Ibáñez, 32 46010 Valencia

(9638) 64944

marta.haro@uv.es

Biografia
 

Marta Haro Cortés és Catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat de València, adscrita al Departament de Filologia Espanyola.

La Literatura Medieval Espanyola és l'eix central de la meua trajectòria investigadora i docent: la història i crítica de la Literatura Medieval en l'àmbit de les Literatures Hispàniques, l'estudi i edició dels textos, l'anàlisi de la seua factura física (manuscrits, incunables, edicions impreses, documents), així com la història i evolució de la mentalitat medieval i la seua estreta relació amb l'àmbit literari i cultural tant en la gestació de les obres, com en la seua recepció. I, des d'esta perspectiva, també els interessos d'investigació abasten el camp d'acció de les noves tecnologies en la investigació i docència de la Literatura Espanyola.

   Investigadora principal del projecte Parnaseo (Servidor Web de Literatura Espanyola), referència FFI2017-82588-P (*AEI/FEDER, UE), concedit pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

   Directora de la revista Memorabilia: Boletín de Literatura Sapiencial [ISSN 1579-7341].

   Adreça i coordinació del Portal acadèmic Aul@medieval y de Portal Celestinesco.

   Coordinació de la Col·lecció Biblioteca de Literatura Sapiencial de l'Institut de Literatura i Traducció del Centre Internacional d'Investigació de la Llengua Espanyola (*Cilengua), San Millán de la Cogolla (La Rioja, Espanya).

   Publicacions de Marta Haro Cortés

MONTAÑEZ MESAS, MARTA PILAR

MONTAÑEZ MESAS, MARTA PILAR

PDI-Prof. Permanent Laboral PplCoordinador/a Curs

Marta Pilar Montañez Mesas Departamento de Filología Española 3er piso. Despacho 22 96 3983308 Marta.Montanez@uv.es

83308

marta.montanez@uv.es

Biografia
 

Marta Pilar Montañez Mesas és Doctora en Filología Hispánica per la Universitat de València, amb la tesi Marcadores discursivos conversacionales y posición final. Hacia una caracterización discursiva de sus funciones en unidades del habla, dirigida per D. Antonio Briz Gómez, amb què va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat.

 

Actualment, és Professora Permanent Laboral (PPL, antics C. Dr.) en el Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València. Prèviament, ha compatibilitzat la seua tasca docent i investigadora a la UV com a professora associada amb la docència de Llengua Castellana i Literatura en Ensenyament Secundari i Batxillerat, on és Funcionària de Carrera (Generalitat Valenciana, des de 2016, ara en excedència).

En la seua trajectòria investigadora, ha format part de diversos Projectes d’Investigació:

-Nuevas aportaciones al Diccionario de partículas del español, dirigit per D. Antonio Briz Gómez, del qual va ser Becària d’Investigació Predoctoral (amb una beca “V Segles” y la FPU del MEC a TC, 2006-2009.

- Estudio etnolingüístico y lexicográfico de la cultura del cuerpo en la sociedad actual” (BFF2003-01374), dirigit per J. A. Díaz Rojo, del CSIC (Instituto de Historia de la Ciencia y Documentación “López Piñero”, Departamento de Historia de la Medicina, Facultad de Medicina y Odontología, Universitat de València), del qual va ser Becària d’Inici a la Investigació (CSIC) a TC, 2005.

- Transcripción y digitalización del corpus Val.Es.Co. (GV2007-160), finançat per la Conselleria d’Indústria, a càrrec de D. Salvador Pons Bordería, 2007.

-Fonocortesía: el componente fónico en la expresión de la cortesía y descortesía verbales en español coloquial, del Ministerio de Ciencia e Innovación (Ref. FFI12009-07034), dirigit por el Dr. D. Antonio Hidalgo Navarro, 2009.

- Proyecto de Modernización del lenguaje jurídico (grupo de control: Valencia), dirigit conjuntament per la RAE, el Ministerio de Justicia y la Universitat de València, 2010.

- Actualment, Aportaciones para una caracterización diacrónica del siglo XX (Ref. PID2021-125222NB-I00), del Ministerio de Ciencia e Innovación, 2022, dirigit per D. Salvador Pons Bordería.

 

Des de 2005 es membre del grup de recerca Val.Es.Co. de la Universitat de València (www.uv.es/valesco), dedicat a l’estudi del registre col·loquial, les varietats diafàsiques de l’espanyol i l’oralitat. Les seues línies d’investigació són l’anàlisi del discurs, especialment, els marcadors del discurs i la posició discursiva, els gèneres orals i la sintaxi col·loquial.

És autora de diversos articles d’investigació i ressenyes relacionats amb la seua investigació principal, però també compta amb d’altes publicacions sobre Espanyol com a llengua estrangera i sobre llenguatge i comunicació no sexista.

Forma part del Grup d'Investigació i Transferència Lingualitarias (www.uv.es/lingualitarias).

 

 

BAUTISTA BONED, LUIS

BAUTISTA BONED, LUIS

PDI-Prof. Permanent Laboral PplCoordinador/a Curs

(9638) 64945

luis.bautista@uv.es

Biografia
 

Professor ajudant doctor del departament de Filologia espanyola, en l'àrea de literatura espanyola moderna i contemporània. És llicenciat en Filologia Hispànica, Màster en Estudis Hispànics Avançats i Màster Universitari en Professor d'Educació Secundària per la Universitat de València. Va obtindre, a més, un Master of Arts i un Master of Philosophy en literatura espanyola y literatura comparada (minor) per la Universitat de Yale, als Estats Units. En 2018 va obtindre el Doctorat en Estudis Hispànics per la Universitat de València amb la tesi Temblor ante el caos. Estética y subjetividad en la generación del 14, centrada en els escrits de José Ortega y Gasset entre 1910 i 1916 i dirigida pel professor Joan Oleza. Al maig de 2019 va obtindre el Doctorat en Literatura Peninsular Contemporània i Literatura Comparada per la Universitat de Yale, sota la direcció de la professora Noël Valis, amb la dissertación titulada: Dissent and Melancholy. A Brief Intellectual History of Spain. En ella va examinar la intel·lectualitat espanyola dels segles XX i XXI a través de dos conceptes clau: dissidència i melancolia.

En l'actualitat dirigeix el projecte d'investigació emergent Subjectivitats en crisis en la literatura espanyola contemporània (1914-1975), amb base en la Universitat de València i finançat per la Generalitat Valenciana (CIGE/2023/74). Forma part també del grup d'investigació Memory Novels LAB: Laboratori Digital de Novel·les sobre Memòria Històrica Espanyola (https://mnlab.toky.es/), radicat a la Universitat de València, sota la direcció de Luz C. Souto, i que també va ser finançat per la Generalitat Valenciana (GV/2021/183). Ha format part, a més, d'altres dos grups d'investigació a la Universitat de València, tots dos comandats per Joan Oleza: Artelope. Base de dades i arguments del teatre de Lope de Vega (https://artelope.uv.es/), Consolider TC/12. Patrimoni Teatral Clàssic Espanyol: Textos i instruments d'investigació (CSD2009-00033), en el qual va treballar en la configuració d'una base dades digital sobre el teatre de Lope de Vega (https://artelope.uv.es/) i en l'edició digital de les obres més emblemàtiques del teatre europeu dels segles XVI i XVII (https://emothe.uv.es/); i el projecte Prometeu Max Aub i les confrontacions de la memòria històrica (http://aubproyecto.uv.es/), en el qual va gaudir d'un contracte com a Investigador Doctor Júnior i va treballar en les edicions digitals de Campo de sangre i Campo de los almendros, de Aub, que es publicarien en Publicacions de la Universitat de València. També ha col·laborat en el projecte Prosa d'idees i assaig en la transició cultural espanyola (1966-1986), dins del Programa Estatal de Generació de Coneixement i Enfortiment Científic i Tecnològic del Sistema d'I+D+i i finançat en part amb fons FEDER de la Unió Europea (PGC2018-095257-B-I00). Els seus investigadors principals eren Domingo Ródenas de Moya (Universitat Pompeu Fabra) i Jordi Ibáñez Fanés (Universitat Pompeu Fabra).

D'altra banda, ha gaudit d'estades d'investigació i docència en diverses universitats espanyoles i estrangeres: Calàbria (Itàlia), Oxford (el Regne Unit), Stanford (Estats Units) i Barcelona, on va desenvolupar una investigació titulada Against “Transition Culture”. New Intellectual Ways to Face Spanish Recent History, que va ser finançada pel Whitney and Betty MacMillan Center for International and Area Studies at Yale.

Dins de les seues principals línies d'investigació s'ha especialitzat fonamentalment en història intel·lectual espanyola del segle XX. Ha participat com a conferenciant, ponent i comunicant en més d'una vintena de trobades acadèmiques organitzades tant a Espanya com a l'estranger, i ha publicat diversos articles en revistes nacionals i internacionals, i en obres col·lectives. És autor, a més, de la monografia Disenso y melancolia. Breve historia intel·lectual de España (2022), en la Col·lecció Prismes, de Publicacions de la Universitat de València. En 2024 ha coeditat, amb Mariela Sánchez (UNLP), el volum Memoria cultural y memorias periféricas de la Guerra Civil y el franquismo, a Peter Lang, i actualment està preparant, amb Joan Oleza i Federico Gerhardt, l'edició de Luis Buñuel, novela, de Max Aub, que es publicarà en l'editorial Iberoamericana-Vervuert.

GIRONA FIBLA, NURIA

GIRONA FIBLA, NURIA

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Facultad de Filología, Traducción y Comunicación Departamento de Filología Española Av.Blasco Ibáñez 32 46010Valencia

(9638) 64304

nuria.girona@uv.es

Biografia
 

Catedràtica del Departament de Filologia Espanyola, de la Universitat de València. Les seves recerques se centren en l'àmbit de la literatura llatinoamericana, els Estudis Culturals i els Estudis de Gènere.

IZQUIERDO MARTINEZ, MIRIAM

IZQUIERDO MARTINEZ, MIRIAM

PAS-Esc. de Gestio Universitaria