Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

Reunió del Grup de Treball de l'instrument SO/PHI que volarà a bord del satèl·lit Solar Orbiter.

El dimecres 25, dijous 26 i divendres 27 d'abril es reuneix a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) el grup de treball de la unitat electrònica de l'instrument SO/PHI que es llançarà en 2017 a bord del satèl·lit Solar Orbiter. La tasca d'aquest grup de treball és coordinar el disseny d'aquesta unitat electrònica en la qual participen més de 8 instituts de investigació de tota Europa.

La contribució en la Universitat de València està liderada pel Professor Vicente Domingo (GACE/IPL, http://ipl.uv.es ), i participa en ella el Laboratori d'Electrònica Industrial i Instrumentació (LEII) del Departament d'Enginyeria Electrònica pertanyent a l'ETSE-UV.

Els membres del LEII, Professor Agustín Ferreres i Professor Esteban Sanchis, han de desenvolupar la font d'alimentació (Power Converter Moduli) de l'instrument SO/PHI i a més donen suport al EMC Working Group del satèl·lit. La contribució de la Universitat de València es completa amb tasques que estudien altres aspectes de l'instrument relacionades amb física solar, programari, enginyeria estructural, etc.

L'instrument SO/PHI està liderat pel Professor Sami Solanki (MPS, http://www.mps.mpg.de/en/ ) i co-liderat pel doctor Valentín Martínez Pillet (IAC, http://www.iac.es/ ). En el seu desenvolupament col·laboren diversos països (Alemanya, Espanya, França, i en menor mesura Suècia, Noruega, Suïssa, EEUU i Austràlia). Dintre de la contribució espanyola i a part del GACE/IPL, es troben els següents Instituts, IAC (www.iac.es), INTA (www.inta.es), IAA/CSIC (http://www.iaa.es/es), IDR/UPM (http://www.idr.upm.es/) i UB (www.ub.edu).

El satèl·lit Solar Orbiter (http://sci.aquesta.int/science-i/www/area/index.cfm?fareaid=45) és una missió seleccionada per la ESA (www.esa.int) dintre del seu programa Cosmic Vision (http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=46510&fbodylongid=2152); i s'emmarca dintre d'una col·laboració entre la ESA i la NASA (http://science.nasa.gov/missions/solar-orbiter/).

L'objectiu d'aquest satèl·lit és l'estudi del Sol i de la Heliosfera interna. Solar Orbiter serà el satèl·lit amb l'òrbita més prop del Sol (periheli <0,3 UA), arribant a latituds solars superiors a 25° (fonamental per a observar per primera vegada amb alta resolució els pols solars).

L'experiment SO/PHI (Polarimetric and Helioseismic Imager for Solar Orbiter) va ser seleccionat per la ESA com un dels 10 instruments de la missió. La seva principal tasca és la mesura del camp magnètic vectorial i dels fluxos de velocitat del sol. Proporcionarà el context magnètic que precisen els altres instruments a bord, així com per a la futura missió de NASA Solar Probe Plus, relacionada amb Solar Orbiter. SO/PHI és l'instrument que més recursos necessita en aquest satèl·lit.

El LEII també està involucrat en altres projectes d'electrònica de potència. Ressaltar la seua participació en el projecte Consolider CDS2009-00046, on s'estan caracteritzant nous components semiconductors de Silici de Carbur i de Nitrur de Gal·li, l'ús del qual serà, entre uns altres, missions espacials.

Data d'actualització: 24 de d’abril de 2012 12:13.

Llista de notícies