Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

Les TIC, via per a millorar l'eficiència energètica i contribuir a la sostenibilitat

València, 10 de maig de 2012.- Les TIC són una de les eines clau per a plantar cara a la ineficiència energètica i per a contribuir a la sostenibilitat. Aquesta ha estat la màxima defensada pels participants en la primera jornada organitzada per la Càtedra Telefònica de la Universitat de València i que va tenir lloc en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria.

Al llarg de les jornades, que van servir de fòrum de discussió per a empreses, món universitari i Administració, van participar tant professors de la Universitat de València com experts d'empreses del sector. Manuel Toharia, director científic de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, va anar l'encarregat d'oferir la conferència inaugural, al llarg de la qual va posar l'accent en l'excessiu consum de fonts d'energia i la necessitat de canviar el rumb actual. «Cal reduir el consum de fonts d'energia i, al mateix temps, cercar altres fonts que no siguen fòssils sinó renovables», va afirmar Toharia, per al que, segons va apuntar el professor i director de la Càtedra Telefònica de la Universitat de València, Baltasar Beferull, serà fonamental el paper que poden jugar les TIC.

A continuació, experts de diferents iniciatives privades, van exposar en una taula rodona diferents àmbits en els quals les TIC poden ser clau per a arribar a una sostenibilitat energètica. D'una banda, Joaquín Carretero, president de l'Associació Valenciana de les Tecnologies de l'Hàbitat i representant de la iniciativa empresarial Smart City VLC, va exposar les accions que estan desenvolupant amb la finalitat de que València siga una ciutat més sostenible en termes de tràfic, contaminació, etc. Alfredo Quijano, director de l'Institut Tecnològic de l'Energia, va centrar la seua intervenció en els edificis i infraestructures intel•ligents i basats en les energies renovables. Per part de Siemens, la seua directora en Innovació Tecnològica, María Rosa Mora, va exposar quin està sent la nova distribució d'energia en matèria de control de dades i de la informació. Finalment, la gerent de l'Oficina de Canvi Climàtic i Eficiència Energètica de Telefònica, Daniela Torres, va plantejar l'estratègia desenvolupada en aquest àmbit en les pròpies instal·lacions de l'empresa.

 Model de cooperació universitat-empresa
La Càtedra de Telefònica de la Universitat de València, dedicada tant a la sostenibilitat com a la inclusió social a través, va ser destacada tant pels màxims responsables de Telefònica com per les autoritats universitàries com un exemple d'instrument de cooperació amb el seu entorn. «Càtedres com aquesta ens permeten imbricar-nos amb la societat, realitzar activitats i aplicacions amb alt impacte social», va explicar Fabián García, gerent de la Xarxa de Càtedres de Telefònica, composta per 27 càtedres amb diferents universitats espanyoles. Una perspectiva compartida pels vicerectors d'Investigació i de Comunicació de la Universitat de València: «Aquesta Universitat aposta per les càtedres institucionals i d'empresa com una de les accions emmarcades en la tercera missió de les universitats; la responsabilitat social i la transferència de coneixement a la societat» ha explicat Silvia Barona, vicerectora de Comunicació i Relacions Institucionals. A més, durant l'acte es va destacar l'embranzida que des d'aquesta càtedra s'està oferint als projectes europeus.

Beques per a 500 titulats universitaris
Per altra banda, el gerent de la Xarxa de Càtedres de Telefònica va presentar Talentum, un nou projecte de cooperació amb les universitats, a través del que Telefònica cerca impulsar el talent jove i innovador i obrir les portes a aquesta generació a través de fins a 500 beques pràctiques tutoritzades en empreses de 12 mesos de durada dirigides a titulats universitaris de carreres tècniques de fins a 30 anys.

Abans de la clausura de l'acte, que va presidir el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, es va fer lliurament dels premis de la primera edició del concurs Banc d'Idees per al projecte fi de carrera i treballs fi de màster de la Càtedra Telefònica.

L'eficiència energètica, nou motor d'ocupació
En el marc de la jornada, es va realitzar un taller de motivació l’emprendiment, dirigit a estudiants universitaris, en temes d'energia i sostenibilitat. Després de la presentació del director gerent d’ADEIT, Antonio Aracil, qui va presentar la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València i els instruments a la disposició de l'emprenedor, es va obrir un debat entre tres emprenedors de les empreses FINERGETIC, GENIA GLOBAL i GESENERGETICA i els assistents. Moderat per Baltasar Beferull, al llarg del taller es van exposar els avantatges d'emprendre i les oportunitats que ofereix el sector
 

Més informació: Isabel González / Mari Carmen Lara / Teresa Logroño
Tel. 96 205 79 44 - prensa@adeit.uv.es
 

Data d'actualització: 11 de de maig de 2012 09:22.

Llista de notícies