
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha concedit el Projecte Estratègic en Cooperació “Valorització de bioplàstics mitjançant codigestió anaeròbia en estacions depuradores d'aigües residuals- VALPLAST” (INNEST/2023/198), al grup CALAGUA-UV.
En el projecte participen investigadors del grup CALAGUA del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València (IQ-UV) i de l'Institut Universitari d'Investigació d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA-UPV), juntament amb AIMPLAS i les empreses Global Omnium i Fych Technologies.
L'objectiu principal del projecte VALPLAST és la valorització de residus plàstics biodegradables mitjançant la codigestió anaeròbia amb llots de depuradora. Això permetrà obtindre un corrent de biogàs a emprar com a vector energètic i un digestato que serà compostat per a garantir el seu ús segur en agricultura.
Per a això, s'estudiarà la degradació de diversos bioplàstics en condicions anaeròbies, tant en digestors mesòfils a escala laboratori com en digestors de depuradores reals. En els casos en què la biodegradabilitat resulte baixa, s'avaluaran diferents pretractaments amb l'objectiu d'augmentar potencialment la biodegradabilitat dels plàstics. A més, s'investigarà el possible impacte que els additius utilitzats en la síntesi dels plàstics puguen tindre tant en el procés de tractament anaerobi com en la qualitat posterior dels fangs digerits, a l'ésser la seua principal aplicació l'aprofitament agrícola.
La principal innovació del projecte és el canvi de concepte dels bioplàstics com un residu a gestionar a un recurs que permet la seua valorització en energia verda.
Este projecte està cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2021-2027.