Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

Projecte "MAPI-iA" Èxit en la Integració d'Intel·ligència Artificial i Tecnologies IoT

  • 28 de setembre de 2023

València, 26 de setembre de 2023

Després de dos anys d'ardu treball i col·laboració entre el consorci format per Ford España S.A., Intelligent Data Analysis Laboratory (IDAL), i NUTAI S.L. com a coordinador, el projecte “MAPI-iA: Monitorización avanzada de procesos industriales mediante Inteligencia Artificial" ha culminat amb resultats satisfactoris. A més del consorci principal, el projecte va comptar amb la col·laboració de l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (AI2) de la Universitat Politècnica de València (UPV). Aquesta iniciativa, finançada a través del programa d'ajudes en matèria d'enfortiment i desenvolupament del Sistema Valencià d'Innovació per a la millora del model productiu per als exercicis 2021 a 2023 per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en el marc del Programa FEDER Comunitat Valenciana 2014-2020 (núm. d'expedient: INNEST/2021/362), ha aconseguit avanços significatius en el monitoratge industrial i el manteniment predictiu.

Un Projecte Impulsat per la Necessitat d'Eficiència

En un context de creixement exponencial en la implementació de robots en plantes de producció en diversos sectors industrials, controlar els costos de manteniment s'ha tornat crític per a mantindre la competitivitat. És precisament en aquest entorn on va nàixer el projecte *MAPI-iA, l'objectiu principal del qual ha sigut desenvolupar un sistema d'adquisició de dades IoT capaç de predir avaries en components industrials utilitzant tècniques avançades d'intel·ligència artificial.

La importància del projecte radica en la necessitat d'evitar interrupcions de producció degudes a avaries, que poden generar pèrdues econòmiques significatives, i a minimitzar els costos associats amb canvis preventius de recanvis. El punt òptim entre aquests dos extrems és el que permet aconseguir el manteniment predictiu, una estratègia que minimitza temps de parada, optimitza recursos i, en última instància, augmenta la productivitat.

Transformant el Monitoratge Industrial

Durant el projecte, es van aconseguir avanços significatius, incloent-hi la creació d'un dispositiu IoT modular capaç de recopilar dades de diverses fonts, l'elaboració de models multivariables per a detectar anomalies en sèries temporals de dades mitjançant una combinació de mètodes estadístics i algorismes de Deep Learning, la definició d'indicadors clau de rendiment (KPI's) per a avaluar la salut dels equips industrials, el disseny d'una plataforma multiclient basada en Grafana que permet visualitzar variables, estats i KPI's, així com anticipar anomalies com es mostra en la figura. Finalment, com a últim assoliment s'ha aconseguit implementar el projecte en les plantes de motors i carrosseries de Ford a Almussafes, complint rigorosament amb les normatives de seguretat. Aquests assoliments són fonamentals en l'avanç del monitoratge industrial i el manteniment predictiu dins de la factoria.

La Indústria del Present i del Futur

La Planta de Motors va ser l'escenari principal de desenvolupament i prova del projecte MAPI-iA, amb Ford España com a empresa sol·licitant. El projecte inicialment es va enfocar en robots industrials i col·laboratius per a proves, estudis, casos d'ús i validacions. No obstant això, es considera la possibilitat d'ampliar el seu abast a altres casos d'ús si es demostra el seu benefici i necessitat.

L'èxit del projecte MAPI-iA marca una fita en el monitoratge industrial i l'aplicació de la intel·ligència artificial en la factoria de FORD. Representa un exemple destacat de col·laboració entre institucions acadèmiques, empreses innovadores i líders en la indústria, aplanant el camí cap a un futur on l'eficiència i la qualitat ocupen un lloc central en la producció industrial.

Aquest projecte pioner ha establit un sòlid precedent per a la millora contínua en el monitoratge de processos industrials i l'adopció de tecnologies avançades. Amb la seua conclusió reeixida, s'obri la porta a un futur on la intel·ligència artificial transforme la forma en què es gestionen i supervisen les operacions industrials.