Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

El projecte SeMap visualitza el patrimoni cultural dels museus espanyols

  • 20 de desembre de 2021
El projecte SeMap visualitza el patrimoni cultural dels museus espanyols

Professors investigadors de l’ETSE-UV, membres del grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), juntament amb investigadors del departament d'Història de l'Art de la Universitat de València han dut a terme el projecte SeMap, que consisteix en el desenvolupament d'un mapa espaciotemporal interactiu que recull al voltant de 300.000 objectes de més de 100 museus espanyols associats a la base de dades de CERES, el catàleg en línia que compila una selecció de béns culturals de les col·leccions de la Xarxa Digital de Col·leccions de Museus d'Espanya.

D'aquesta manera, l'eina ofereix visualment la situació física i la data de producció de les peces que compila, amb diversos filtres de cerca per categories, i estableix vinculacions semàntiques entre elles. “Gràcies a aquestes característiques qualsevol persona pot accedir de manera intuïtiva tant als objectes culturals com a les relacions significatives entre ells i les seues propietats, amb independència de la col·lecció de la qual provinguen”, assenyala la directora del projecte, Cristina Portalés.

El mapa assenyala des de la procedència fins a la ubicació dels objectes, així com una foto-resumeixen de la peça en qüestió, i proporciona la distribució espacial de 250.000 resultats dels quals es coneix la seua localització, amb els quals es pot interactuar. També facilita la cerca de paraules i el filtrat per temàtiques concretes.

El grup de treball compta amb l'experiència que li va proporcionar la iniciativa SILKNOW, centrada en compilar el patrimoni de la seda en un repositori digital amb més de 40.000 objectes. Així, fa un pas més en la consolidació d'una línia d'investigació; de fet, ja ha presentat la proposta SeMap 2.0.

En aquest sentit, entre els reptes futurs que contempla l'equip, es troba “la visualització de la col·lecció museística que, a vegades, no disposa de datació o la localització de la qual és incerta”, apunta Immaculada Coma, professora del Grau d'enginyeria Informàtica i membre de SeMap “Ens agradaria aprofundir en com mostrar aqueixa falta de dades, o el fet que es conega la situació general d'un objecte, com el país en el qual es troba, però no la ciutat concreta. Com es pot informar sobre això i com hauria de representar-se?”, explora la investigadora de cara al futur.

L'alumnat del grau d'Informàtica de l'assignatura Bases de dades i Sistemes d'Informació, de 3a del Grau d'Enginyeria Telemàtica de l’ETSE (Universitat de València) és un dels grups que ha posat a prova aquesta eina en les fases prèvies a la seua finalització. Així mateix, els alumnes i alumnes de secundària a Castelló també han tingut ocasió d'avaluar SeMap i, segons indica Javier Sevilla, investigador en SEMAP, “les seues impressions van ser positives, es van sorprendre per la quantitat de peces que contenia i descobrir el seu propi patrimoni cultural”.

El projecte és finançat a través de la Fundació BBVA, sota la convocatòria "Ajudes a Equips d'Investigació Científica", en la disciplina de "Humanitats Digitals", de l'any 2019. A més, la iniciativa compta amb un conveni de col·laboració amb l'Àrea de Col·leccions de la Subdirecció General de Museus Estatals, que ha proporcionat les dades de les peces artístiques i participa en la validació dels resultats. En un futur, després de completar la modernització de la base de dades de CERES, la subdirecció pretén integrar SeMap en la plataforma.

El projecte es troba en marxa des de l'1 de maig de 2021 i finalitzarà el 31 de gener de 2022 (21 mesos). Entre els participants es troben Cristina Portalés, Immaculada Coma, José Javier Samper, Pedro Morillo, Javier Sevilla i Pablo Casanova (investigadors en el grup ARTEC), Ester Alba, Jorge Sebastián, Adrià Besó, Arabella León i Mar Gaitán (departament d'Història de l'Art).

Imatges: