Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

Realitat augmentada, falles i neurociència

  • 15 de febrer de 2018
Realitat augmentada, falles i neurociència

L’IRTIC, l’ETSE-UV i la Falla Plaça de Jesús han col·laborat en el desenvolupament de l'aplicació mòbil Synapsis UV-FPJ per a la divulgació de la recerca neurocientífica.

Les Falles 2018 seran, de nou, un escenari de difusió artística i cultural adreçada a tots els públics. Amb l’objectiu de mostrar el paper de les noves tecnologies de visualització per a la divulgació científica, l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació (IRTIC) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) han col·laborat amb la Falla Plaça de Jesús en el desenvolupament de l’aplicació mòbil Synapsis UV-FPJ.

Synapsis UV-FPJ fa servir la realitat augmentada per a interactuar amb el ninot de l’artista Ramón Solaz, el qual es pot visitar a l’Exposició del Ninot i, a partir del 15 de març, al monument faller de la Falla Plaça de Jesús de València. El ninot simbolitza una neurona que, a través de l’aplicació mòbil, fa part d’un cervell virtual que l’usuari pot explorar per obtindre informació al voltant dels darrers descobriments en el camp de les neurociències.

L’aplicació es pot instal·lar en els sistemes operatius habituals (http://go.uv.es/etsecoordina/synapsis), identifica diferents tipus de neurones i permet escoltar els sons produïts per la seua activació, els quals, val a dir-ho, representen una vertadera mascletà neuronal.

El desenvolupament de Synapsis UV-FPJ ha estat possible gràcies al suport de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Federació de Societats Europees de Neurociència, la Fundació DANA i el projecte d’investigació La Falla Immaterial.