Logo de la Universitat de València Logo Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

La vídeo-ressenya en la formació de docents. Una pràctica de promoció de la lectura en el Grau en Mestre/a en Educació Infantil

Resum de la presentació realitzada per Alícia Martí durant les "VII Jornades ERI LECTURA: Investigació i Bones Pràctiques en Educació" (València, 18 - 19 d'octubre de 2019)

4 de de novembre de 2019

En aquesta presentació oral s’ha mostrat una pràctica de promoció de la lectura duta a terme amb estudiants universitaris del Grau en Mestre d’Educació Infantil de la Universitat de València, dins del Projecte d’Innovació Educativa titulat “TIC, TAC, TAP. Projectes de llengua i literatura”.

La proposta consisteix en l’elaboració en grup d’un vídeo d’anàlisi de llibres de caràcter artístic-literari dirigits a l’alumnat de l’etapa d’educació infantil. L’objectiu principal és promoure la lectura i reflexionar críticament sobre els diferents materials per a l’aula d’educació infantil.

Des de fa anys l’ús del vídeo està present en l’àmbit educatiu i, com assenyala García García (2014), hauria de ser part fonamental de l’educació mediàtica del nostre alumnat. Molts joves utilitzen la xarxa social Youtube com a mitjà de comunicació. A més, el fenomen conegut com booktuber ha reconciliat dues coses sovint enfrontades: els llibres i les tecnologies (Meneu, 2017).

D’altra banda, com apunten Ibarra i Ballester (2017), diferents investigacions al voltant dels hàbits de lectura dels futurs mestres a l’Estat espanyol destaquen el seu escàs hàbit lector, la dèbil relació amb la lectura concebuda com a plaer o activitat personal de caràcter voluntari, més enllà del compliment de tasques universitàries, i el desconeixement d’un corpus clau per a l’acompliment de la seua futura tasca com a mediador (Ibarra i Ballester, 2017: 49).

Aquests motius ens han portat a plantejar aquesta proposta en què els estudiants universitaris s’han convertit en booktubers, els nous crítics literaris. Han realitzat una producció audiovisual, d’un màxim de 5 minuts, que conté una descripció valorativa de les obres i destaca els aspectes més rellevants de tipus artístic, didàctic i de manipulació, entre d’altres. El vídeo s’ha de pujar a YouTube, en obert o en ocult, però accessible per a la resta dels estudiants, que han de realitzar un comentari escrit de valoració de dos vídeos com a mínim.

S’ha fet servir una metodologia innovadora, poc habitual en la seua formació universitària. La ràpida difusió del seu treball en les xarxes socials i la facilitat per a la interacció ha comportat una major exigència en l’elaboració i presentació dels vídeos. En general, els discents han aconseguit millorar la seua competència lingüística i mediàtica.

Autores:

Alícia Martí Climent

Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, Universitat de València, València

Bibliografia

García García, D. (2014). Creación y edición de vídeo, en Trujillo, F. (coord.) Artefactos digitales. Una escuela digital para la educación de hoy. Barcelona: Graó, 114-117.

Ibarra, N.; Ballester, J. (2017). De literatura, cine, publicidad e internet: relatos digitales y booktráilers en la formación de docentes. @atic. Revista d’innovació educativa, 19, 47-54. https://doi.org/10.7203/attic.19.11006

Meneu, M. (2017). Per què és necessari el booktube en la nostra llengua?, L’illa, 71 (15).

Etiquetes