
12 maig 2023. 12:00h. Sessió presencial. Idioma: espanyol.
“Qui va dir què?” La lectura intertextual als estudiants d'ingrés a la Universitat de la República: diagnòstic i intervencions didàctiques
Matías Núñez
Universidad de la República (Uruguai)
La comprensió de la intertextualitat en els textos acadèmics involucra habilitats que van des del reconeixement de les diferents veus materialitzades en un text a través de la cita fins a la contextualització i l'avaluació de debats inherents al marc d'un saber disciplinar específic. A partir de la descripció que es fa d'aquestes habilitats de lectura intertextual en els marcs curriculars de referència d'Uruguai, el programa de Lectura i Escriptura Acadèmica (LEA) de la Universitat de la República (Udelar) elabora proves diagnòstiques de lectura que permeten analitzar l'exercici dels estudiants d'ingrés en aquesta àrea de la lectura crítica. Amb base a l'evidència obtinguda, el programa LEA dissenya intervencions didàctiques que intenten brindar suport als estudiants durant el trànsit pels estudis universitaris.
En aquesta xarrada, el professor Matías Núñez comentarà algunes definicions curriculars al voltant de la lectura intertextual, el disseny de mecanismes d'avaluació que permeten mesurar l'exercici dels ingressants en aquesta dimensió de la lectura i algunes possibles intervencions orientades a afavorir l'alfabetització acadèmica dels estudiants universitaris.
Bio
Matías Núñez és docent del programa de Lectura i Escriptura Acadèmica (LEA) de la Comissió Sectorial d'Ensenyament de la Universitat de la República (Udelar) i és investigador i responsable de publicacions de l'Institut Nacional de Lletres del Ministeri d'Educació i Cultura d'Uruguai. Té un doctorat en literatura per la Universitat de Salamanca i va treballar com a investigador a l'àrea de llengua de l'Institut Nacional d'Avaluació Educativa d'Uruguai, on va participar en l'elaboració dels marcs teòrics i en el disseny de les proves de lectura d'educació primària i mitjana entre els anys 2017 i 2021. Actualment, des del programa LEA, col·labora amb el disseny de la prova diagnòstica de lectura que s'aplica als estudiants d'ingrés de la Udelar i participa en el desenvolupament d'intervencions didàctiques planificades a partir dels resultats de la prova en conjunt amb els diferents serveis universitaris. Les seues línies de recerca dins del programa LEA estan orientades a estudiar la intertextualitat i la polifonia en els textos acadèmics.