Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Geografia i Història Logo del portal

I Jornada Gènere i visualitat, Aliances entre la Teologia i la Història de l'Art en clau feminista

  • 18 de maig de 2023
I Jornada Gènere i visualitat, Aliances entre la Teologia i la Història de l'Art en clau feminista

La I Jornada Gènere i visualitat, Aliances entre la Teologia i la Història de l'Art en clau feminista, es planteja com un espai de trobada entre historiadores de l'art i la teòloga Dra. Carmen Bernabé Ubieta, professora de la Universitat de Deusto. Es tracta d'una trobada concebuda en tres parts totalment interrelacionades.


En primer lloc, una conferència impartida per la ponent convidada sobre la labor realitzada des de l'àmbit de la Teologia feminista, els seus plantejaments i relectures dels textos bíblics en relació a les dones del cristianisme, eliminant l'exegesi misògina i patriarcal tradicional. En aquesta ocasió es pren com a referent la figura de María Magdalena. Això enllaça a la perfecció amb la segona part de la jornada, que introdueix la presentació del llibre Marías. Entre l'adoració i l'estigma, on les autores, procedents l'àmbit de la Història de l'Art, realitzen diverses anàlisis amb perspectiva feminista sobre els models de feminitat perpetuats en la visualitat artística i els estereotips culturals de dona que d'ells deriven. Finalment, es planteja un diàleg entre la ponent convidada, les autores del llibre i el públic, per a debatre les aliances entre la Teologia i la Història de l'Art en clau feminista per a contribuir a la lluita per la igualtat.


La jornada està pensada per a tota la comunitat universitària, així com per al públic en general, sent conscients de la necessitat de la importància de la divulgació científica i que aquesta no es quede tancada en els murs de les universitats.

Imatges: