Logo UVGrado en OdontologíaFacultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Investigadors de la UV llancen ‘Oral Health Data Bank Spain-UV’, una nova eina per a visualitzar dades epidemiològiques orals

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 7 d’octubre de 2022

Aquest visualitzador de dades i tendències epidemiològiques d'indicadors en salut oral ha sigut promogut per a cobrir un buit a Espanya, on no existia una ferramenta d'aquest tipus, capaç de generar més de 8.000 gràfiques per a analitzar l'evolució en salut oral, a nivell nacional i autonòmic, durant les últimes 4 dècades.

Gràfic

En el XXVII Congrés de la Societat Espanyola d'Epidemiologia i Salut Pública Oral (SESPO), celebrat a Toledo els dies 30 de setembre i 1 d'octubre, s'ha presentat un visualitzador de dades epidemiològiques que conté fins a 35 indicadors de salut oral —entre els quals s'inclouen els coneguts índexs CAOD, prevalences de càries, d’edentulisme, estat periodontal, maloclusions, MIH, freqüència de raspallat, etc.— recollits en les enquestes de salut oral que s'han realitzat a Espanya des dels anys huitanta fins a l'actualitat.

Aquesta eina permet a l'usuari visualitzar l'indicador i generar gràfiques de tendències epidemiològiques.

A més de les dades nacionals, l'aplicació inclou indicadors obtinguts a partir dels estudis epidemiològics de salut oral realitzats en la Comunitat Valenciana.

Al nostre país no existeix un repositori de dades epidemiològiques orals amb un visualitzador d'aquest tipus, capaç de generar més de 8.000 gràfiques diferents en permetre seleccionar any de l'enquesta, cohort d'edat, sexe o nivell socioeconòmic.

L'eina denominada ‘Oral Health Data Bank Spain-UV’ és de fàcil maneig, potent, ràpida, i intuïtiva, i ha sigut desenvolupada a la Universitat de València pels professors José María Montiel i José Manuel Almerich del Departament d'Estomatologia i per Aarón William Montiel Nicholas, científic de dades.

Amb el patrocini de Colgate Palmolive, la segona versió de l'eina inclourà per a tardor de 2023 les dades de totes les comunitats autònomes.

La primera versió del visualitzador ja es troba disponible i és d’accés lliure.
 

Interfície de l'app