Logo UVGrado en OdontologíaFacultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

La Universitat celebra el Fòrum de Ciències de la Salut amb la participació de quatre centres i una trentena d’organitzacions

  • Fundació General UV
  • 4 de març de 2022
 

La Universitat de València va celebrar el Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria de Ciències de la Salut dijous, 3 de març, a la Facultat de Medicina i Odontologia, la qual va acollir durant la tot el matí la jornada acadèmica i la fira d’ocupació amb la participació d’una trentena d’empreses i entitats, entre les quals col·legis professionals, associacions, empreses públiques i privades, administracions, ONG, fundacions i hospitals.

Organitzat pel Vicerectorat d’Ocupació i Programes Formatius, a través d’UVocupació, el Fòrum de Ciències de la Salut va comptar també amb la col·laboració de quatre facultats: Infermeria i Podologia, Psicologia i Logopèdia, Medicina i Odontologia, i Fisioteràpia, sumant-se així a un programa creat per a connectar Universitat i món laboral, i facilitar l’ocupabilitat dels futurs professionals del sector de les Ciències de la Salut, emergents dels estudis d’Infermeria, Podologia, Psicologia, Logopèdia, Medicina, Odontologia i Fisioteràpia, així com de postgrau i màsters amb més d’una quinzena de titulacions.

“La salut, més enllà de la formació, l’adquisició i la transferència de coneixement, és fonamental per al desenvolupament humà, perquè el seu objectiu final és sanar, curar, però també millorar la qualitat de vida de les persones”, va dir la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, encarregada d’inaugurar la segona edició d’un Fòrum que reuneix totes les titulacions de la branca de Ciències de la Salut i que només havia pogut celebrar-se en format virtual per la situació sanitària que tenia lloc l’any passat per aquestes dates amb motiu de la pandèmia per covid-19.

“L’organització conjunta d’aquest encontre és un valor a destacar que, com a catedràtica del ram, crec en la necessitat de la conjunció entre disciplines com a una qüestió clau per al saber”, va remarcar, i va celebrar, adreçant-se a l’estudiantat, poder “retrobar-nos personalment per a convertir aquesta cita en una oportunitat per a sembrar llavors entre vosaltres”.

La rectora va animar l’auditori a participar en les taules redones conduïdes per personal acadèmic i professional, i a interactuar amb les entitats i empreses instal·lades al hall de la Facultat, en una acte organitzat per a completar la missió de la Universitat de docència, investigació, formació i innovació, amb l’acompanyament en la cerca d’informació i del camí cap a la inserció laboral. “Si treballem en allò que ens agrada ho farem molt bé i d’una manera productiva, i això revertirà en la societat, però a més ens sentirem realitzats i realitzades, serem feliços, i trobar la felicitat és l’objectiu més important per a totes les persones”, va concloure.

L’Aula Magna de Medicina va acollir l’acte inaugural en el qual també hi participaren la directora general de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen López Delgado; la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero; el degà de la Facultat de Medicina i Odontologia, Francisco J. Chorro; el degà de la Facultat de Psicologia i Logopèdia, Antonio Ferrer; el degà de la Facultat d’Infermeria i Podologia, Antoni Merelles; i la degana de la Facultat de Fisioteràpia, Sofía Pérez, qui va encoratjar l’alumnat de Ciències de la Salut a “aprofitar” la jornada.

El degà Antoni Merelles, per la seua banda, va reclamar en la seua intervenció la implicació del món empresarial i de l’Administració pública per a “obrir el ventall de possibilitats professionals de la gent que està ara formant-se a la Universitat” i va considerar aquesta jornada una oportunitat perquè l’estudiantat es descobrisca i puga reivindicar el seu potencial.

Antonio Ferrer, degà de Psicologia i Logopèdia, va definir el Fòrum com a “una jornada fonamental per a recopilar informació que s’ajuste a les vostres expectatives de futur”, i va subratllar la responsabilitat de la Universitat en ocupar-se, a més de formar, de la inserció laboral del seu estudiantat, reivindicant al seu torn una “major presència” de logopedes i professionals de la salut mental dins del sistema sanitari públic.

El degà de Medicina i Odontologia, Francisco J. Chorro, va reconéixer com a principal eixida professional de les persones egressades d’aquesta Facultat el MIR. No obstant, va cridar l’atenció sobre la necessitat d’obrir altres vies per a les persones titulades com ara la docència, la recerca i les oportunitats que ofereix la sanitat privada, per exemple.

Altres autoritats universitàries presents en l’acte van ser el gerent de la Universitat de València, Juan Vicente Climent; el gerent de la Fundació General UV, Cristóbal Suria; la directora d’UVocupació, Marisa Quintanilla; així com una representació dels diferents equips deganals, professorat i estudiantat.

Més d’11.700 places en 2022
La directora general Carmen López va iniciar la seua intervenció referint-se al Fòrum de Ciències de la Salut com a “un important punt de trobada” per a futurs especialistes de la branca sanitària i les entitats presents, i “una oportunitat única” per a conéixer quin pot ser el desenvolupament de la carrera professional en l’àmbit laboral, així com el talent universitari latent.

“Heu triat una de les branques del coneixement més solidàries –va dir-li a l’estudiantat– que està dins de la prestació de serveis públics, la sanitat, considerada un servei de ple dret”, va afirmar.

La directora general va recordar els últims anys de pandèmia, en els quals s’ha posat de relleu l’exigència d’un sistema de públic de salut amb infraestructura, professionals i un servei de gestió de qualitat, capaç de donar resposta a les emergències sanitàries. En aquest context, va recordar que la Conselleria de Sanitat és “la major empresa del sector sanitari i la major ocupadora de la Comunitat Valenciana” i va incidir en la convocatòria d’oposicions per a 2022, amb més d’11.700 places en 24 departaments i més de 200 àrees de salut de la Conselleria, i l’oferta de més de 7.500 places per al 2023. “Tenim categories de plena ocupació i és un sector, el sanitari, que requereix un canvi generacional i en el qual sereu benvinguts i benvingudes”, va afegir adreçant-se als i les joves.

La vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València, Adela Valero, va cloure els torns d’intervenció fent una crida a la necessitat d’adaptació del món acadèmic a la realitat canviant actual, en termes sanitaris, tecnològics i ambientals, entre uns altres, i va ressaltar els Fòrums com a “la principal eina de la Universitat per a incrementar l’ocupabilitat del nostre estudiantat”.

Finalment, va introduir la programació de la jornada que va començar amb la taula redona ‘Ocupació pública i treball a l’estranger’, a càrrec de Diego Moliner, de la Xarxa EURES; Susana Cabareda i Remedios Laguarda, de la Subdirecció General de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat; i Natalia Marín, investigadora predoctoral a FISABIO.

Tot seguit, es va debatre sobre ‘Equips multidisciplinaris, professions emergents i emprenedoria’, amb presentació de Diana Pons, vicedegana de Pràctiques Externes de la Facultat de Psicologia i Logopèdia, i les intervencions d’Ignacio Bermejo, de l’Institut de Biomecànica de València; Jorge Navarro, expert en Intel·ligència Artificial (IA) aplicada a l’àrea de la salut; Marta Cañero, consultora en diversitat de gènere; i el podòleg Vicente Bacete.

La jornada va culminar amb la visita als 30 estands ubicats al vestíbul de la Facultat, per on passaren desenes d’estudiants al llarg del matí.

Llista d'enllaços: