Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

  • ARTEC
La fabricació de "revestiments ceràmics" és una de les principals indústries a la Comunitat Valenciana, i concretament Castelló un dels seus punts de creixement neuràlgic. ARTEC ha desenvolupat un nou sistema (Tau System) per a la representació 3D d'escenes ceràmiques.
Descripció

L'aplicació, que es troba actualment instal · lada en botigues del ram , proporciona un servei de valor afegit ja que ofereix la possibilitat de no ja només visualitzar entorns 3D, sinó també de dissenyar i pressupostar en un curt espai de temps .

La fabricació de " revestiments ceràmics " és una de les principals indústries a la Comunitat Valenciana, i concretament Castelló un dels seus punts de creixement neuràlgic . ARTEC ha desenvolupat un nou sistema ( Tau System ) per a la representació 3D d'escenes ceràmiques. L'aplicació, que es troba actualment instal · lada en botigues del ram, proporciona un servei de valor afegit ja que ofereix la possibilitat de no ja només visualitzar entorns 3D, sinó també de dissenyar i pressupostar en un curt espai de temps.

Tau System II és un nou sistema d'última generació fruit de l'acord Institut de Robòtica - Tau Ceràmica , el acords de col·laboració vénen establint des de 1994, i es basa en l'ús de Tecnologies Microsoft per a la creació d'una doble eina que permeti:

  • Visualització del catàleg de l'empresa taulellera sobre models estàtics reals a alta resolució. Modelats trenta-nou escenaris dividits entre banys, cuines i salons, i precalculats sobre ells l'efecte de fonts de llum reals, mitjançant tècniques de radiositat, és possible el seu recorregut interactiu en temps real sobre ells, així com la visualització de les corresponents col·leccions ceràmiques que puguin adaptar-se en cada cas . Al seu torn, s'ha dissenyat un submòdul de visualització immersiva per a la seva projecció sobre pantalles hemisfèriques tipus Elumens.
  • Disseny i càlcul de pressupostos de qualsevol ambient del client a mida. Així doncs, partint de les col·leccions triades en el submòdul d'alta qualitat, o des del catàleg inicial de tota l'empresa i donades les mesures de qualsevol disseny del client podrà revestir tal com el desitgi el client qualsevol entorn. El client no només visualitzarà seu disseny ceràmic, sinó que també podrà afegir elements de mobiliari (dins de les més de cent setanta- cinc peces entre les quals pot triar ) o altres com ara catifes de rajoles , murs interiors revestits o zones pintades. Tots els elements apareixen texturitzats i és possible col·locar elements de llum sobre l'escena amb el que s'incrementarà el seu realisme. Un cop dissenyada l'escena , i després d'haver navegat per ella tot el que es desitgi i visualitzant qualsevol punt des de qualsevol angle, és possible obtenir un completíssim pressupost desglossat de la mateixa , així com aplicar descomptes, marges d'error i fins i tot un manual per el paleta encarregat de construir físicament la mateixa .

Així doncs, el sistema està concebut per mostrar i presentar col·leccions completes de rajoles en un entorn d'imatge virtual realista generada per ordinador . El sistema està dissenyat per a proporcionar tant al decorador d'interiors com al client una idea realista sobre els productes i ajudar en la seva decisió final, sent per al client final un important element de presa i filtre de decisions, així com una potent eina de càlcul de peces i pressupostos per al distribuïdor ja que l'aplicació farà càlculs sobre l'escenari que a ell li costarien diverses hores a obtenir .

En la presentació de les col·leccions d'elements ceràmics apareixen diversos problemes importants que presenta la majoria d'aquests tipus de programari com ara la seva complexitat, el tractament de l'espai i les presentacions globals al client, les possibilitats d'ampliació, etc. Tau System II soluciona aquests problemes proporcionant simultàniament :

  • Entorns virtuals realistes per a la visualització de diferents col·leccions de rajoles. L'usuari pot moure dins d'un escenari virtual amb un alt grau d'immersió i una bona qualitat de les visualitzacions de rajoles, incloent visió estereoscòpica i immersiva amb l'equip adequat si es desitja. El sistema està encastat amb una interfície d' usuari amigable que permet una interacció fàcil en estar orientat a un públic poc entrenat .
  • Substitució immediata de les rajoles de revestiment i de paviment seleccionables d'una base de dades fàcil de construir . Amb l'ajuda d'aquesta eina l'usuari pot prendre decisions molt més fàcilment que amb la consulta a un catàleg , triant les seves rajoles amb un alt grau de fidelitat .
  • La construcció d'escenes és altament senzilla fugint de la complexitat associada a enutjosos paquets de tipus CAD .

El primer desenvolupament portat va ser concebut el 1995 anys com a fruit del primer projecte de R + D comentat anteriorment entre la Universitat de València i Tau Ceràmica , líder espanyol en la indústria ceràmica, amb el suport de l'Institut de la Petita i Mitjana Indústria Valenciana (IMPIVA) .

Tau Ceràmica, com a companyia internacional, té una àmplia xarxa de distribució formada principalment per petits i mitjans distribuïdors locals. Es generen importants problemes logístics quan Tau Ceràmica ha de proveir les peces de les noves col·leccions a tots els seus venedors. Les noves tendències del mercat imposen el manteniment d'una gran quantitat d'oferta de diferents col·leccions.

Els catàlegs tenen el risc de fer- massa grans per aconseguir el seu principal objectiu, i.e, proporcionar una bona visió de les ofertes als interioristes i als clients. La idea que les noves tecnologies poden jugar un paper important en les relacions entre productes de fàbrica, venedors i clients finals, va animar Tau Ceràmica a enrolar-se en aquesta aventura tecnològica els resultats han pogut ser valorats aquests darrers anys.
 

Tau System II , característiques i requisits

Maquinari :

  • CPU : PC Compatible . Mínim PentiúmII 350Mhz , recomanable
  • Pentium III
  • Memòria RAM : Mínim 64 Mb , recomanable 128Mb .
  • Targeta vídeo: Compatible Open GL ( 16Mb ) , recomanable basades en xip nVidia GForce .
  • CD - ROM
  • Maquinari addicional
  • Targetes gràfica amb sortida STEREO i ulleres de visió estereoscòpia activa .
  • Projector hermisférico Elumnens per a visualització immersiva .

 

 

Sistema operatiu

  •  Windows 2000 ( qualsevol de les seues versions ), Windows NT 4.0 ( Service Pack 3.0 o posteriors ).

Tau System II, evolució i treball futur

Els sistemes venda interactiva com Tau System II, obren un nou concepte sobre el disseny i la venda en el mercat de rajoles ceràmiques. Els beneficis obtenibles directament dels CEVs ve de diversos llocs :

  • Apareix un nou concepte en la decoració d'interiors . La possibilitat de visualitzar en temps real models tridimensionals de cuines, salons i banys, en visió estereoscòpica amb diferents rajoles , ajuda al decorador en la seva tasca de l'elecció de l'entorn adequat .
  • Els venedors seran capaços de mostrar els seus col · leccions de rajoles ceràmiques de forma realista , sense la necessitat d'usar els tediosos catàlegs de peces reals , introduint noves possibilitats en el seu negoci com ara la botiga virtual .

Amb això, a més són tres línies futures en què s'està treballant :

  • Total reconfiguració de l'aplicació a través d'Internet, de manera que , no només l'aplicació podrà obtenir del servidor central els nous models llançats per l'empresa sinó també qualsevol modificació en la funcionalitat serà recollida ( noves col · locacions , mobiliari , ... ).
  • Inclusió d'un submòdul de radiositat o traçat de raigs a la part de pressupostos per incrementar, si és possible encara més, el seu impacte visual .

Transformació de l'aplicació actual a un entorn VRML -Java on la totalitat de l'aplicació descansarà sobre la xarxa.

A més, l'evolució del Hardware i Software faran possible aviat les plataformes PC i targetes gràfiques més barates , per la qual cosa s'espera una millor relació cost/eficiència.

La tecnologia d'Enginyeria del Programari emprada en la implementació de Tau System està basada en la modularitat de les eines a càrrec del modelatge d'entorns, mapatge de textures i visualització. Aquest fet fa fàcil la inclusió de noves col · leccions o bases de dades sense la modificació del programari, permetent una actualització immediata de les peces que es mostraran, així com la substitució dels entorns virtuals (banys , salons , cuines , ... ) per altres de nous.

 

 

Data d'inici
1996 Febrer
Data de finalització
2000 Febrer
Entitats col·laboradores:

TAULELL, S.A.