Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Interuniversitario López Piñero Logo del portal

Medicina y colonialidad en la globalización ibérica: choques culturales e historias conectadas (José Pardo, Institució Milà i Fontanals, CSIC, Barcelona)
En els últims anys, es vénen desenvolupant noves formes d'abordar la història de l'expansió europea, a partir de l'exploració marítima de Portugal i Castella en els segles XV i XVI. Aquesta renovació historiogràfica està afectant de forma molt directa a la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, obertes al diàleg interdisciplinari i la sensibilitat multicultural.

Una sèrie de conceptes –nous o vells però redefinits– (globalització, històries connectades, “colonialitat” i “postcolonialisme”, xoc cultural, expansió biològica, tecnologies artesanals, revolució científica, pluralisme mèdic, mestissatge, cultures híbrides...) han fet la seua entrada en l'escenari de la discussió historiogràfica i reclama dels historiadors de la ciència un seriós esforç per a canviar de forma rigorosa i ambiciosa un relat de la història de la primera expansió europea que ha quedat completament obsolet.

José Pardo-Tomás es va doctorar en història per la Universitat de València en 1986 i, després d'una etapa postdoctoral a Pàdua (Itàlia), va ser científic titular del llavors IEDHC (ara IHMC) entre 1989 i 1994. En l'actualitat és investigador científic en la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona). Ha sigut investigador convidat en diverses universitats europees (Pàdua, Berlín, Bordeus, París) i americanes (UNAM Mèxic, Sâo Paulo, Brown, Providence) desenvolupant projectes de recerca que han girat entorn de la història cultural de la medicina i de la ciència, a Espanya, Itàlia i Mèxic, en les èpoques moderna i contemporània.

És autor de llibres com a "Ciencia y censura" (1991), "El tesoro natural de América" (2002), "El médico en la palestra" (2004), "Un lugar para la ciencia" (2006) y "Salvadoriana. El gabinete de curiosidades de Barcelona" (2014). Juntament amb John Slater i Mariluz López Terrada ha dirigit el volum "Medical Cultures of the Early Modern Spanish Empire", que acaba de ser publicat per Ashgate.

En els últims anys ha centrat les seues recerques en dues línies principals: la història dels gabinets i museus d'història natural a Europa i Amèrica, i la història de la medicina en el Mèxic dels segles XVI i XVII, tema que presentarà en la sessió.