Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

L'alumna equatoriana Ingrid Ochoa defensa el seu TFM sobre la tutela jurídica dels immigrants a l'Equador

Ingrid Ochoa Preciado

El migrant és una constant en el món, la història de les nacions s'han enfortit per l'essència de les diferents cultures que habiten o van viure en el seu territori, aquest treball pretén determinar els canvis que produeixen la migració analitzant en el seu primer capítol la Migració Internacional, conceptes i evolució, enfocant-se en l'Estat Equatorià com a ens regulador del migrant en el seu territori, la cura al compliment dels Drets Humans i fonamentals, a més es considerarà els fenòmens que produeixen aquest impacte.

17 de de setembre de 2021

Títol: La tutela jurídica dels immigrants a l'Equador. Una perspectiva des dels drets humans

Autora: Ingrid Ochoa Preciado

En el capítol segon s'establirà el marc jurídic en el qual es desembolica els immigrants a l'Equador, els tractats i convenis de cooperació internacional subscrits per l'Estat, es presentarà diversos convenis que s'han aplicat per a la seua execució, l'avanç que s'ha aconseguit, els seus avantatges i desavantatges, a més s'analitzarà si la legislació interna de l'Equador està complint el contemplat en aquests tractats. Es presentarà sentències internacionals en les quals es tractarà casos de drets humans per a observar el seu compliment i els avanços que han originat en l'ordenament jurídic.

En el capítol tercer es farà referència als casos particulars que s'han originat en uns certs països quan s'han donat ones migratòries cap a l'Equador, quin abast han tingut aquestes migracions i quines mesures s'han adoptat per part de les autoritats, quins han sigut les estratègies per a suportar els índexs poblacionals en els diferents sectors del País.

Aquest enfocament té a l'Equador com a estudi, a causa de la rellevància que existeix en el principi establit en la seua Constitució i en concordança amb els Tractats Internacionals dels quals és subscriptor, de la “lliure circulació”, amb la finalitat d'analitzar i establir que abast pot originar l'entrada i eixida dels migrants en territori nacional.

A més, es manifesta els acords regionals del qual forma com a Estat membre, com la Comunitat Andina de Nacions - CA, el Mercat Comú del Sud – MERCOSUR i Unió de Nacions Sud-americanes – UNASUR, amb els quals ha subscrit instruments jurídics per al lliure trànsit de persones i béns entre les nacions que formen part d'aquestes.

S'abordarà els casos emblemàtics d'ones migratòries a l'Equador durant les últimes dècades, l'establiment de normes per a regular aquesta circulació i la manera d'actuar de les seues autoritats.

Finalment, es desenvoluparà les conclusions del treball amb les premisses plantejades en cada capítol, a partir de quatre deduccions, que són les següents:

  1. L'Equador és un país constitucional i garantista, que permet el lliure trànsit de les persones i reconeix als migrants els seus drets humans.
  2. L'Estat Equatorià ha subscrit convenis i tractats internacionals, amb la finalitat d'emparar els drets humans dels seus nacionals, residents i tota persona que transite pel territori nacional.
  3. Les ones migratòries a l'Equador han originat canvis en la política d'estrangeria per a regular la mobilitat humanitària salvaguardant que l'impacte als interessos nacionals no perjudique els seus ciutadans.
  4. El fenomen migratori de Veneçuela en l'actualitat ha ocasionat un gran impacte a nivell internacional i nacional, la normativa interna de l'Equador ha sigut encaminada a la regularització dels veneçolans que continuen ingressant a través de passos irregulars.

Emparada en aquest treball, explique que l'Equador protegeix els Drets Humans que posseeixen el migrant i qualsevol persona que ingresse al seu territori, amb les limitants que ha de resguardar als seus ciutadans i residents el ple ús i gaudi d'aquests, per a no menyscabar els drets consagrats en la Constitució i Tractats Internacionals.

Etiquetes