Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

L'alumne equatorià Francisco Chávez defensa el seu TFM sobre la tutela dels drets col·lectius del consumidor a l'Equador

Francisco Chávez Ayala

El present treball, en un primer moment demostra la realitat actual respecte del fenomen del consum i com aquest ha influït en la societat i, evidentment, en el Dret, sobretot per la configuració del sistema capitalista, el qual té com un dels seus pilars l'intercanvi de mercaderies, a canvi d'una contraprestació dinerària.

14 de de setembre de 2020

Títol: La tutela dels drets col·lectius del consumidor a l'Equador. Entre l'absència i la necessitat de protecció processal efectiva

Autor: Francisco Chávez Ayala

Així mateix, l'anàlisi, en un segon moment, es limita espacialment al territori equatorià, i deixa en clar la necessitat de regular un procés col·lectiu per a la defensa dels drets i interessos col·lectius dels consumidors. Per això cal analitzar, des de la perspectiva processal i crítica, com es troba regulat a l'Equador el procediment perquè els consumidors facen valdre els seus drets, sobretot, en via judicial.

A més, el treball mostra com s'han normat les accions col·lectives en altres legislacions, sobretot a Espanya, amb una especial referència al Brasil i Colòmbia; això amb l'objectiu d'aclarir com la naturalesa del procés col·lectiu matisa els principis del procés, i a unes certes institucions processals, sobretot a la legitimació activa i els efectes de la sentència.

L'anterior cobra major rellevància, si ho connectem amb la necessitat d'una tutela judicial per als consumidors, mateixa que pot ser efectiva o no, en gran manera, a causa de l'existència o absència d'un procés col·lectiu que permeta que un gran nombre d'usuaris puguen exercir el seu dret d'acció de manera conjunta, si bé sense necessàriament comparéixer a judici.

El desenvolupament del treball de recerca abasta, també, tant l'enteniment del fenomen del consum, l'esmentada tutela judicial efectiva, els models opt-in, opt-out del procés col·lectiu, així com la dimensió supraindividual dels drets del consumidor, enfront de l'absència, a l'Equador, d'una adequada normativa processal que permeta donar-li una via més eficaç al consumidor perquè puga fer valdre els seus drets subjectius.

En definitiva, la tutela judicial efectiva per als consumidors, a l'Equador, únicament podrà materialitzar-se i complir el requisit d'efectivitat, si és que existeix un procediment col·lectiu que siga eficient a l'hora de defensar els drets dels consumidors i usuaris. Així, el model opt-in per a un procés col·lectiu és el més adequat per a un país com l'Equador, garantint els principis de contradicció, tutela judicial efectiva i degut procés; però un model opt-out, no obstant això, pot arribar a ser convenient per a processos d'ínfima quantia.

Etiquetes