Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

L'estudiant Akihisa Hirano defensa el seu TFM sobre els defensors dels drets humà a Hong Kong

Akihisa Hirano

Les violacions de drets humans a la Xina van cridar cada vegada més l'atenció a nivell mundial en els últims anys, com el cas de l'opressió política dels protestadors a Hong Kong, o el genocidi cultural dels Uyghur, tancats en camps de concentració i subjugats al treball forçós; o l'opressió política del grup religiós dels Falungong, igual que l'opressió racial dels tibetans en els anys 90.

2 de de setembre de 2021

Títol: Human Rights Defenders in Hong Kong, Limitations of International Human Rights Law and the Post National Security Era

Autor: Akihisa Hirano

Mentrestant, la Xina va aconseguir un increïble creixement econòmic les mesures polítiques del qual es van centrar en garantir el dret al desenvolupament, a la prioritat d'eixir de la pobresa. És un fenomen mai abans vist, ja que el segon estat econòmicament més important és també un dels violadors de drets humans més reconeguts.

En el cas d'Hong Kong, encara que va haver-hi moltes protestes contra el seu govern i el de la Xina alhora que es van nomenar i van ridiculitzar per organitzacions internacionals durant un llarg període, la situació va empitjorar progressivament. Els defensors dels drets humans estaven en la mira i van ser processats arbitràriament. Eventualment, el 30 de Juny del 2020, es va introduir la llei de seguretat nacional. Sota la llei de seguretat nacional, es limiten les activitats dels defensors dels drets humans, de manera que depenguen únicament d'ajudes i col·laboracions externes i el dret internacional dels drets humans.

Aquest dret (derivat de la Declaració Universal de Drets Humans) representa una idea revolucionària en l'encreuament de jurisdicció per a salvar a estrangers il·legítims. D'altra banda, una sobirania s'estableix per a respectar-se i eludir guerres o conflictes bèl·lics entre estats. El dret internacional dels drets humans és una arma de doble tall, ja que és de caràcter inherentment i ideològicament paradoxal, i la seua intervenció pot causar conflicte, però també rescatar a ciutadans de l'estranger.

La pregunta fonamental és per què les violacions dels defensors de drets humans continuen i quina és la raó que impedeix a la comunitat internacional prendre acció sobre l'assumpte mitjançant el dret internacional dels drets humans. El subseqüent objectiu d'aquest treball de fi de màster és analitzar per què aquest dret és eficient en algunes regions, però no en casos com el dels defensors de drets humans a Hong Kong contra la Xina. Per a això, el treball es compon d'una anàlisi de la història del dret internacional dels drets humans, una anàlisi comparativa del mecanisme legal dels defensors de drets humans segons la regió, una anàlisi legal de la llei de seguretat nacional i l'estratègia legal de la Xina i, finalment, una anàlisi sobre les limitacions del dret internacional dels drets humans.

Etiquetes