Logo de la Universitat de València Logo Màster en Enginyeria Química Logo del portal

Els enginyers químics que van revolucionar el segle XX

  • 2 de maig de 2016
Image de la noticia

Si fa unes setmanes us explicàvem la historia dels ingeniers químics més importants del nostre passat; hui, amb l’ajuda de Thechemicalengineer.com, us portem els icones que van revolucionar el segle XX.

Fritz Haber & Carl Bosch: Haber va nàixer en el llavors conegut com a Regne de Prusia a l’any 1868, mentre que Bosch va nàixer a 1874 en la ciutat alemana de Colònia. Tots dos van ser responsables del procés que transforma nitrogen i hidrogen en amoníac. El procés, que ha passat a denominar-se ‘Haber-Bosch’, va ser patentat per Haber, pero va ser desenvolupat més tard per Bosch, la qual cosa els va aconseguir un Premi Nobel de Química a cadascun.

Waldo Semon: nascut a Alabama en 1898, Semon va crear el vinil, el segon plàstic més utilitzat del món, en el seu intent de millorar la goma. El seu treball va servir, encara més, como a base per a la futura creació dels xiclets.

Reginald Gibson & Eric Fawcett: aquest duo d’ingeniers británics són els responsables de l’existència de polietilè. Aquest plàstic, utilitzat en borses del supermercat, botelles i tuppers; va ser creat per primera vegada, accidentalment, pel químic alemany Hans Von Pechman, però van ser Gibson i Fawcett els qui el van desenvolupar tal com el coneixem hui en dia.

Tomio Wada: aquest ingenier químic fou responsable de crear la primera calculadora de cristal líquid de butxaca a 1973, la qual cosa el converteix en el pare ‘espiritual’ de tots els aparells de pantalla plana actuals.

Jay Bailey: Bailey fou un dels pioners a unir l’ingenieria química amb la biología, aconseguint portar l’ingenieria química al nivell celular per primera vegada.

Yoshio Nishi: el japonés, que arribaría a convertirse en el vicepresident de Sony, va ser l’inventor de les primeres bateries d'ió de liti comercials a 1991.

Nathaniel Wyeth: aquest inventor va nàixer a Pennsylvania a 1911, en un hogar dominat per les arts. No obstant aixó, la seua fascinació per la ciencia el va portar a converti-se en l’inventor de les botelles de plàstic (PET).

Andrew Grove: l’hongarés fou el tercer empleat mai contractat per l’empresa Intel. El seu treball va portar Intel a convertir-se en una de les empreses de microprocessadors més importants del món, i li va aconseguir el títol d’Home de l’Any per la revista Time a 1997.

Lewis Urry: aquest canadenc, nascut a 1927, és l’inventor de la pila alcalina. El seu treball perdura hui en dia, ja que, aproximadament, el 80% de les piles actuals basen el seu funcionament en el model d’Urry. Es quasi impossible imaginar un món en el qual l’Ipod poguera haver sigut creat sense el treball del canadenc.