Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Estudis Hispànics Avançats: Aplicacions i Investigació Logo del portal

Arcadio López-Casanova, Premi Otero Pedrayo 2015

Poesía

El poeta gallec i professor del Màster en Estudis Hispànics Avançats, Arcadio López Casanova, ha sigut guardonat per les diputacions provincials de Galícia amb el premi honorífic Otero Pedrayo en la seua edició de 2015.

13 de de maig de 2016

Aquest premi és lliurat anualment per les quatre diputacions de Galícia (amb el suport de la Xunta de Galícia) a una persona o institució de la diputació a la qual corresponga organitzar el premi aqueix any. Reconeix la contribució del guardonat a la cultura gallega, la promoció dels valors propis, la il·lustració de la ciutadania i la millora de les institucions en el camp de les lletres i el coneixement. En aquesta edició, l'organització del premi ha recaigut en l'Àrea de Cultura de la Diputació de Lugo.

El jurat, compost pel President de la Xunta, els presidents de les diputacions, el president de la Comissió Cultural de Lugo i representants de les universitats i diverses acadèmies gallegues, ha fallat a favor del professor López "en reconeixement a la seua extensa trajectòria com a escriptor i investigador". Aquest premi institucional està dotat amb 16 000 euros (2 000 de cada diputació i 8 000 per la Xunta).

Arcadio López-Casanova és catedràtic emèrit de Literatura Espanyola per la Universitat de València, i professor del Màster Universitari en Estudis Hispànics Avançats (imparteix l'assignatura "Taller d'escriptura literària". Ha rebut, entre uns altres, el Premi Adonais de poesia (1978, per La oscura potestad), el Premi de la Crítica Valenciana (2003, per En oscuro desvelo), o el Premi de les Lletres de Galícia (2012). A més, va ser finalista del Premi Nacional de la Crítica per la seua obra Mesteres.

Com a investigador i crític literari, ha publicat estudis sobre el llenguatge de la poesia, la lírica medieval o la vida i obra de Miguel Hernández, entre molts uns altres. Membre de la Real Acadèmia Gallega, ha sigut professor titular del departament de Filologia Espanyola de la Univeristat de València des de l'any 1986.

A més, acaba de publicar dues obres de literatura infantil-juvenil: el poemari Cancioneiriño. Do tempo e a paisaxe, dos traballos e as festas (Santiago de Compostel·la, Ed. Folllas Novas), i la peça de teatre O soño de Bolboreta (Vigo, Ed. Ir Indo). La revista cultural  "Gallegos" va publicar fa poc una extensa entrevista sobre la seua vida i obra.

 

Sobre Cancioneiriño: "Es tracta d'un poemari destinat als lectors més joves, i que en la seua forma segueix la més genuïna tradició lírica gallega (el "cantar" popular i la "cantiga"). Articulat el conjunt en set parts, va tenint com a motius temàtics el temps i les estacions, els elements del paisatge, el mar i les navegacions, els treballs i els dies, festes i divertimientos, tancant-se amb un conjunt de "cantiges" (de bressol, de Nadal i de Reyes). El llibre està il·lustrat pel pintor lleonés Juan Vidales Pousa".