Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

Dr. Antonio Verdejo és professor de la School of Psychological Sciences de la Monash Univesity de Melbourne

El professor Antonio Verdejo va presentar els principals estudis que està realitzant. Va plantejar que realitzant la deconstrucció del construct d’impulsivitat en els múltiples factors que comporta, intenten realitzar l'entrenament necessari perquè l'individu pugi recuperar el control de l'impuls. La impulsivitat s'ha considerat des del punt de vista de les teories de la personalitat, considerant l'aspecte extern de la conducta i des de les neurociències, contemplant l'aspecte intern que canvia el cervell amb la qual cosa el cos presenta una determinada conducta.

En els seus estudis, Antonio Verdejo considera que la impulsivitat com a procés cognitiu està subjecte a fluctuacions, momentànies o duradores, i que es pot mesurar amb proves neuropsicològiques, sent rellevant el seu estudi en l'àmbit de la neuropsicologia i de la salut mental. Per açò s'intenta comprendre les raons per les quals es manifesta la impulsivitat i amb açò caracteritzar una població determinada, així com detectar diferències individuals que permeten predir la resposta a un tractament, p.i. si es presentaria una recaiguda en el consum d'una droga. Des de la neuropsicologia els seus estudis estan desenvolupat un model alternatiu per a entendre la impulsivitat que integri la definició de tendència cap a  l'acció i la definició com a elecció impulsiva: acció vs elecció. En aquest sentit els resultats que han obtingut han posat en relleu que el control de l'acció és important a l'hora de deixar el consum d'una droga, mentre que la decisió a l'hora de triar és més rellevant en el manteniment de l'abstinència, podent-se utilitzar l'avaluació de la decisió impulsiva com un predictor davant la recaiguda.

Aquestes formes de impulsivitat són dissociables amb proves de neuroimagen. Els seus treballs plantegen què processos cognitius estan darrere de la impulsivitat d'acció o d'elecció, en un interès per assenyalar les vies implicades i a desenvolupar noves metodologies de mesurament i avaluació, com algunes de les quals ja ofereixen en forma d'aplicacions informatitzades, les quals estan donant resultats molt positius tant per a la investigació com en el tractament que realitzen “entrenament en maneig d'objectius” i “re-entrenament de biaix cognitiu”.

Llista d'enllaços: