Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Qui som?

La Unitat d'Investigació de Psicobiologia de les Drogodependències és un grup d'investigació adscrit al Departament de Psicobiologia de la Universitat de València.

 ​

Què fem?

Estudiem el paper dels principals sistemes de neurotransmisió com són els sistemes dopaminèrgic, serotoninèrgic, glutamatèrgic, opioide, endocannabinoide i la via de l'òxid nítric en els efectes de reforç positius de la morfina (heroïna), el cànnabis, l'alcohol i els psicoestimulants (cocaïna), així com en les noves drogues de síntesis (èxtasis). Busquem identificar noves dianes terapèutiques, assajant fàrmacs capaços de bloquejar o reduir el "craving" i la conducta de recerca i presa de drogues.

Analitzem el paper d'aquests sistemes de neurotransmisió en els efectes condicionats associats als fenòmens de tolerància, dependència i síndromes d'abstinència a les drogues esmentades. També estudiem la implicació de diferents estructures del sistema límbic (nucli accumbens, còrtex prefrontal, hipocam, etc.) tant en el desenvolupament de la dependència com amb els efectes condicionats en la síndrome d'abstinència a la morfina i altres drogues d'abús.

Tractem d'identificar els determinants neurobiològics i ambientals implicats en la recaiguda en el consum de opiáceos, cocaïna, anfetaminas, èxtasi (MDMA) i èxtasi líquid (GHB), posant a punt models animals de recaiguda mitjançant la utilització del Condicionament de la Preferència a un Lloc i la AutoAdministració, amb els quals s'investiguen les situacions contextuals capaces de reinstaurar el comportament d'aproximació o evitació. En general pretenem identificar els sistemes neurobiològics implicats en la recaiguda des d'una aproximació anatòmica, neurofarmacològica i genètica.

També investiguem els mecanismes desencadenants dels processos de neurotoxicitat per drogues d'abús (psicoestimulants) amb l'objectiu de buscar possibles tractaments, estudiant el paper dels factors neurotròfics en l'addicció i en la toxicitat induïda per drogues d'abús.