Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Nutrició Personalitzada i Comunitària Logo del portal

Informació general

Denominació del mòdul: Nutrició Esportiva
Nombre de crèdits: 10 ECTS
Unitat temporal: Anual
Caràcter: Obligatori
 

Breu descripció dels continguts

  • Cineantropometria i composició corporal.
  • Proves d'esforç: Disseny i interpretació.
  • Ajudes mecàniques, psicològiques, fisiològiques i fitoterapèutiques: un enfocament ergogènic.
  • Ajudes farmacològiques usades en esport.
  • ¿Hi ha ajuts ergogènics nutricionals útils?
  •  Planificació i programació de l'exercici.
  • Tests per a l'avaluació de la resistència muscular i cardiorespiratòria: teoria i pràctica.
  • Tests per a l'avaluació de la força i la velocitat: teoria i pràctica.
  • Hidratació i deshidratació en l'esport.
  • Begudes esportives, funcionals i energètiques.
  • Planificació dietètica per a esports aerobis, anaerobis i mixts.
  • Trastorns del comportament alimentari en l'esport.

Competències del mòdul

BÀSIQUES I GENERALS

  • Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • Ser capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • Posseir les habilitats de l'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigida o autònoma.
  • Saber comunicar les conclusions, i els coneixements i les raons últimes que les sostenen, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Saber aplicar aquests coneixements al món professional, contribuint al desenvolupament dels drets humans, dels principis democràtics, dels principis d'igualtat entre dones i homes, de solidaritat, de protecció del medi ambient i de foment de la cultura de la pau.
  • Ser capaços d'obtenir i de seleccionar la informació i les fonts rellevants per a la resolució de problemes, elaboració d'estratègies i assessorament.
  • Elaborar i manejar els escrits, informes i procediments d'actuació més idonis per als problemes suscitats.
  • Planificar, ordenar i canalitzar activitats de manera que s'eviten en tant que siga possible els imprevists, es prevegen i minimitzen els eventuals problemes i s'anticipen solucions.
  • Contemplar en conjunt i tenir en compte els diferents aspectes i les implicacions en els diferents aspectes de les decisions i opcions adoptades, sabent triar o aconsellar les més convenients dins de l'ètica, la legalitat i els valors de la convivència social.

TRANSVERSALS

  • Saber treballar en equips multidisciplinaris reproduint contextos reals i aportant i coordinant els propis coneixements en els d'altres branques i intervinents.
  • Participar en debats i discussions, dirigir-los i coordinar-los i ser capaços de resumir-los i extraure'n les conclusions més rellevants i acceptades per a la majoria.
  • Utilitzar les diferents tècniques d'exposició oral, escrita, presentacions, panells, etc., per a comunicar coneixements, propostes i posicions.
  • Projectar sobre problemes concrets els coneixements i saber resumir i extractar els arguments i les conclusions més rellevants per a la seua resolució.

ESPECÍFIQUES

  • Elaborar tractaments dietètics adaptats a cada situació fisiològica i/o patològica i/o comunitària.
  • Analitzar els nutracèutics comercialitzats amb possible utilitat personalitzada.
  • Capacitar al desenvolupament de tecnologia culinària adaptada a teràpies nutricionals individualitzades i comunitàries.
  • Saber dissenyar gabinets dietoterapèutics i unitats de Nutrició hospitalària.
  • Conèixer les estratègies, les eines i el disseny de plans de mitjans socials, màrqueting alimentari i tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) per al desenvolupament de l'activitat dietètica.
  • Conèixer la normativa sobre informació alimentària, la seua publicitat i estratègies de venda.
  • Estudiar punts anatòmics, proporcionalitat i composició corporal en el marc de la cineantropometria i l'antropometria.
  • Planificar estratègies d'intervenció per a hidratar.
  • Planificar per disciplines esportives les estratègies d'intervenció dietètica.
  • Conèixer els diferents ajuts ergogènics.
  • Adquirir el coneixement que permeta actuar respectant els drets fonamentals i els principis d'igualtat.

Sistema d'avaluació

  • Examen de teoria.
  • Examen pràctic.
  • Treball en grup.
  • Assistència i participació