Logo de la Universitat de València Logo Màster en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió Logo del portal

El llegat patrimonial de la II República

Tres joves davant del cartell de Belles Arts

La II República fou un període d’una intensa activitat social, política i cultural al País Valencià. La “1a Jornada d’Arqueologia i Camps de Batalla en Terres Castellonenques” esdevé testimoni arqueològic dels processos bèl·lics succeïts en Castelló al llarg de la història. “Tot està per fer. València, capital de la República (1936-37)” recull les vivències d’una capital convulsa pel protagonisme polític, social i cultural de l’època.



18 de de novembre de 2016

Indubtablement, la II República i la Guerra Civil foren períodes d’intensa activitat política i canvi en tot l’estat espanyol. El País Valencià, concretament, ocupà un paper rellevant per ser assentament de manifestacions, concentracions, assemblees, conferències, mítings i cruentes batalles i bombardejos. No debades, València fou proclamada la capital de la II República a principis de novembre de 1936 i la província de Castelló ha estat escenari de nombrosos i violents enfrontaments al llarg dels segles, des de la Guerra de la Independència fins a la Guerra Civil espanyola.

En aquest sentit, el Museu de Belles Arts de Castelló allotjà la “1a Jornada d’Arqueologia i Camps de Batalla en Terres Castellonenques” el passat cap de setmana. Les conferències no només oferiren una visió objectiva d’antics combats, també posaren en valor l’entorn on va succeir. De fet, el passat de les zones de muntanya i xicotetes localitats de l’interior podria convertir-se en element dinamitzador per al seu atractiu cultural i turístic. Seguint els passos d’altres països occidentals com ara Bèlgica o França, que organitzen visites guiades als camps de batalla de Waterloo o Normandia, Castelló també podria generar una activitat econòmica potent entorn al seu patrimoni històric i cultural.

El País Valencià fou escenari de manifestacions, assemblees, conferències i cruentes batalles i bombardejos durant la II República i la Guerra Civil.

Cavalcada republicana en ValènciaPer altra banda, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull l’exposició “Tot està per fer. València capital de la República 1936-37” des del passat 7 de novembre. La mostra està comissariada per Mireia Ferrer, del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, Toni Morant i Javier Navarro, del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de València. Ferrer i Navarro són, a més, professors del Màster Oficial Universitari en Patrimoni Cultural: Identificació, anàlisi i gestió.

Passades huit dècades des de la proclamació del Cap i Casal com a capital de la II República el 7 de novembre de 1936, l’exposició s’aproxima a la València convulsa de la guerra, i apropa a l’espectador a la dinàmica política, l’acció cultural o les múltiples dimensions de la vida diària en temps de guerra. D’aquesta forma, la mostra connecta passat, present i futur en el relat d’una quotidianitat assaltada per un episodi transcendental de la història col·lectiva. Dedicada a totes les persones que van viure amb il·lusió, por o esperança aquesta experiència, l’exposició estarà disponible a la Sala Acadèmia del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València fins al 19 de febrer.