Logo de la Universitat de València Logo Màster en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió Logo del portal

Ruïnes romanes sota la catedral de València

  • 10 de maig de 2016
Image de la noticia

Durant la restauració, i ampliació, del museu dedicat a la catedral de València, han trobat casualment restes d’un carrer romà i de diversos habitatges, datades entre els segles I i II dC.

Trobades a tres metres sota el nivell del sòl, les excavacions es localitzen sota les capelles de Sant Francesc i Sant Josep. Se’n conserven parts vitals de l'estructura, com llindes, entrades i dipòsits d'aigua, segons el seminari diocesà Paraula, que ha informat de la inesperada troballa. Segons aquesta font, també apareixen “restes òssies humans que, sense tenir-ne encara una datació amb comprovació arqueològica, podrien correspondre al segle XIII, possiblement d'una parròquia ja desapareguda que es va erigir a la València recentment reconquerida, la de Sant Pere, molt prop de la catedral".

No són les úniques mostres trobades. El camí subterrani desemboca en una altra estança, on també hi ha restes humanes, i que dóna directament al mur de l'antiga Aula Capitular, que data del segle XIV (avui coneguda com a capella del Sant Calze). Coincidint amb aquestes restes, també s'hi han trobat elements d'estil gòtic, que van poder formar part de l'atri o del claustre.

Totes aquestes excavacions van ser visitades pel cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, juntament amb una representació de la cúria diocesana i del capítol metropolità, acompanyats per l'arquitecte conservador de la catedral, Salvador Vila, responsable de les obres.