Logo de la Universitat de València Logo Màster en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió Logo del portal

Quatre noves donancions per al patrimoni de la Universitat de València

  • 16 de juny de 2016
Image de la noticia

Aquest dimecres 15 de juny s'ha formalitzat a la Sala de Juntes de la Nau la signatura de quatre nous convenis pels quals la Universitat de València augmenta el seu patrimoni cultural. Entre els donants es troben dues famílies d'artistes, la de Jesús Castelló i la de Paco Bascuñán, el fotopoeriodista J. García Poveda (“El Flac”) i Vicent Álvarez, que va ser director dels Serveis Jurídics de la Universitat de València i membre del Consell Valencià de Cultura. En l'acte també va estar present el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño.

Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València, ha agraït aquest nou gest de generositat cap a la institució, que permet incrementar la col·lecció d'obres d'art propietat de la Universitat i aporta encara més valor qualitatiu a la seva col·lecció artística, amb la qual, al seu torn, contribueix a conservar una gran quantitat de representacions escultòriques, pictòriques i gràfiques representatives de la societat valenciana i els seus grans artistes.

Aquesta donació, a més s'uneix a les realitzades en les passades setmanes pels catedràtics Julio Marín i Román de la Calle i demostren, una vegada més, l'interès i la confiança que artistes, famílies d'artistes i personalitats del món de l'art dipositen contínuament en la Universitat de València i el seu catàleg patrimonial.

En aquesta ocasió, els germans i hereus de l'artista valencià Jesús Castelló, l'obra escultòrica del com, així com les seves excel·lents reconstruccions i restauracions, està present en molts carrers i places de la ciutat de València, han donat a la Universitat ni més ni menys que l'arxiu personal de l'artista.

Es tracta d'un extens llegat documental que aglutina imatges i escrits de les seves exposicions, projectes i restauracions, així com originals i còpies de tots els seus esbossos. Un compendio llegat per Salvador i Bernardo Castelló que consta d'abundant documentació sobre la producció artística de l'artista i permet, d'aquesta forma, abordar la seva trajectòria íntegrament.

D'altra banda, la dona i les filles del dissenyador Paco Bascuñán (Guadalupe Martínez, Ona i Beatriz Bascuñán) han donat tres obres de l’Equip Escapulari-O: “Segon aniversari de la mort de Puig Antich”, “Dossier 76. Successos de Vitòria” i “Exercicis amb X1”, totes elles originals del 1976, en plena Transició.

La història del disseny valencià no es podria entendre sense els noms de Paco Bascuñán i Quique Company, dos artistes als quals la Universitat de València va retre homenatge recentment a través d'una exposició que ha pogut visitar-se al Centre Cultral La Nau fins a aquest mateix mes de juny.

A més, el fotoperiodista J. García Poveda “El Flaco”, ha donat cinc fotografies seves del 1994 sobre l'èxode dels cubans amb barques a la platja de Cojimar i una fotografia de la visita del Rei de Juan Carlos I en 1999 a la fàbrica de puros Cohibeixi a l'Havana. Aquestes imatges van estar exhibides en l'exposició “l'Havana del Flac”, realitzada en el MuVIM en 2013.

Finalment, Vicent Álvarez ha llegat un gravat de Dominique Vivant (Chalon-sud-Saône, 1747 – París, 1825), una obra de reproducció feta a França a l'última cambra de segle XVIII que mostra el gust dominant per la pintura holandesa del segle anterior, especialment pel gènere del paisatge, el procés de difusió de temes, estils i patrimoni artístic protagonitzat per l'art gràfic. Álvarez també ha donat tres obres bibliogràfiques: “La ciutat moderna”, d'Adolfo Posada (1972), “Llei municipal comentada” de Fernando Albi, Vicente Álvarez i Francisco Naveso (1935) i "Plaidoyer pour els intellectuels” de Jean Paul Sarte (1972).

Mitjançant aquests convenis, la Universitat de València es compromet a custodiar i difondre aquests béns, que passen a formar part del seu extens patrimoni històric.