Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals Logo del portal

Una sentència exigeix que els treballadors temporals tinguen les mateixes indemnitzacions que els fixos

trabajo temporal indemnización

La legislació espanyola actual regula de forma diferent les condicions de les indemnitzacions dels treballadors temporals i els fixos. El passat 14 de setembre el Triunal de Justícia de la Unió Europea va indicar en una resolució que aquesta diferenciació és discriminatòria i que s'han d'aplicar les mateixes condicions sense tenir en consideració la durada del contracte.

22 de de setembre de 2016

Els treballadors temporals són el gruix de la contractació que s'ha produït en 2016, un exercici en el qual s'acumula una taxa de temporalitat del 91,4%, 3,4 punts més que fa nou anys. Encara que els treballadors d'aquest tipus de relació laboral conformen un grup molt heterogeni i divers, en moltes ocasions la temporalitat va lligada d'aspectes negatius per a la salut com la inseguretat laboral. Un augment d'aquest tipus de contractes pot afavorir a l'augment de riscos laborals. A més, a Espanya els treballadors temporals tenen diferents drets que els empleats fixos quant a la condicions de les indemnitzacions que poden percebre si es reuniren tots els requisits per a la seua reclamació.

A Espanya, la legislació actual diferència les condicions dels empleats interins i els treballadors amb contracte fix. En l'apartat c. de l'article 49.1 de la Llei de l'Estatut dels Treballadors es regula l'extinció del contracte. A la finalització de la relació laboral, excepte en els casos del contracte d'interinitat i dels contractes formatius, el treballador tindrà dret a rebre una indemnització de quantia equivalent a la part proporcional de la quantitat que resultaria d'abonar dotze dies de salari per cada any de servei, o l'establida, si escau, en la normativa específica que siga aplicable”.

El fet que el treballador siga interí "no pot constituir una raó objectiva" que justifique una indemnització inferior respecte a altres treballadors

Davant aquesta situació, el Tribunal de Justica de la Unió Europea (TJUE) va afirmar en una sentència que no existeix una “raó objectiva” per a tractar de diferent manera als treballadors amb contracte temporal i indefinit. A més afig que és discriminatori que els ciutadans amb contractes indefinits tinguen dret a 20 dies per any treballat mentre els temporals es redueixen només a 12. L'acord sobre el treball de durada determinada reflectit en la Directiva 1997/70/CE indica que els signants es comprometen a “garantir el principi de no discriminació i a impedir abusos, com utilitzar una relació laboral d'aquesta naturalesa per a privar a dites treballadores drets reconeguts als treballadors amb contracte de durada indefinida”.

Aquesta sentència es va produir després de la denúncia de una treballadora del Ministeri de Defensa. La denunciant va treballar amb contractes d'interinitat durant set anys. Després de la finalització de la seua activitat va interposar una demanda al·legant que els seus diferents contractes es van celebrar en frau de llei, per la qual cosa la seua relació laboral hauria de convertir-se en indefinida. Un fet que justificaria la reclamació de la indemnització que exigia.

187.600 treballadors espanyols podrien beneficiar-se d'aquesta resolució

El cas va passar pel Jutjat social on la denúncia va ser desestimada i després de recórrer va arribar al Tribunal Superior de Justícia de Madrid des d'on es va transmetre al Tribunal de Justícia Europeu. La sentència publicada el passat 14 de setembre va concloure que “el nero fet que aquest treballador haja prestat els seus serveis en virtut d'un contracte d'interinitat no pot constituir una raó objectiva que permeta justificar la negativa al fet que aquest treballador tinga dret a l'esmentada indemnització”.

Els assumptes legals relacionats amb la situació laboral és un dels principals motius d'estrès dels treballadors. Molts empleats desconeixen els seus drets i temen els llargs processos burocràtics que suposa veure's implicat en litigis contra els ocupadors. Així i tot, existeixen sindicats i organitzacions que ofereixen un suport legal per a aquest tipus de situacions en les quals reclamar Justícia en un cas individual pot derivar en una resolució que determine les condicions laborals de centenars de milers de persones. Comissions Obreres xifra en 187.600 les persones que podrien beneficiar-se de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les indemnitzacions de contractes temporals i indefinits.