University of Valencia logo Logo Master's Degree in Secondary Education Teaching Logo del portal

"Després d'acabar el Màster volia conéixer més sobre projectes educatius i aní de voluntari a Nepal"

Rubén Moreno

13 december 2016

Rubén Moreno Escobar

Graduat en Història, busca persones voluntàries per a un projecte educatiu a Nepal

La meua vocació per l'educació i l'esperança de construir un món millor van ser les raons per les quals vaig decidir estudiar el Màster de Professor en Educació Secundària. Després d'acabar el Grau d'Història, pensava estar preparat per ensenyar i, en conseqüència, imaginava el Màster com un tràmit més que poc havia d'aportar-me.

La sorpresa fou descobrir una quantitat de noves metodologies que deixaven enrere un model educatiu ja obsolet. Vaig comprendre també que els meus coneixements sobre l'adolescència i de com treballar en l'aula estaven molt allunyats de la realitat. El Màster de Secundària va oferir-me les eines necessàries per ser un futur bon docent.

Després d'acabar el Màster vaig voler conéixer més sobre projectes educatius nous i alternatius  al tradicional. Vaig decidir viatjar lluny de casa en busca d'un indret que em proporcionara una experiència cultural diferent a la que havia tingut i que, al mateix temps, em donara la possibilitat de posar en pràctica tot allò que havia aprés al Màster. Així fou com, després d'investigar diferents voluntariats arreu del món, trobí Maya Universe Academy.

Què és Maya? Maya, que en nepalí significa 'amor', és un co·legi privat que ofereix als seus estudiants educació gratuïta i de qualitat en un entorn rural. La relació amb la comunitat és tan important que les famílies no paguen per l'escolarització dels seus fills i filles, sinó que realitzen dos dies de treball al mes en favor de l'escola. A més a més, Maya és un entorn sostenible que, mitjançant l'agricultura i la ramaderia, produeix el seu propi menjar. És un lloc en continu creixement. El darrer any l'escola va rebre estudiants afectats pel terratrèmolt en Nepal en abril del 2015. Ací els diners són destinats a millorar la vida d'aquests estudiants i de la resta que viuen a l'escola, bé perquè la seua llar està lluny o bé perquè no tenen família.

En aquest entorn, comencí a donar classes de llengua castellana com a assignatura extraescolar. Els estudiants estan molt motivats, per això és interessant continuar amb les classes. Jo deixaré l'escola en gener i necessitarem una nova persona per al voluntariat. Us anime a viure aquesta experiència en la qual podreu ampliar els vostres horitzons culturals i posar en pràctica tot el que s'aprén al Màster. Però més important, si decideixes endinsar-te en aquesta aventura tindràs la clau per obrir un mar de possibilitats als nostres xicotets i xicotetes maies.