University of Valencia logo Logo Faculty of Mathematics Logo del portal

Oscilador Armónico, finalista en ciència dels Premis iVoox 2023 de pòdcast

  • November 30th, 2023
Image de la noticia

El pòdcast Oscilador Armónico, que es grava des de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, ha resultat finalista en la categoria de ciència als Premis iVoox 2023. Aquests premis són concedits per la plataforma iVoox, la més popular al món del pòdcast en parla hispana, seguint la votació de l’audiència, que tria els seus favorits en cadascuna de les categories.

L’objectiu d’Oscilador Armónico és la divulgació de la física i les matemàtiques. El plat principal de cadascun dels programes és una tertúlia entretinguda i dinàmica amb una persona especialista en una àrea de la física, habitualment un investigador o investigadora en actiu. A més, cada programa també compta amb diverses seccions temàtiques breus dedicades a temes específics. Podeu escoltar-lo a les principals plataformes de podcasting: iVoox, Spotify, Google podcasts i Apple podcasts.

Oscilador Armónico va començar el seu camí al principi del 2023 de la mà d’un equip format pels membres de l’IFIC Enrique Nácher, Valentina De Romeri, Alberto Aparici i Avelino Vicente, al qual es va unir Isabel Cordero, professora de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València. També ha comptat amb les col·laboracions de dos estudiants de l’IFIC: Belén Samper i José Antonio Victoria, i de Sergio Agramunt com a tècnic de so. Durant gran part d’aquest primer any, el pòdcast ha comptat amb el suport econòmic de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), fet que ha permès incorporar a l’equip Antonio Rivera, conegut i experimentat conductor de programes de ciència.

La plataforma iVoox és la més popular al món del pòdcast en espanyol. Els Premis iVoox van nàixer amb l’objectiu de donar la visibilitat i el reconeixement que els creadors mereixen, fent que l’audiència trie els seus preferits. El 7 de novembre passat es va anunciar que Oscilador Armónico es trobava entre els 10 finalistes en la categoria de ciència. Els premiats van ser anunciats recentment, el 16 de novembre en la gala dels Premis iVoox, la sisena edició dels quals ha batut tots els rècords: hi han participat més de 1.600 pòdcast i més de 55.000 oients han votat els seus programes favorits amb més de 180.000 vots. En paraules d’Alberto Aparici, membre de l’equip d’Oscilador Armónico, “trobar-nos entre els grans després de només un any d'existència és un veritable triomf”.

Tot i la seua curta vida, Oscilador Armónico ja s’ha convertit en un dels pòdcasts de divulgació científica en espanyol més seguits del món. Amb els seus 37 programes fins ara, ha rebut la barbaritat de 275.000 escoltes, cosa que dóna una mitjana d’unes 7.500 escoltes per programa. La majoria dels seus seguidors procedeixen d’Espanya, però el programa també compta amb molts seguidors d’altres països de parla hispana. Als reconeixements que avalen el seu èxit s’hi afegeix trobar-se també entre els finalistes al Premi al Millor Pòdcast del Públic 2023 concedit per l’Associació d’Escoltes de Podcasting (ASESPOD).

Diversos membres de l’IFIC i la professora Isabel Cordero de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València participen regularment en altres dos importants pòdcasts de divulgació científica, també finalistes dels Premis iVoox 2023: Coffee Break: Señal y Ruido – que a més ha resultat el guanyador de la categoria – i A Ciencia Cierta. La ciència interessa a una societat que busca accedir-hi a través del pòdcast.

Images: